Kultúra, oktatásKlímaváltozás a régészeti korokban

2019. január 31., csütörtök
 
Klímaváltozás a régészeti korokban

Hogyan segítette a jégkorszak vége az emancipációt? Hogyan segítette a Római Birodalom megsemmisülését az éghajlatváltozás? Milyen védelmet nyújt az itt élőknek a Kárpát-medence? Mindezeket a kérdéseket is körbejárta szerda délután a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek című előadássorozatában tartott előadásában Prof. Dr. Sümegi Pál, a Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszékének vezetője.

 

 

 

 

 

Beszélt arról, hogy a jégkorszak idején a mai Berlin-Varsó vonalig jég borította kontinensünket, ám a felmelegedés hatására a nagyvadak, így a mamutok is északabbra költöztek. Az itt élő populációk kénytelenek voltak új vadászati stratégiákat találni a megújuló állatvilághoz, miközben lendületet kapott az emancipáció. Ugyanis a vadászat és halászat helyett a megújuló növényvilág adta lehetőség, a gyűjtögetés terjedt el, amelyben a nők jobb eredményeket értek el a férfiaknál. S ez által lehetőség nyílt arra, hogy egy nő férfi közreműködése nélkül is eltarthassa családját.

 

A Római Birodalom bukásához az éghajlatváltozás is hozzájárult. A felmelegedés miatt az afrikai területeken jelentősen csökkent az élelemtermelés, míg a remek terméseredményeket produkáló Galliából és Pannóniából csak nagyon drágán és hosszadalmasan juthatott az élelmiszer a birodalom központjába. Mindez hozzájárult, hogy a birodalom ne tudjon védekezni a kelták és más „barbár” törzsek ellen, akik a fejlett birodalmat elpusztították, s az új társadalomban addigi ötven-hatvan éves várható életkor a kulturális-szociális lehetőségek elvesztésével harminc évre csökkent.

 

A Kárpát-medence számos, nagy kiterjedésű lehűlési hullámtól megvédte az itt élőket – mondta el az előadó kutatási tapasztalatait összegezve, ám hozzátette: a medence nem nyújt védelmet a felmelegedés ellen, ezért aktuális, hogy a ma is tapasztalható felmelegedés további hatásaira felkészüljünk. Sümegi Pál kijelentette: a gőzgép megjelenése óta folyamatosan nő a légkör széndioxid tartalma, s hogy az éghajlatváltozás folyik, bizonyítják a NASA felvételelei, amelyek szerint a Kilimandzsáró csúcsáról eltűnt a hó, s ideje elbúcsúznunk több gleccsertől is. De a jégtakaró is jelentősen olvad és ötven-száz év alatt több métert emelkedik az óceánok vízszintje, hatalmas területek kerülnek víz alá, s mindez igazán jelentős változást fog okozni az emberi társadalmakban.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján rendhagyó tanórát rendeztek a Magyar Tragédia 1944...
Idén három Bessenyei-díjas lesz

Idén három Bessenyei-díjas lesz

Két színész és egy színjátszó kör kapja a Bessenyei Ferencről elnevezett másfél...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.