Kultúra, oktatásIllusztris vendég Vásárhelyen

2018. december 4., kedd
 
Illusztris vendég Vásárhelyen

Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete tett látogatást kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

 

 

 

 

 

 

 

A diplomatának a kiállítóhelyet és Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét Miklós Péter, az intézmény vezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója mutatta be.

Iain Lindsay a látogatás során elmondta: a hódmezővásárhelyi kiállítóhely nagyon kifejezően mutatja be a szocializmus korszakát, s mint történelemmel foglalkozó ember, ő is hasznosnak tartja az „oral history”, a történelmi időszakokat megélt személyek elbeszélése alapján bemutatni egy adott korszakot.

 

 

"Magyarul tanulni... gesztus tiszteletadás az országnak, a magyar embereknek, a kultúrának, ahol jó néhány évig élünk és dolgozunk. Talán több is annál. Igen, jóval több… szívbéli közeledés. Érzem a hatását mindenütt. S miközben ismerem és szívom magamba a magyar kultúrát, az is dolgom, hogy itt megismertessem a miénket. Hiszen nagyon színes, sokféle a brit kulturális élet, számtalan magyar kapcsolattal. Arról nem beszélve, hogy London lett a második legnagyobb magyar város.... úgy érzem, kötelességem azt is megmutatni az itthon maradt családtagoknak, hozzátartozóknak, barátoknak, hogy az én országom törődik a kinti magyarokkal. Ez nagyon fontos. Hogy milyen lesz egy kapcsolat két ország között, milyen az emberek megítélése, az ilyeneken is múlik. A megértés, az empátia a legfontosabb kapcsolati tényezők..."- nyilatkozta nemrég egy interjúban.

 

Őexcellenciája Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete 2016. március 30-án, adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. Azóta több közéleti megnyilvánulásának, valamint a magyar kultúra iránti kiemelkedő érdeklődésének eredményeként igen népszerű Magyarországon.

 

Látogatása során találkozott a város polgármesterével is. Erről ITT olvashat!

 

Például a Magyar Költészet Napján, minden évben egy-egy rövid verset tanul meg és mond el magyarul:

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott az Őszi Tárlat

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott...

A festőművész a tárlatvezetésén beszélt az alkotók és alkotásaik egymásra...
Ha a vásárhelyieken múlik, a siker biztosra vehető

Ha a vásárhelyieken múlik, a siker...

A 660 eredeti recepttel a 380 oldalas könyv tévedhetetlen ajándék lehet a vásárhelyi jellegzetes konyhát, a...
 

És ezt már olvasta?

Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert. Ebben erőteljesen részt vesz a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar is.
 
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen Június második hetében nemzetközi találkozó helyszíne volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely múzeumai is. Izgalmas programok élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.