Kultúra, oktatásIsmét él és virul Vásárhely híres kézművessége

2019. március 10., vasárnap
 
Ismét él és virul Vásárhely híres kézművessége

Sándor Istvánné és tanítványai rececsipke (necc) bemutató foglalkozást tartanak a Németh László Városi Könyvtár olvasótermében.

 

 

 

 

 
Aki kedvet érez hozzá, ki is próbálhatja ezt a szép, ősi kézimunka technikát, amelynek vásárhelyi reneszánszában elsőként éppen a Vásárhelyi Hírek cikkeivel, felhívásaival segített 2013-ban. Majd az azt követő években is folyamatosan figyelemmel kísérte a jellegzetes kézműves technika körüli vásárhelyi történéseket..

 

Mint ismeretes Hódmezővásárhely néprajzi értékét évtizedekig a fazekas és a kerámia tárgyak mellett a dél-alföldi szőrhímzés jelentette.

Benyhe Zsuzsa és Sándor Istvánné önkéntes kezdeményezése nyomán 2013-ban a rececsipke, vásárhelyi szóhasználattal a necc készítése, egy jellegzetes vidék paraszt-polgári kultúrájának kézműves technikája éledhetett újjá.

Benyhe Zsuzsa akkor elmondta, ezzel újabb színfolttal gazdagodhatna Vásárhely kézműves hagyománya. A régi munkák és minták összegyűjtése és megőrzése, új alkalmazási területek keresése, a készítés szociális körülményeinek kutatása mára versenyfutás az enyészettel.

Benyhe Zsuzsa és Sándor Istvánné e kiveszőben levő, de ősi eredetű kézművesség feltámasztására vállalkoztak, és hosszabb távú tervet kovácsoltak a necc felkarolására, felélesztésére.

A necc feltámasztásának távolabbi tervei között az újratanítás és a mai öltözködésbe és lakáskultúrába való beillesztése állt.

Az azóta eltelt 6 év a fentiek megvalósításával telt, ennek a szép kézimunkázásnak tucatnyi művelője lett, Sándor Istvánné jóvoltából.

A Németh László Városi Könyvtárban 2017. márciusában, majd 2018-ban nyílt kiállításon a csipkekészítéshez kedvet kapott „tanítványok” több mint száz darabból álló kiállítása láthattuk.

 

Folytatva a „missziót”, Sándor Istvánné Marika és tanítványai most ismét alkotói napokra invitálják a rececsipke iránt érdeklődőket.

A bemutató foglalkozások március 12-én, 19-én, 26-án (keddenként) délután 4 órától az olvasóteremben.
Kötetlen beszélgetéssel, kamarakiállítással, képes vetítéssel várják az érdeklődőket.
Aki kedvet érez hozzá, ki is próbálhatja ezt a szép, ősi kézimunka technikát.

 

A Vásárhelyen necc-ként ismert, többnyire fehér, leheletfinom függönyök, terítők a halászhálók mintájára csomózott, rámára feszített háló hímzésével készülnek. Ez a reneszánsz kori kézműves technika a 19-20. században másodvirágzását élte és Vásárhelyen olyan elterjedt volt, hogy országszerte sokfelé szállították. A Hódmezővásárhelyi Háziipari Szövetkezetben volt a "hattyúdala" - a népi demokráciában ugyanis a nagy múltú egyházi alkalmazás és a polgári jellegű minták miatt nem került a támogatott kézimunkák közé. A hatvanas évektől kezdve szinte mindenki elfeledte, legfeljebb más csipkével kombinálva alkalmazzák. Érdemes megjegyezni, hogy a rózsás díszítés 2015-ben bekerült a helyi, majd a megyei értéktárba.

 

 

 

Olvassa el ezt is!

Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Semmit nem tehet a főigazgató a kancellár nélkül, aki fölött csak a miniszter áll. A törvényjavaslat...
A bútorfestés rejtelmei

A bútorfestés rejtelmei

A Tornyai Múzeum programján a gyerekek és felnőttek nemcsak kézügyességüket tették próbára,...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.