Kultúra, oktatásKönyvtári Napok Vásárhelyen - Földünk védelme jegyében

2019. szeptember 25., szerda
 
Könyvtári Napok Vásárhelyen - Földünk védelme jegyében

Idén az Országos Könyvtári Napok eseményeit szeptember 30-tól október 6-ig rendezik a Németh László Városi Könyvtárban.

 

 

 

 

 

 

 

2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat. Olyan világot, amely mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét. Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, ahol a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.

 

A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT projekt keretében ezek közül az igen fontos, mindannyiunk és gyermekeink, unokáink életét is alapvetően befolyásoló témák közül igyekeznek könyvtári környezetben, sajátos eszközeikkel alaposabban körüljárni néhányat, bízva abban, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést tehetnek a megoldás felé.

Nagyjából erre a tematikára épül a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár programsorozata is.

 

Programok:

 

Szeptember 30. 17 óra

Hunya Anna kerámia kiállítását megnyitja Ormos Zsuzsanna ny. középiskolai tanár.

 

Október 1. 10 óra

Babázó klub - Zsemberyné Mucs Katalin: „Zöld pelus” – Minden, amit a modern, mosható pelenkákról tudni kell.

 

Október 2. 12 óra

A XXI. század ökológiai kihívásai - Dr. Molnár Gyula c. egyetemi docens előadása

Október 3. 10 óra 30 perc

A neten élő természet – természetvédelem az interneten – Daru Éva könyvtáros ismertetője. (Előzetes regisztrációhoz kötött a 62/246-811 telefonszámon.)

 

Október 3. 17 óra

Fehér József A tündérek kelyhe című meseregényének bemutatója. A szerzővel beszélget Benkő Brigitta drámapedagógus. Közreműködnek: Dani Imre (gitár), valamint a Bessenyei Színkör tagjai.

 

Október 4. 10 óra

Gyógyító állatok - terápiás kutyás bemutató az állatok világnapján

Tartják: Szokolné Igaz Enikő kutyafelvezető, habilitas kiképző, az "ÚJ VILÁG" Alapítvány szakmai igazgatója, Azure nevű angol cocker spániel kutyájával és Scheinpflug Mészáros Tímea kutyafelvezető, az "ÚJ VILÁG" Alapítvány önkéntese, Brunó nevű labrador kutyájával.

 

Október 5. 10 óra 30 perc

Búzás József: A vegetáriánus konyhakultúra helye a modern világban; gyökerei és eredete a védikus hagyományok szerint (ételkóstolóval - melyre regisztrálni a Facebook eseménynél lehet).

 

Október 6. 9-13 óra

Könyves vasárnap

Ingyenes beiratkozás, kedvezményes tagsághosszabbítás

Amnesztia: régi könyvtartozások díjának elengedése a könyvek visszajuttatása esetében

Könyvvásár - árusítás kiselejtezett könyveinkből. Minden könyv 10,- Ft

Barangolás a könyvtárban: könyvtárbemutató séta (raktárak, emelet) 9 óra Kézműves foglalkozás újrahasznosított anyagokból Gyulafalviné Vereczkei Györgyi könyvtáros vezetésével

 

10 óra 30 perc Pömpike - Diószegi Ágnes meseelőadása

 

Könyvvásár is lesz a könyvtár nyitvatartási idejében szeptember 30. és október 6. között.

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Időmorzsák

Időmorzsák

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből...
Kávé Világnapja a BFMK-ban kiállítással, kóstolóval

Kávé Világnapja a BFMK-ban kiállítással,...

Kávé és a művészet találkozik egymással. A vásárhelyi Prém Szabolcs kávéval...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.