Kultúra, oktatásIsmét él és virul Vásárhely híres kézművessége

2019. március 10., vasárnap
 
Ismét él és virul Vásárhely híres kézművessége

Sándor Istvánné és tanítványai rececsipke (necc) bemutató foglalkozást tartanak a Németh László Városi Könyvtár olvasótermében.

 

 

 

 

 
Aki kedvet érez hozzá, ki is próbálhatja ezt a szép, ősi kézimunka technikát, amelynek vásárhelyi reneszánszában elsőként éppen a Vásárhelyi Hírek cikkeivel, felhívásaival segített 2013-ban. Majd az azt követő években is folyamatosan figyelemmel kísérte a jellegzetes kézműves technika körüli vásárhelyi történéseket..

 

Mint ismeretes Hódmezővásárhely néprajzi értékét évtizedekig a fazekas és a kerámia tárgyak mellett a dél-alföldi szőrhímzés jelentette.

Benyhe Zsuzsa és Sándor Istvánné önkéntes kezdeményezése nyomán 2013-ban a rececsipke, vásárhelyi szóhasználattal a necc készítése, egy jellegzetes vidék paraszt-polgári kultúrájának kézműves technikája éledhetett újjá.

Benyhe Zsuzsa akkor elmondta, ezzel újabb színfolttal gazdagodhatna Vásárhely kézműves hagyománya. A régi munkák és minták összegyűjtése és megőrzése, új alkalmazási területek keresése, a készítés szociális körülményeinek kutatása mára versenyfutás az enyészettel.

Benyhe Zsuzsa és Sándor Istvánné e kiveszőben levő, de ősi eredetű kézművesség feltámasztására vállalkoztak, és hosszabb távú tervet kovácsoltak a necc felkarolására, felélesztésére.

A necc feltámasztásának távolabbi tervei között az újratanítás és a mai öltözködésbe és lakáskultúrába való beillesztése állt.

Az azóta eltelt 6 év a fentiek megvalósításával telt, ennek a szép kézimunkázásnak tucatnyi művelője lett, Sándor Istvánné jóvoltából.

A Németh László Városi Könyvtárban 2017. márciusában, majd 2018-ban nyílt kiállításon a csipkekészítéshez kedvet kapott „tanítványok” több mint száz darabból álló kiállítása láthattuk.

 

Folytatva a „missziót”, Sándor Istvánné Marika és tanítványai most ismét alkotói napokra invitálják a rececsipke iránt érdeklődőket.

A bemutató foglalkozások március 12-én, 19-én, 26-án (keddenként) délután 4 órától az olvasóteremben.
Kötetlen beszélgetéssel, kamarakiállítással, képes vetítéssel várják az érdeklődőket.
Aki kedvet érez hozzá, ki is próbálhatja ezt a szép, ősi kézimunka technikát.

 

A Vásárhelyen necc-ként ismert, többnyire fehér, leheletfinom függönyök, terítők a halászhálók mintájára csomózott, rámára feszített háló hímzésével készülnek. Ez a reneszánsz kori kézműves technika a 19-20. században másodvirágzását élte és Vásárhelyen olyan elterjedt volt, hogy országszerte sokfelé szállították. A Hódmezővásárhelyi Háziipari Szövetkezetben volt a "hattyúdala" - a népi demokráciában ugyanis a nagy múltú egyházi alkalmazás és a polgári jellegű minták miatt nem került a támogatott kézimunkák közé. A hatvanas évektől kezdve szinte mindenki elfeledte, legfeljebb más csipkével kombinálva alkalmazzák. Érdemes megjegyezni, hogy a rózsás díszítés 2015-ben bekerült a helyi, majd a megyei értéktárba.

 

 

 

Olvassa el ezt is!

Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Semmit nem tehet a főigazgató a kancellár nélkül, aki fölött csak a miniszter áll. A törvényjavaslat...
A bútorfestés rejtelmei

A bútorfestés rejtelmei

A Tornyai Múzeum programján a gyerekek és felnőttek nemcsak kézügyességüket tették próbára,...
 

És ezt már olvasta?

Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az alkotás örömének kiállítása
Az alkotás örömének kiállítása Változatos kézműves mesterségeket felvonultató 21 aktív és kreatív nyugdíjas kiállítása nyílik. Ötletadó, kedvcsináló alkotások tucatjai láthatók. A kiállítók névsorával.