Kultúra, oktatásKialakult a vásárhelyi ünnepi programsorozat

2019. június 21., péntek
 
Kialakult a vásárhelyi ünnepi programsorozat

Munkaszüneti napokból 2019-ben is sok esik hétköznapra, de kevesebb a hosszú hétvége, mint 2018-ban volt, legalábbis az olyan, ami négynapos lesz. Ezek egyike az augusztus 20-i ünnep, amely összesen 4 pihenőnapot jelent.

 

 

 

 

 

 

Vásárhelyen a szokás szerint évtizedek óta gazdag programokat szervez az önkormányzat augusztus 20-ra. Köztük olyanokat, amelyek mára elmaradhatatlanok lettek. Ilyen az operett/opera gála és a tűzijáték. Ez utóbbi helyett tavaly tűz-zsonglőrök adtak műsort, de a siker elmaradt. Ebből okulva idén ismét tűzijáték teszi fel a koronát az augusztus 20-i ünnepi programsorozatra. A részletekről június 20-én Márki-Zay Péter  beszélt.

 

„A tavalyi négy helyett idén ötnapos lesz az ünnepségsorozat, augusztus 16. péntektől augusztus 20 keddig várjuk a vendégeket” - mondta sajtótájékoztatóján a város polgármestere. Minden részletet egyelőre nem árult el az újságíróknak, de számos, már biztos programelemről beszámolt.

 

A rendezvény 2019-ben is a Kossuth téren és a sétálóutcán lesz. Csak néhány fellépőt sorolva: a nagyszínpadon első nap a Gipo Circus, második nap Deniz és a Black Five, vasárnap a Quimby, hétfőn a Mobilmánia és a vásárhelyi Stratégia lép színre.

Az utolsó napon, kedden operagála lesz. Ennek tavaly hatalmas sikere volt, bebizonyosodott, hogy igenis lehet populáris az opera, hangzott el.

A Quimbyt óriási várakozás előzi meg, hiszen jelenleg az egyik legnépszerűbb (és tegyük hozzá, talán éppen ezért az egyik legdrágább) hazai zenekar A város vezetője nagy sikerként értékeli, hogy letudták szerződtetni őket. A zenekar biztos, hogy zsúfolásig megtölti a Kossuth teret.

 

A kisszínpadon gyermekműsorok lesznek - például a Peter and Pan, vagy a Vackor zenekar - valamint népdal, néptánc és számos egyéb érdekes program délutántól estig. A cél, hogy minden generáció megtalálja a maga szórakozását. Idén is nagyon fontos, hogy a helyi zenekaroknak mindenképpen helyet biztosítsunk, nagy örömmel vállalták a fellépést többek között a PopArt, a Black Five, az Őrtorony, a Traubi, a Zenevan…. – sorolta Márki-Zay Péter.

 

Augusztus 18-án a tavalyi igen sikeres Gasztroudvar is megismétlődik. A nemzetiségek, elsősorban a helyi cigányság részvételével szerveződnek a programok a sétálóutcán.

Ez új helyszín lesz, hiszen a tavalyi, az Almáskert szűknek bizonyult. Idén még nagyobb érdeklődésre számítunk, már csak azért is, mert az aznapi sztárfellépő a kisszínpadon a Parno Graszt lesz – tette hozzá a polgármester.

Arról is beszélt, hogy lezajlott a közbeszerzés a tűzijátékra, az őrzésre, az áram kiépítésére, a nagy- és a kisszínpad kiépítésre. A lehető legjobb ajánlatokat fogadták el.

 

Tavaly volt egy próbálkozás, tűzijáték helyett a tűzshowtval, ám az ötlet nem jött be, a visszajelzések szerint igénylik az emberek a tűzijátékot, így idén ismét gyönyörködhetnek benne a vásárhelyiek. „Tavaly a kutyás gazdáknak, idén a tűzijátékpártiaknak kedvezünk” - fűzte hozzá a polgármester.

 

Ugyancsak újdonság, hogy a kisszínpad idén nem a BFMK előtt, hanem a sétálóutca Lázár utca felőli végén lesz. Azért döntöttek így, mert a gyermekprogramok jó része akár már kora délutántól ott zajlik, és az új helyszín jóval árnyasabb.

A tram-train építkezés a Strabag ígérete szerint nem fogja zavarni az ötnapos rendezvényt, a munkálatok megállnak a Sarokház vonalában, a gyalogosforgalom zavartalan lesz. Idén is lesz borfesztivál és borverseny.

Augusztus 20-án a szokásoknak megfelelően a Szent István téren és a Szent István templomban zajlanak az új kenyér-ünnep megemlékezései. Újságírói kérdésre a város vezetője elmondta: egyelőre nincs tervben a tavalyihoz hasonló közéleti beszélgetés, de ez még változhat.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek

Jó híre van a világban a Szegedi...

A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert....
Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében

Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok...

Szegeden izgalmas detektív játékot rendeznek, Hódmezővásárhelyen Tornyai János élete és...
 

És ezt már olvasta?

Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.
 
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen A Csongrád Megyei Levéltári Napok keretében október 15-én a Hódmezővásárhelyi Levéltárban a levéltár plakát-gyűjteményéből nyílik kiállítás.
 
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen A Gyarmati Dezső Sportuszoda lesz az olimpiára készülő úszóválogatott egyik felkészülési helyszíne. Wladár Sándor szövetségi elnök levélben köszönte meg a lehetőséget.
 
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók A Hódmezővásárhelyen induló képviselő-jelöltek névsora, fotókkal. Az egyfordulós választás sikerének nincs érvényességi és eredményességi feltétele.
 
Ideje felkészülni az influenzára
Ideje felkészülni az influenzára Az influenza vírus változékonysága miatt nem lehet biztosan megjósolni az idei, 2020-ra esetleg átnyúló járvány súlyosságát. Már működik az influenzafigyelő szolgálat
 
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán A város pedagógusait Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője vezette körbe a kiállításon. Képekkel.