Kultúra, oktatásHat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

2019. június 19., szerda
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely és az ország múzeumai, hogy ne csak a hagyományos nyitva tartástól eltérő időponttal, de izgalmas programok is élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 

 

 

 

 

 

A Tornyai János Múzeum hetedik alkalommal vesz részt az országos programsorozatban, az idén hat helyszínen 21 esemény várja az érdeklődőket.

 

Erről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt a programsorozatról tartott sajtótájékoztatón, ahol elmondta: a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, az Emlékpont és a népművészeti tájház mellett a Múzeumok Éjszakájához csatlakozott a református Ótemplom és a belvárosi Szentháromság-plébániatemplom is.

 

A múzeumigazgatótól megtudtuk: az idei rendezvény fő témája a százötven éve született Tornyai János élete és művészete, amelyhez számos program kapcsolódik, köztük egy pontgyűjtő játék. Ezen nem csak egyénileg, de csapatokban – így akár az egész családdal – is részt lehet venni. A Színlelő nevet viselő játék feladatlapjának kérdéseire az egyes helyszíneken találhatják meg a választ a játékosok, s a helyesen válaszolók a jutalmukat a népművészeti tájházban vehetik át.

 

A Múzeumok Éjszakáján a részvétel 14 év alatt ingyenes, az ennél idősebbek a hatszáz forintért megvásárolható karszalaggal valamennyi helyszínt felkereshetik, megismerhetik a kiállításokat, sőt olyan programokkal is találkozhatnak, amelyeket csak ezen az éjszakán rendeznek meg – tájékoztatott Lucza-Vígh Erna. A közgyűjtemény múzeumpedagógusa a kiemelte a Tornyai János Múzeum Fess magadnak egy Tornyait! című, a festők Párizsát is megidéző foglalkozását, valamint Nagy Imre művészettörténész Tornyai és a nők című előadását. Ezen az éjszakán Plohn József százévesnél is idősebb fényképezőgépe is életre kel az Alföldi Galériában, amellyel a látogatókról is készítenek felvételeket, s kulisszatitkokat tudhatnak meg az érdeklődők a Dilemmáról, a világ első digitális animációs filmjéről, amely Kass János gyűjteményes kiállításában látható. Az Emlékpontban a látogatók az eredeti technikával sokszorosíthatják azokat röpcédulákat, amelyeket a kommunistaellenes „sámsoni fiúk” készítettek és terjesztettek az 1950-es években, míg a belváros két templomában kiállításokkal és koncertekkel várják a programsorozat résztvevőit.

 

A Múzeumok Éjszakája az év legrövidebb éjszakája, a Szent Iván-éj népszokásaihoz kapcsolódva tűzugrással zárul a népművészeti tájházban. A hódmezővásárhelyi programokról részletes tájékoztatást ad a Tornyai János Múzeum weboldala.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban

Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban

Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös...
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében

Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében –...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.