Kultúra, oktatásIllusztris vendég Vásárhelyen

2018. december 4., kedd
 
Illusztris vendég Vásárhelyen

Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete tett látogatást kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

 

 

 

 

 

 

 

A diplomatának a kiállítóhelyet és Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét Miklós Péter, az intézmény vezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója mutatta be.

Iain Lindsay a látogatás során elmondta: a hódmezővásárhelyi kiállítóhely nagyon kifejezően mutatja be a szocializmus korszakát, s mint történelemmel foglalkozó ember, ő is hasznosnak tartja az „oral history”, a történelmi időszakokat megélt személyek elbeszélése alapján bemutatni egy adott korszakot.

 

 

"Magyarul tanulni... gesztus tiszteletadás az országnak, a magyar embereknek, a kultúrának, ahol jó néhány évig élünk és dolgozunk. Talán több is annál. Igen, jóval több… szívbéli közeledés. Érzem a hatását mindenütt. S miközben ismerem és szívom magamba a magyar kultúrát, az is dolgom, hogy itt megismertessem a miénket. Hiszen nagyon színes, sokféle a brit kulturális élet, számtalan magyar kapcsolattal. Arról nem beszélve, hogy London lett a második legnagyobb magyar város.... úgy érzem, kötelességem azt is megmutatni az itthon maradt családtagoknak, hozzátartozóknak, barátoknak, hogy az én országom törődik a kinti magyarokkal. Ez nagyon fontos. Hogy milyen lesz egy kapcsolat két ország között, milyen az emberek megítélése, az ilyeneken is múlik. A megértés, az empátia a legfontosabb kapcsolati tényezők..."- nyilatkozta nemrég egy interjúban.

 

Őexcellenciája Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete 2016. március 30-án, adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. Azóta több közéleti megnyilvánulásának, valamint a magyar kultúra iránti kiemelkedő érdeklődésének eredményeként igen népszerű Magyarországon.

 

Látogatása során találkozott a város polgármesterével is. Erről ITT olvashat!

 

Például a Magyar Költészet Napján, minden évben egy-egy rövid verset tanul meg és mond el magyarul:

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott az Őszi Tárlat

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott...

A festőművész a tárlatvezetésén beszélt az alkotók és alkotásaik egymásra...
Ha a vásárhelyieken múlik, a siker biztosra vehető

Ha a vásárhelyieken múlik, a siker...

A 660 eredeti recepttel a 380 oldalas könyv tévedhetetlen ajándék lehet a vásárhelyi jellegzetes konyhát, a...
 

És ezt már olvasta?

Módosították a költségvetést
Módosították a költségvetést A büdzsé módosításra az állami támogatások és korábban született közgyűlési határozatok átvezetése és a pályázatok miatt van szükség,
 
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC A hétvégén tartotta a Hód Úszó SE a JAKED-HÓD Cikluszáró Nemzetközi Úszóversenyt. A HSÚVC a szezonzáró versenyen megnyerte a HÓD Kupát. Eredményekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.