Kultúra, oktatásKialakult a vásárhelyi ünnepi programsorozat

2019. június 21., péntek
 
Kialakult a vásárhelyi ünnepi programsorozat

Munkaszüneti napokból 2019-ben is sok esik hétköznapra, de kevesebb a hosszú hétvége, mint 2018-ban volt, legalábbis az olyan, ami négynapos lesz. Ezek egyike az augusztus 20-i ünnep, amely összesen 4 pihenőnapot jelent.

 

 

 

 

 

 

Vásárhelyen a szokás szerint évtizedek óta gazdag programokat szervez az önkormányzat augusztus 20-ra. Köztük olyanokat, amelyek mára elmaradhatatlanok lettek. Ilyen az operett/opera gála és a tűzijáték. Ez utóbbi helyett tavaly tűz-zsonglőrök adtak műsort, de a siker elmaradt. Ebből okulva idén ismét tűzijáték teszi fel a koronát az augusztus 20-i ünnepi programsorozatra. A részletekről június 20-én Márki-Zay Péter  beszélt.

 

„A tavalyi négy helyett idén ötnapos lesz az ünnepségsorozat, augusztus 16. péntektől augusztus 20 keddig várjuk a vendégeket” - mondta sajtótájékoztatóján a város polgármestere. Minden részletet egyelőre nem árult el az újságíróknak, de számos, már biztos programelemről beszámolt.

 

A rendezvény 2019-ben is a Kossuth téren és a sétálóutcán lesz. Csak néhány fellépőt sorolva: a nagyszínpadon első nap a Gipo Circus, második nap Deniz és a Black Five, vasárnap a Quimby, hétfőn a Mobilmánia és a vásárhelyi Stratégia lép színre.

Az utolsó napon, kedden operagála lesz. Ennek tavaly hatalmas sikere volt, bebizonyosodott, hogy igenis lehet populáris az opera, hangzott el.

A Quimbyt óriási várakozás előzi meg, hiszen jelenleg az egyik legnépszerűbb (és tegyük hozzá, talán éppen ezért az egyik legdrágább) hazai zenekar A város vezetője nagy sikerként értékeli, hogy letudták szerződtetni őket. A zenekar biztos, hogy zsúfolásig megtölti a Kossuth teret.

 

A kisszínpadon gyermekműsorok lesznek - például a Peter and Pan, vagy a Vackor zenekar - valamint népdal, néptánc és számos egyéb érdekes program délutántól estig. A cél, hogy minden generáció megtalálja a maga szórakozását. Idén is nagyon fontos, hogy a helyi zenekaroknak mindenképpen helyet biztosítsunk, nagy örömmel vállalták a fellépést többek között a PopArt, a Black Five, az Őrtorony, a Traubi, a Zenevan…. – sorolta Márki-Zay Péter.

 

Augusztus 18-án a tavalyi igen sikeres Gasztroudvar is megismétlődik. A nemzetiségek, elsősorban a helyi cigányság részvételével szerveződnek a programok a sétálóutcán.

Ez új helyszín lesz, hiszen a tavalyi, az Almáskert szűknek bizonyult. Idén még nagyobb érdeklődésre számítunk, már csak azért is, mert az aznapi sztárfellépő a kisszínpadon a Parno Graszt lesz – tette hozzá a polgármester.

Arról is beszélt, hogy lezajlott a közbeszerzés a tűzijátékra, az őrzésre, az áram kiépítésére, a nagy- és a kisszínpad kiépítésre. A lehető legjobb ajánlatokat fogadták el.

 

Tavaly volt egy próbálkozás, tűzijáték helyett a tűzshowtval, ám az ötlet nem jött be, a visszajelzések szerint igénylik az emberek a tűzijátékot, így idén ismét gyönyörködhetnek benne a vásárhelyiek. „Tavaly a kutyás gazdáknak, idén a tűzijátékpártiaknak kedvezünk” - fűzte hozzá a polgármester.

 

Ugyancsak újdonság, hogy a kisszínpad idén nem a BFMK előtt, hanem a sétálóutca Lázár utca felőli végén lesz. Azért döntöttek így, mert a gyermekprogramok jó része akár már kora délutántól ott zajlik, és az új helyszín jóval árnyasabb.

A tram-train építkezés a Strabag ígérete szerint nem fogja zavarni az ötnapos rendezvényt, a munkálatok megállnak a Sarokház vonalában, a gyalogosforgalom zavartalan lesz. Idén is lesz borfesztivál és borverseny.

Augusztus 20-án a szokásoknak megfelelően a Szent István téren és a Szent István templomban zajlanak az új kenyér-ünnep megemlékezései. Újságírói kérdésre a város vezetője elmondta: egyelőre nincs tervben a tavalyihoz hasonló közéleti beszélgetés, de ez még változhat.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek

Jó híre van a világban a Szegedi...

A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert....
Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében

Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok...

Szegeden izgalmas detektív játékot rendeznek, Hódmezővásárhelyen Tornyai János élete és...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.