Kultúra, oktatásKlímaváltozás a régészet szemszögéből

2019. január 29., kedd
 
Klímaváltozás a régészet szemszögéből

Az utóbbi évek furcsa időjárási anomáliái miatt sokan úgy gondolják, hogy a 21. század eleje a klímaváltozás kezdetének időszaka.

 

 

 

Képünkön Prof. Dr. Sümegi Pál egy régebbi eladásán (Fotó: VH archív)

 

 

 

Még az idősebbek sem emlékeznek ilyen, manapság tapasztalható szélsőségekre, amikor decemberben plusz 14-16 fok fordul elő, vagy éppen március közepén hófúvásoktól bénult meg a közlekedés hazánkban. De említhetjük a nemrég Szaúd-Arábia kietlen száraz sivatagjában a derékig érő árvizet is. Pedig a sokszor történelmünket is befolyásoló klímaváltozás mindig is a földtörténet velejárója volt.

 

Az már egy másik kérdés, hogy az ember mennyire gyorsítja ezt fel. Rendszeres meteorológiai mérés csak 1880 óta létezik, így csupán kicsit több, mint 100 éves tudományos értékű adatsor áll rendelkezésre az időjárási jelenségekről. Azonban a régészek jóval több következtetést képesek kiolvasni a leletekből. Hogy hogyan és milyen eredménnyel, erről az izgalmas témáról lesz egy – valószínű nagy érdeklődéssel kísért – előadás a Tornyai Múzeumban január 30-án 17 órakor.

 

Az éghajlat változás és környezet átalakulás a Kárpát-Medencében a régészeti kultúrák időszakában címet viselő előadásában Prof. Dr. Sümegi Pál tanszékvezető egyetemi tanár a modern ember és környezetének a jégkortól napjainkig terjedő kapcsolatát – sok vetített képpel illusztrálva - tárja a hallgatóság elé.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján rendhagyó tanórát rendeztek a Magyar Tragédia 1944...
Érmes helyezésekkel indult a versenyév

Érmes helyezésekkel indult a versenyév

A VIII. Aranyhomok Kupával kezdődött a 2019-es év a NICS-HSÚVC fiatal úszói számára. A Klub 13...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.