Kultúra, oktatásKlímaváltozás a régészet szemszögéből

2019. január 29., kedd
 
Klímaváltozás a régészet szemszögéből

Az utóbbi évek furcsa időjárási anomáliái miatt sokan úgy gondolják, hogy a 21. század eleje a klímaváltozás kezdetének időszaka.

 

 

 

Képünkön Prof. Dr. Sümegi Pál egy régebbi eladásán (Fotó: VH archív)

 

 

 

Még az idősebbek sem emlékeznek ilyen, manapság tapasztalható szélsőségekre, amikor decemberben plusz 14-16 fok fordul elő, vagy éppen március közepén hófúvásoktól bénult meg a közlekedés hazánkban. De említhetjük a nemrég Szaúd-Arábia kietlen száraz sivatagjában a derékig érő árvizet is. Pedig a sokszor történelmünket is befolyásoló klímaváltozás mindig is a földtörténet velejárója volt.

 

Az már egy másik kérdés, hogy az ember mennyire gyorsítja ezt fel. Rendszeres meteorológiai mérés csak 1880 óta létezik, így csupán kicsit több, mint 100 éves tudományos értékű adatsor áll rendelkezésre az időjárási jelenségekről. Azonban a régészek jóval több következtetést képesek kiolvasni a leletekből. Hogy hogyan és milyen eredménnyel, erről az izgalmas témáról lesz egy – valószínű nagy érdeklődéssel kísért – előadás a Tornyai Múzeumban január 30-án 17 órakor.

 

Az éghajlat változás és környezet átalakulás a Kárpát-Medencében a régészeti kultúrák időszakában címet viselő előadásában Prof. Dr. Sümegi Pál tanszékvezető egyetemi tanár a modern ember és környezetének a jégkortól napjainkig terjedő kapcsolatát – sok vetített képpel illusztrálva - tárja a hallgatóság elé.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján rendhagyó tanórát rendeztek a Magyar Tragédia 1944...
Érmes helyezésekkel indult a versenyév

Érmes helyezésekkel indult a versenyév

A VIII. Aranyhomok Kupával kezdődött a 2019-es év a NICS-HSÚVC fiatal úszói számára. A Klub 13...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.