Kultúra, oktatásIllusztris vendég Vásárhelyen

2018. december 4., kedd
 
Illusztris vendég Vásárhelyen

Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete tett látogatást kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

 

 

 

 

 

 

 

A diplomatának a kiállítóhelyet és Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét Miklós Péter, az intézmény vezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója mutatta be.

Iain Lindsay a látogatás során elmondta: a hódmezővásárhelyi kiállítóhely nagyon kifejezően mutatja be a szocializmus korszakát, s mint történelemmel foglalkozó ember, ő is hasznosnak tartja az „oral history”, a történelmi időszakokat megélt személyek elbeszélése alapján bemutatni egy adott korszakot.

 

 

"Magyarul tanulni... gesztus tiszteletadás az országnak, a magyar embereknek, a kultúrának, ahol jó néhány évig élünk és dolgozunk. Talán több is annál. Igen, jóval több… szívbéli közeledés. Érzem a hatását mindenütt. S miközben ismerem és szívom magamba a magyar kultúrát, az is dolgom, hogy itt megismertessem a miénket. Hiszen nagyon színes, sokféle a brit kulturális élet, számtalan magyar kapcsolattal. Arról nem beszélve, hogy London lett a második legnagyobb magyar város.... úgy érzem, kötelességem azt is megmutatni az itthon maradt családtagoknak, hozzátartozóknak, barátoknak, hogy az én országom törődik a kinti magyarokkal. Ez nagyon fontos. Hogy milyen lesz egy kapcsolat két ország között, milyen az emberek megítélése, az ilyeneken is múlik. A megértés, az empátia a legfontosabb kapcsolati tényezők..."- nyilatkozta nemrég egy interjúban.

 

Őexcellenciája Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete 2016. március 30-án, adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. Azóta több közéleti megnyilvánulásának, valamint a magyar kultúra iránti kiemelkedő érdeklődésének eredményeként igen népszerű Magyarországon.

 

Látogatása során találkozott a város polgármesterével is. Erről ITT olvashat!

 

Például a Magyar Költészet Napján, minden évben egy-egy rövid verset tanul meg és mond el magyarul:

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott az Őszi Tárlat

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott...

A festőművész a tárlatvezetésén beszélt az alkotók és alkotásaik egymásra...
Ha a vásárhelyieken múlik, a siker biztosra vehető

Ha a vásárhelyieken múlik, a siker...

A 660 eredeti recepttel a 380 oldalas könyv tévedhetetlen ajándék lehet a vásárhelyi jellegzetes konyhát, a...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.