Kultúra, oktatásIllusztris vendég Vásárhelyen

2018. december 4., kedd
 
Illusztris vendég Vásárhelyen

Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete tett látogatást kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

 

 

 

 

 

 

 

A diplomatának a kiállítóhelyet és Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét Miklós Péter, az intézmény vezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója mutatta be.

Iain Lindsay a látogatás során elmondta: a hódmezővásárhelyi kiállítóhely nagyon kifejezően mutatja be a szocializmus korszakát, s mint történelemmel foglalkozó ember, ő is hasznosnak tartja az „oral history”, a történelmi időszakokat megélt személyek elbeszélése alapján bemutatni egy adott korszakot.

 

 

"Magyarul tanulni... gesztus tiszteletadás az országnak, a magyar embereknek, a kultúrának, ahol jó néhány évig élünk és dolgozunk. Talán több is annál. Igen, jóval több… szívbéli közeledés. Érzem a hatását mindenütt. S miközben ismerem és szívom magamba a magyar kultúrát, az is dolgom, hogy itt megismertessem a miénket. Hiszen nagyon színes, sokféle a brit kulturális élet, számtalan magyar kapcsolattal. Arról nem beszélve, hogy London lett a második legnagyobb magyar város.... úgy érzem, kötelességem azt is megmutatni az itthon maradt családtagoknak, hozzátartozóknak, barátoknak, hogy az én országom törődik a kinti magyarokkal. Ez nagyon fontos. Hogy milyen lesz egy kapcsolat két ország között, milyen az emberek megítélése, az ilyeneken is múlik. A megértés, az empátia a legfontosabb kapcsolati tényezők..."- nyilatkozta nemrég egy interjúban.

 

Őexcellenciája Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete 2016. március 30-án, adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. Azóta több közéleti megnyilvánulásának, valamint a magyar kultúra iránti kiemelkedő érdeklődésének eredményeként igen népszerű Magyarországon.

 

Látogatása során találkozott a város polgármesterével is. Erről ITT olvashat!

 

Például a Magyar Költészet Napján, minden évben egy-egy rövid verset tanul meg és mond el magyarul:

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott az Őszi Tárlat

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott...

A festőművész a tárlatvezetésén beszélt az alkotók és alkotásaik egymásra...
Ha a vásárhelyieken múlik, a siker biztosra vehető

Ha a vásárhelyieken múlik, a siker...

A 660 eredeti recepttel a 380 oldalas könyv tévedhetetlen ajándék lehet a vásárhelyi jellegzetes konyhát, a...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.