GazdaságKitörési pontokkal a még hatékonyabb gazdaságért

2019. január 25., péntek
 
Kitörési pontokkal a még hatékonyabb gazdaságért

Január 23-án szerdán tartotta meg Gazdasági Évnyitóját a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, melynek középpontjában a magyar gazdaság versenyképességének fokozása állt. Emellett szó esett a megye gazdasági helyzetéről, annak kitörési pontjairól, sőt arról is, hogy milyen lesz a jövő ügyvezetője.

 

 

 

 


A rendezvény elején Nemesi Pál, a kamara elnöke a magyar gazdaság tavalyi teljesítményéről beszélve elmondta, közel 5 százalékos volt a GDP-növekedés. Szerinte ugyanakkor kiemelten fontos, hogy elinduljon a bérfelzárkózás az uniós szinthez, ehhez az első lépések már megtörténtek. Kiemelte, hogy bár 13 százalékkal növekedtek a megyei bérek, ez még mindig kevés az országos átlaghoz képest. Emellett alacsony a beruházások aránya, melyek mértéke a 100 milliárd forintot sem érte el, ezen a területen tehát még jócskán van mit tenni.

 

A köszöntőt követő első szakmai előadást György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára tartotta. A politikus szól arról, növelni kell a magyar hozzáadott értéket, és ha van alkalmas, akkor hazai terméket kell vásárolni például a kórházfejlesztésnél. Ezzel együtt olyan nagy erőfeszítéseket kell tenni, hogy érdemes legyen Magyarországra jönniük a befektetőknek. Hozzátette, a vállalkozások 3 százaléka van külföldi tulajdonban, ők a munkavállalók negyedét foglalkoztatják, miközben a hozzáadott érték felét állítják elő. Szerinte ez óriási hatékonyságbeli hátrányt okoz hazánknak. Elmondta azt is, hogy Magyarország nem áll jó az innováció területén, bár a világban kreatívnak tartanak bennünket. Ugyanakkor hátrányba kerülünk amiatt is, hogy kreatív ötleteinket máshol hasznosítják. Előrelépésre van szükség a digitalizáció felgyorsítása is, mivel csak így tarthatunk lépést Európával és a világgal. Az államtitkár a megye helyzetéről beszélve nem ment el az ELI Lézerközpont mellett sem. Ehhez kapcsolódva elmondta, nyolc tudományospark-helyszínt (science park) jelöltek meg, ebből az egyik az ELI lézeres központ köré épülő szegedi. Emellett fontos a vállalkozások és az egyetem közötti kapcsolat erősítése, az, hogy a fejlesztési kérdéseket segítsen megválaszolni a felsőoktatás.

 

Az évnyitót Szegvári Péter, a PC Trade Systems Kft. üzletágvezetőjének előadása zárta, melynek témája a jövő ügyvezetője volt. Mint mondta, már javában a jövő küszöbén állunk, sőt abban élünk, hiszen digitális térben élünk és dolgozunk, nap mint nap okoseszközök szolgáltatásait használjuk, amelyekből már 17 milliárd működik a földön. Ezért szerinte fontos, hogy a cégvezető mire fordítja a technológiának köszönhetően felszabaduló időt. Jól érzékelhető, hogy fejlett informatika nélkül nincs versenyképes vállalkozás. Digitális versenyképességi indexben ugyanakkor csak Romániát tudjuk előzni az uniós országok közül, és a magyar vállalkozások lemaradása nagy, és még tovább növekszik. A jövő ügyvezetőjéről kiemelte, hogy annak az új okoseszközök és informatikai megoldások mellett az egyre nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló adatokat is jól kell tudnia értékelni. Ha viszont ezt sikerül elérnie, akkor akár távolról is kormányozhatja vállalkozását.

 
 
Forrás: Martonosi János CSMKIK
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tűzifa csalás vásárhelyi károsultakkal

Tűzifa csalás vásárhelyi károsultakkal

Szinte minden évben történik csalás tűzifával. Most egy 2017-es, sok károsultat érintő ügyben emelt...
Programok tavaszig Hódmezővásárhelyen

Programok tavaszig Hódmezővásárhelyen

A Tourinform Iroda segítségével a január végi, februári, márciusi és az...

 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.