BulvárIdőmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

2019. szeptember 30., hétfő
 
Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Új sorozatunkban – régi újságok segítségével - Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből szemezgetünk. Vannak korosztályok, akiknek tagjai rácsodálkoznak szűkebb pátriájuk régi rövid híreire, és talán vannak akik még emlékeznek egyikre, másikra, vagy hallottak róla.

 

 

 

 

 

 

Nézze meg régebbi cikkünket is:

Időmorzsák  ITT!


Vékony Sándor műhelye már a hódmezővásárhelyi múzeumé, Fazekas Tájház a hivatalos neve. A látogatók bármikor megtekinthetik, maga a „nyugdíjas fazekas” a kertvároson épült modem házába vonult vissza.
„Negyvennyolc évig dolgoztam a mesterségben. Tizenkét éves koromban kezdtem, tizenöt éves koromban már segéd voltam. 1938-ban lettem önálló kisiparos, mivel szögenként szedtem össze a műhelyre valót, s egyenként a szerszámokat. Valamikor nem volt ez olyan virágos mesterség, ezzel a rengeteg díszes edénnyel.” – mondta.

1975 július

 


VISSZHANG
Tisztelt Szerkesztőség!
Augusztus 14—i számukban örömmel olvastam a „Népünk egészségéért” című írást. Feltétlen szükség van sport-toborzásra mindannyiunk egészsége érdekében. Pontos adataim nincsenek, de úgy tudom, hogy a fiatalok jelentős része nem rendelkezik megfelelő fizikummal: A
Csongrád-megyei Víz- és Csatornamű Vállalat kezdeményezésére úszónapközi indult, s a nyári szünidőben többszáz gyerek tanult meg kitűnően úszni. Hódmezővásárhelyen nemcsak a felnőttek, de a gyermekek részére is szerveztek úszásoktatást, s a 7—8 éves gyerekek teljes biztonsággal mozoghatnak a vízben. Szentesen évente kb. háromszázan sajátítják el a vízi jártasságot. Makón a nyolc tanfolyamon százötvenen sikerrel vizsgáztak. Itt. Hódmezővásárhelyen van egy szép kocogópályánk. amelyet naponta többszázan vesznek igénybe. Családommal együtt szintén a kocogómozgalom tagjai vagyunk. Csongrád megyében általában egyre inkább kiszélesedik a sportélet, amelynek örömünkre. lelkes tagjai vannak.
Taba Sándor
6800 Hódmezővásárhely.
Csengettyű köz

(1976 Képes Újság)ELISMERÉS AZ NDK-BÓL A Német Demokratikus Köztársaságban nagy a sikere a hódmezővásárhelyi HÓD- GÉP-nél gyártott univerzális mezőgazdasági pótkocsinak. A gyártmány nemrég másodszor nyerte el az NDK-ban a „Q", vagyis „kitűnő” minősítést. A „Qualitet” szó első betűjével jelzett minősítés hasonló jelentőségű, mint hazánkban a Kiváló Áruk Fóruma emblémájának viselési joga. Gratulálunk a szép sikerhez!

(Képes Újság 1977)

 

 

Apróhirdetés 1977 szeptember
175 cm magas, 28 éves, életvidám elvált asszony vagyok, szakmám, lakásom és egy csodálatos kislányom van. Vidám természetem, széles érdeklődési köröm, társadalmi tevékenységem megóv a magányosságtól, de kell valaki, aki hozzám tartozik, egy vidám . természetű ember, aki társam lenne, házasság is lehetséges. „Szeretetre vágyom 104358” jeligére levelet a hódmezővásárhelyi hirdetőbe kérek.

 


VISSZAÉLÉS?
A népi ellenőrzési bizottság vizsgálatot tartott Hódmezővásárhelyen az elavult vízcsőhálózat felújításával kapcsolatban. Kiderült, hogy a felújítás céljára az egyik utcában egy-egy családi ház tulajdonostól ezer-ezerkétszáz forintot vettek fel, jogtalanul. Ezenkívül a magánterveket — szabályellenesen — a városi tanács építési, közlekedési és vízügyi osztályának vezetője és munkatársai készítették. A vizsgálat nyomán fegyelmi eljárás indult több személy ellen és a visszásságokról értesítették az ügyészséget is.

(1969 október)

 

 

….Találomra, akármelyik népköltészeti alkotást elővehetjük, benne a legfinomabb érzelmi rezdülést is a mindennapi reális élet képei fejezik ki. Aligha kell itt igazolásul példákat hoznunk arra, hogyan hálózza be az ábrázolásnak ez a
reális módja népköltészetünket. Nem is elsősorban az olyan, minden ízében kaján- kodó, reális szemléletre gondolunk, ami az egyik hódmezővásárhelyi népdalban található, Pécely Attila feljegyzése szerint:
Mögbolondult már ez a csősz,
Ennek anyjuk többet ne főzz.
Mög ne kínáld a boromból.
Sem a lovát abrakomból.
Mögkínálom, biz én, apjuk,
Mert mink kendöt ritkán látjuk.
Ha kend kimén a tanyára,
Elgyün a csősz éjszakára.

(Cikkrészlet 1969 december, Képes Újság)

 

(Tükör 1970 január, a nem sokkal később "Szaró Lenin" -ként jegyzett szobor készítése)

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi atléta ismét teljesítette a Spartathlont

A vásárhelyi atléta ismét teljesítette a...

246 kilométeres futás. Kimondva is sok, teljesítve pedig hatalmas sportteljesítmény. A vásárhelyi...
A megállóba Volánbusz érkezik a DAKK helyett

A megállóba Volánbusz érkezik a DAKK helyett

Október 1-től országszerte az állami Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.