Kultúra, oktatásIllusztris vendég Vásárhelyen

2018. december 4., kedd
 
Illusztris vendég Vásárhelyen

Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete tett látogatást kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

 

 

 

 

 

 

 

A diplomatának a kiállítóhelyet és Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét Miklós Péter, az intézmény vezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója mutatta be.

Iain Lindsay a látogatás során elmondta: a hódmezővásárhelyi kiállítóhely nagyon kifejezően mutatja be a szocializmus korszakát, s mint történelemmel foglalkozó ember, ő is hasznosnak tartja az „oral history”, a történelmi időszakokat megélt személyek elbeszélése alapján bemutatni egy adott korszakot.

 

 

"Magyarul tanulni... gesztus tiszteletadás az országnak, a magyar embereknek, a kultúrának, ahol jó néhány évig élünk és dolgozunk. Talán több is annál. Igen, jóval több… szívbéli közeledés. Érzem a hatását mindenütt. S miközben ismerem és szívom magamba a magyar kultúrát, az is dolgom, hogy itt megismertessem a miénket. Hiszen nagyon színes, sokféle a brit kulturális élet, számtalan magyar kapcsolattal. Arról nem beszélve, hogy London lett a második legnagyobb magyar város.... úgy érzem, kötelességem azt is megmutatni az itthon maradt családtagoknak, hozzátartozóknak, barátoknak, hogy az én országom törődik a kinti magyarokkal. Ez nagyon fontos. Hogy milyen lesz egy kapcsolat két ország között, milyen az emberek megítélése, az ilyeneken is múlik. A megértés, az empátia a legfontosabb kapcsolati tényezők..."- nyilatkozta nemrég egy interjúban.

 

Őexcellenciája Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete 2016. március 30-án, adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. Azóta több közéleti megnyilvánulásának, valamint a magyar kultúra iránti kiemelkedő érdeklődésének eredményeként igen népszerű Magyarországon.

 

Látogatása során találkozott a város polgármesterével is. Erről ITT olvashat!

 

Például a Magyar Költészet Napján, minden évben egy-egy rövid verset tanul meg és mond el magyarul:

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott az Őszi Tárlat

Hézső Ferenc tárlatvezetésével búcsúzott...

A festőművész a tárlatvezetésén beszélt az alkotók és alkotásaik egymásra...
Ha a vásárhelyieken múlik, a siker biztosra vehető

Ha a vásárhelyieken múlik, a siker...

A 660 eredeti recepttel a 380 oldalas könyv tévedhetetlen ajándék lehet a vásárhelyi jellegzetes konyhát, a...
 

És ezt már olvasta?

Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.
 
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen A Csongrád Megyei Levéltári Napok keretében október 15-én a Hódmezővásárhelyi Levéltárban a levéltár plakát-gyűjteményéből nyílik kiállítás.
 
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen A Gyarmati Dezső Sportuszoda lesz az olimpiára készülő úszóválogatott egyik felkészülési helyszíne. Wladár Sándor szövetségi elnök levélben köszönte meg a lehetőséget.
 
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók A Hódmezővásárhelyen induló képviselő-jelöltek névsora, fotókkal. Az egyfordulós választás sikerének nincs érvényességi és eredményességi feltétele.
 
Ideje felkészülni az influenzára
Ideje felkészülni az influenzára Az influenza vírus változékonysága miatt nem lehet biztosan megjósolni az idei, 2020-ra esetleg átnyúló járvány súlyosságát. Már működik az influenzafigyelő szolgálat
 
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán A város pedagógusait Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője vezette körbe a kiállításon. Képekkel.