Kultúra, oktatásKlímaváltozás a régészeti korokban

2019. január 31., csütörtök
 
Klímaváltozás a régészeti korokban

Hogyan segítette a jégkorszak vége az emancipációt? Hogyan segítette a Római Birodalom megsemmisülését az éghajlatváltozás? Milyen védelmet nyújt az itt élőknek a Kárpát-medence? Mindezeket a kérdéseket is körbejárta szerda délután a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek című előadássorozatában tartott előadásában Prof. Dr. Sümegi Pál, a Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszékének vezetője.

 

 

 

 

 

Beszélt arról, hogy a jégkorszak idején a mai Berlin-Varsó vonalig jég borította kontinensünket, ám a felmelegedés hatására a nagyvadak, így a mamutok is északabbra költöztek. Az itt élő populációk kénytelenek voltak új vadászati stratégiákat találni a megújuló állatvilághoz, miközben lendületet kapott az emancipáció. Ugyanis a vadászat és halászat helyett a megújuló növényvilág adta lehetőség, a gyűjtögetés terjedt el, amelyben a nők jobb eredményeket értek el a férfiaknál. S ez által lehetőség nyílt arra, hogy egy nő férfi közreműködése nélkül is eltarthassa családját.

 

A Római Birodalom bukásához az éghajlatváltozás is hozzájárult. A felmelegedés miatt az afrikai területeken jelentősen csökkent az élelemtermelés, míg a remek terméseredményeket produkáló Galliából és Pannóniából csak nagyon drágán és hosszadalmasan juthatott az élelmiszer a birodalom központjába. Mindez hozzájárult, hogy a birodalom ne tudjon védekezni a kelták és más „barbár” törzsek ellen, akik a fejlett birodalmat elpusztították, s az új társadalomban addigi ötven-hatvan éves várható életkor a kulturális-szociális lehetőségek elvesztésével harminc évre csökkent.

 

A Kárpát-medence számos, nagy kiterjedésű lehűlési hullámtól megvédte az itt élőket – mondta el az előadó kutatási tapasztalatait összegezve, ám hozzátette: a medence nem nyújt védelmet a felmelegedés ellen, ezért aktuális, hogy a ma is tapasztalható felmelegedés további hatásaira felkészüljünk. Sümegi Pál kijelentette: a gőzgép megjelenése óta folyamatosan nő a légkör széndioxid tartalma, s hogy az éghajlatváltozás folyik, bizonyítják a NASA felvételelei, amelyek szerint a Kilimandzsáró csúcsáról eltűnt a hó, s ideje elbúcsúznunk több gleccsertől is. De a jégtakaró is jelentősen olvad és ötven-száz év alatt több métert emelkedik az óceánok vízszintje, hatalmas területek kerülnek víz alá, s mindez igazán jelentős változást fog okozni az emberi társadalmakban.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján rendhagyó tanórát rendeztek a Magyar Tragédia 1944...
Idén három Bessenyei-díjas lesz

Idén három Bessenyei-díjas lesz

Két színész és egy színjátszó kör kapja a Bessenyei Ferencről elnevezett másfél...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.