GazdaságIsmét lesz bölcsőde a Teleki utcában

2019. szeptember 20., péntek
 
Ismét lesz bölcsőde a Teleki utcában

230 millió forint támogatást nyert Hódmezővásárhely a Pénzügyminisztériumtól a Teleki utcai bölcsőde felújítására és újranyitására.

 

 

 

 

 

 

 

Több éve bezárták a bölcsödét. Ám mostanában  felgyorsultak az események az évekig raktárnak használt épülettel kapcsolatban. Idén július 18-án átadták a Csomorkányi Szolgáltató és Foglalkoztató Szociális Szövetkezet telephelyét, a Szent Bernadett Rehabilitációs Foglalkoztatót. Az önkormányzat ingyen biztosította, a szövetkezet felújította az ingatlant, amelyben összesen 12 csökkent munkaképességű embert foglalkoztathattak. Információink szerint, ők hamarosan új telephelyre költöznek.

 

A felújításhoz most rendelkezésre bocsátott 230 millió forint, valószínű része annak az elképzelésnek, amelyet februárban a kormányfő évértékelőjében mondott, miszerint 2022-re minden gyerek számára lesz bölcsődei férőhely Magyarországon, ehhez pedig az elkövetkező 3 évben 21 ezer férőhelyet adnak át. Igaz a kormány még 2015-16-ban például azt ígérte, 2018-ra 60 ezer bölcsődei férőhely lesz az országban. Ehhez képest 2019 elején 47 ezer bölcsődei férőhely volt Magyarországon. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hamar korrigálta az évértékelőn elhangzottakat, mondván „2020-ig terveztük elérni a 60 ezer bölcsődei férőhelyet.”

 

A CSOK és a babváró hitel mindenképpen ösztönzőleg hathat a bölcsődei férőhelyek létesítésére, illetve – mint most Hódmezővásárhelyen – a bezárt intézmények újranyitására.

 

Egyébként az épületből 2012-be költöztek ki a gyerekek. Néhány hónappal később ismét írtunk a Vásárhelyi Hírekben az egykori bölcsődéről, mert betörő tett látogatást az elhagyatott épületben. A kérdés vajon mire számított a 34 éves büntetlen előéletű betörő? A gyerekek ugyanis már hónapokkal előtte kiköltöztek, és iskolapadoknak raktárként szolgált az épület. Valószínű a betörés után szembesülhetett ezzel a ténnyel, mert zsákmánya egy gyermek testmagasságmérő lett, igaz annak is csak percekig örülhetett, mert – egy bejelentést követően - még a helyszínen tetten érték.

 

Az épület hamarosan ismét gyerekzsivajtól lesz hangos, mert elkészültek a tervek, amelyeket a legutóbbi közgyűlésen jóváhagyott a testület, illetve a kistérségi társulás is, így minden feltétel teljesült a pályázathoz.

 

A Polgármesteri Hivatal közleménye szerint a bölcsőde nyitását a városi konzultációs kérdőíven 2033 válaszadó támogatta, ezt a várólisták csökkentése és az utóbbi időben emelkedő születésszám is indokolja.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

 Újra életre kelnek a magazinok oldalai

Újra életre kelnek a magazinok oldalai

140 varázslatos hazai és nemzetközi enteriőr, nyolc formabontó installáció, egy...
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Honvédkórházként is működik hamarosan a...

Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.