Kultúra, oktatásKass János rendhagyó kiállítása az Alföldi Galériában

2019. június 12., szerda
 

A külföldön is elismert, szegedi születésű grafikusművész, Kass János alkotásaiból, köztük szitanyomatokból, rézkarcokból, bélyegtervekből és más alkalmazott grafikai művekből nyílt Parallel folyamatok címmel gyűjteményes kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

 

 

 

 


A kiállítás létrejöttében vállalt együttműködésért Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója köszönetet mondott a szegedi Móra Ferenc Múzeumnak, a Kass János Baráti Körnek, illetve a számos magángyűjtőnek, akik műtárgyakkal, kiadványokkal és dokumentumokkal gazdagították a tárlatot.

 

A kiállítás rendhagyó – jelentette ki a múzeumigazgató, amelynek indoka nemcsak az, hogy a hazai és nemzetközi képzőművészeti színtér jeles alkotójának nyílik kiállítása, aki ezer szállal kötődik Szegedhez, hanem az is, hogy bár az Alföldi Galéria falai között többnyire festészeti és szobrászati alkotások kerülnek kiállításra, most azonban Kass János grafikái igazolják, hogy a Tornyai János Múzeum e műfajt is nagyra tartja. Az alkotói minőségnek évszázadokon, vagy akár egy emberöltőn belül is célja és küldetése van, amelyhez a vásárhelyi közgyűjtemény igyekszik kapcsolódni a megnyílt alkalmazott grafikai tárlattal is – fogalmazott Miklós Péter.

 

A Londonban élő József Attila-díjas író, Sárközi Mátyás megnyitójában Kass Jánosról, mint barátjáról szólt, aki a második világháború idején a német megszállókkal szemben küzdő ellenállókat hamis iratok készítésével segítette. Amikor a háború végén az Eötvös Kollégium feloszlatását követően társai közül többen kiadóknál helyezkedtek el, illusztrációs megbízásokkal segítették Kasst, a nyájas, türelmes és jóindulatú alkotóművészt, aki nemcsak remek ember volt, de kiváló művész és gondolkodó is. Utóbbinak köszönhető, hogy képes volt azonosulni munkája során Bartók vagy Dante humanista üzenetével is. Az ötvenes évek, a Rákosi-korszak idején Kass baráti köre a nyugat kultúrát igyekezett képviselni és Kass határozott jellemét bizonyítja, hogy nevéhez egyetlen, a szovjet rendszert dicsőítő alkotás sem kötődik.

 

Sárközi Mátyás felidézte, hogy ezekben az években államosították családjuk kiadóját és megszüntették az édesanyja által szerkesztett újságot, aki végül műstoppolást vállalt, ám munka közben maga köré gyűjtötte az egykori Eötvös-kollégistákat, Mészölyt, Illyést, Pilinszkyt és Kass Jánost is. Sárközi Mátyás az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása után emigrált Londonba, ahol a BBC magyar rádióadásának munkatársaként négy évtizeden át dolgozott. A Londoni Magyar Intézetben ő nyithatta meg Kass kiállítását, aki 1981-ben az akkor már világhírű, magyar származású animációs filmrendezővel, John Halas-szal készítette el a világ első digitális animációs filmjét, a Dilemmát, mely Kass János Fejek című plasztikai sorozatán alapult. A hódmezővásárhelyi kiállításban is megtekinthető animáció számos díjat kapott, és Cannes-i Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének díjára is jelölték.

 

Kass János világának sokszínűségét jelzi a gyűjteményes kiállítás számos témája: a Kékszakállú herceg várához és a Hamlethez készített sorozatai mellett a Zsidó ünnepeket bemutató alkotásait, gyermekek számára készült olvasókönyv-illusztrációkat és több általa tervezett bélyeget is láthat a közönség az Alföldi Galériában július 21-ig, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes kurátori munkájával megvalósult kiállításon.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Ünnepi Könyvhét Vásárhelyen

Ünnepi Könyvhét Vásárhelyen

Négy napon át könyvbemutatókkal és könyves rendezvényekkel várják a betűk szerelmeseit a 90....
Kacsavonulás Hódmezővásárhelyen

Kacsavonulás Hódmezővásárhelyen

Idén is összejönnek az ország kacsaimádói, vagyis a Citroen 2CV szerelmesei. Itt lesznek a társaik is,...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.