GazdaságHódmezővásárhely fejlődéséhez is hozzájárulna

2019. március 4., hétfő
 
Hódmezővásárhely fejlődéséhez is hozzájárulna

A kormány minap nyilvánosságra hozott versenyképességi programja szerint létrejöhet egy, az országhatárokkal párhuzamos vidéki gyorsforgalmi gyűrű.

 

 

 

 

 

 

 

Az új közlekedési folyosó megteremtésével Dél-Dunántúlon is megvalósulhat az M1-es autópálya hatókörzetében már végbement erős ipari, gazdasági aktivitásnövekedés – áll a dokumentumban.

Az M9-es keleti irányú folytatása még nem végleges. Az országos rendezési tervben a szekszárdi híd felé jelölték ki a nyomvonalat, azonban időközben a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kiírta a közbeszerzési pályázatot a mohácsi Duna-híd kiviteli terveinek elkészítésére. A hídon keresztül vezet majd a Pécs–Szeged közötti gyorsforgalmi út.

Emellett a Tisza-parti városnál találkozik majd a meglévő M5-ös és M43-as sztrádával az M9-es és a ma még csak tervezett Szeged–Debrecen útvonal. A közlekedési kormányzat 2016 őszén jelentette be, hogy négysávos út köti majd össze Debrecent Békéscsabával és Szegeddel.

 

Az elképzelés bizonyos szempontból az 1990-es rendszerváltást követően felmerült déli autópálya (röviden: DAP) egy egykori gyorsforgalmi út tervezetének újraélsztése, továbbgondolása.

Magyarország déli határai mentén, megépítésével 700 kilométer hosszú út az ország leghosszabb autópályája lett volna. Megépítésére török befektetőkkel, egy részvénytársaság is létrejött. A vállalkozás több éven át hiába kísérletezett az út engedélyeztetésével, nem sikerült megteremteni az útépítés pénzügyi feltételeit sem. A déli autópálya végül csak terv maradt.

Az ELMKA és az AKA üzleti tervének kudarca nyomán az is nyilvánvalóvá vált, hogy a társadalom elutasítja a magánberuházásban megvalósuló, magas útdíjjal igénybe vehető autópályákat, ezért az M9-es utat az állami díjszedési rendszerbe illesztették be. Az 1999-es állami elutasítás után nem maradt remény a DAP gyors megépítésére. A török vállalkozók 2001-ben végképp visszaléptek az útépítés tervétől, a Déli Autópálya Rt. még ebben az évben felszámolási eljárás alá került. A részvénytársaság jelentős veszteségeket hátrahagyva szűnt meg 2003-at követően.

 

 

Készült egy nagy tervdokumentáció arról, hogy merre haladt volna a nyomvonal. A határ mellett haladva érte volna és Szegedet, majd egy újonnan felépített Tisza-hídon át Hódmezővásárhely térségét. A ma már nehezen hozzáférhető anyag szerint például az autópálya a 45-ös utat Hódmezővásárhelytől körülbelül 7-8 kilométerre, Ördöngős környékén keresztezte volna, természetesen a 45-ösre fel- és lehajtás lehetőségével. A térképes tervet nézve, a mostani nyomvonal jóval délebre, a határ felé tolódott.

 
 
VH-MN
 

Olvassa el ezt is!

Vadvilág Világnapja az NLG-ben

Vadvilág Világnapja az NLG-ben

A Vadvilág Világnapjához kapcsolódva a Németh László Gimnázium, Általános...

Tonnaszámra gyűjtötték össze a szemetet

Tonnaszámra gyűjtötték össze a szemetet

Tucatnyi autógumit, linoleumtekercseket, fém- és műanyagdobozokat, gyermekjátékokat, sőt komplett...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.