Kultúra, oktatásIskolások a Tornyai-múzeumban

2019. október 20., vasárnap
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban

Pályaorientációs foglalkozásokra keresték fel a Tornyai János Múzeumot a Szent József Katolikus Általános Iskola ötödikes és hatodikos tanulói, akik a közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 

 

 

 


A diákokat az állandó helytörténeti kiállításban Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus kalauzolta, aki elmondta, ahhoz, hogy egy-egy tárgy, vagy számítógépes játék bemutatásra kerüljön, számos szakember együttműködésére van szükség. Példaként említette a régészek által Gorzsán feltárt, Árpád-korból származó ház padlójába karcolt malom játékot, amelyet előbb a restaurátorok konzerválták, s hozták szállítható és kiállítható állapotba, míg a tárlaton az érintőképernyőn játszható változat elkészítéséhez pedig programozó szakemberre volt szükség. Bernátsky Ferenc szólt arról is, hogy a restaurátoroknak sokféle anyaggal, textillel, bőrrel, fémekkel, fával, kerámiával vagy épp papírral kell bánnia, hogy a különböző korszakokból származó tárgyakat a megfelelő technikákkal alkalmassá tegyék a kiállításban való bemutatásra.

Lucza-Vígh Erna múzeumpedagógus a Hétköznapok Vénuszai című, állandó régészeti kiállításban a régészek által feltárt, s a restaurátorok által helyreállított, hétezer éves leletek kapcsán elmondta: a kerámia emlékek megmutatják, hogyan is éltek annak idején ezen a területen az emberek, valamint, hogy a termelőgazdálkodás elterjedésével az egykori ember hiedelemvilágának középpontjába a termékenység került.  A fennmaradt tárgyak alkotóinak célja nem a szépség, hanem termékenységi varázslat szolgálata volt. Az kerámiákon látható díszítések rendszerint bekarcolt geometrikus alakzatok, sematikus emberi vonások, vagy domború állatábrázolások voltak. A vizsgálatok során az edény formájú tárgyakban több alkalommal találtak gabonamag-maradványokat, ami arra utal, hogy ezeket áldozati szertartásokon is használták.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Díjazott finom menű félezer forintból

Díjazott finom menű félezer forintból

Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra

Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra

Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
Két nap kettős siker

Két nap kettős siker

Nagy meglepetésre Tápainé Mariann Bóbita csoportját, a XXV. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál sikeres szereplése alapján meghívták a Gálaműsorba.
Érintsd meg és láthatod

Érintsd meg és láthatod

Hivatásos örömlányok testét egy speciális, kézi szkenner segítségével beolvasta, és az életnagyságú printeket fa dobozokra applikálta. A vásárhelyi Szabó Klára Petra képzőművész meglepő alkotásai az Ernst Múzeumban. Videóval!
 

És ezt már olvasta?

Idén is ingyen korizás
Idén is ingyen korizás Elkezdték a jégpálya alapozását a Kossuth téren. Hagyományosan a Mikulás hozza december 5-e körül a jégpályát, de az időjárás még közbeszólhat.
 
Kétszeres pontgyőzelem
Kétszeres pontgyőzelem Szombaton hazai pályán, a Szeghalom ellen folytatta a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club NB II-es felnőtt csapata a bajnokságot.
 
Marad a szülészet Vásárhelyen
Marad a szülészet Vásárhelyen Az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a Kórházfenntartó egy, még nem publikus  munkaanyagban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Boxing Gym Vásárhely siker az Magyar Bajnokságban
Boxing Gym Vásárhely siker az Magyar Bajnokságban November 14-én kezdődött és 17-ig tartott az Ifjúsági Ökölvívó Magyar Bajnokság, amelyen Kovács Krisztián idén a dobogó második fokára állhatott.
 
Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon
Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon Nem könnyű a választás, ha a továbbtanulás kerül szóba. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán nyílt nap segítette a döntést.
 
Értékelték az Őszi Tárlatot
Értékelték az Őszi Tárlatot A kurátorok a kiállítást négy fő szempont mentén vitatták meg: színvonal, rendezés, katalógus, milyen legyen jövőre.