Kultúra, oktatásKlímaváltozás a régészet szemszögéből

2019. január 29., kedd
 
Klímaváltozás a régészet szemszögéből

Az utóbbi évek furcsa időjárási anomáliái miatt sokan úgy gondolják, hogy a 21. század eleje a klímaváltozás kezdetének időszaka.

 

 

 

Képünkön Prof. Dr. Sümegi Pál egy régebbi eladásán (Fotó: VH archív)

 

 

 

Még az idősebbek sem emlékeznek ilyen, manapság tapasztalható szélsőségekre, amikor decemberben plusz 14-16 fok fordul elő, vagy éppen március közepén hófúvásoktól bénult meg a közlekedés hazánkban. De említhetjük a nemrég Szaúd-Arábia kietlen száraz sivatagjában a derékig érő árvizet is. Pedig a sokszor történelmünket is befolyásoló klímaváltozás mindig is a földtörténet velejárója volt.

 

Az már egy másik kérdés, hogy az ember mennyire gyorsítja ezt fel. Rendszeres meteorológiai mérés csak 1880 óta létezik, így csupán kicsit több, mint 100 éves tudományos értékű adatsor áll rendelkezésre az időjárási jelenségekről. Azonban a régészek jóval több következtetést képesek kiolvasni a leletekből. Hogy hogyan és milyen eredménnyel, erről az izgalmas témáról lesz egy – valószínű nagy érdeklődéssel kísért – előadás a Tornyai Múzeumban január 30-án 17 órakor.

 

Az éghajlat változás és környezet átalakulás a Kárpát-Medencében a régészeti kultúrák időszakában címet viselő előadásában Prof. Dr. Sümegi Pál tanszékvezető egyetemi tanár a modern ember és környezetének a jégkortól napjainkig terjedő kapcsolatát – sok vetített képpel illusztrálva - tárja a hallgatóság elé.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

Az egykori zsidó iskola hétköznapjai

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján rendhagyó tanórát rendeztek a Magyar Tragédia 1944...
Érmes helyezésekkel indult a versenyév

Érmes helyezésekkel indult a versenyév

A VIII. Aranyhomok Kupával kezdődött a 2019-es év a NICS-HSÚVC fiatal úszói számára. A Klub 13...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.