Kultúra, oktatásHat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

2019. június 19., szerda
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely és az ország múzeumai, hogy ne csak a hagyományos nyitva tartástól eltérő időponttal, de izgalmas programok is élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 

 

 

 

 

 

A Tornyai János Múzeum hetedik alkalommal vesz részt az országos programsorozatban, az idén hat helyszínen 21 esemény várja az érdeklődőket.

 

Erről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt a programsorozatról tartott sajtótájékoztatón, ahol elmondta: a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, az Emlékpont és a népművészeti tájház mellett a Múzeumok Éjszakájához csatlakozott a református Ótemplom és a belvárosi Szentháromság-plébániatemplom is.

 

A múzeumigazgatótól megtudtuk: az idei rendezvény fő témája a százötven éve született Tornyai János élete és művészete, amelyhez számos program kapcsolódik, köztük egy pontgyűjtő játék. Ezen nem csak egyénileg, de csapatokban – így akár az egész családdal – is részt lehet venni. A Színlelő nevet viselő játék feladatlapjának kérdéseire az egyes helyszíneken találhatják meg a választ a játékosok, s a helyesen válaszolók a jutalmukat a népművészeti tájházban vehetik át.

 

A Múzeumok Éjszakáján a részvétel 14 év alatt ingyenes, az ennél idősebbek a hatszáz forintért megvásárolható karszalaggal valamennyi helyszínt felkereshetik, megismerhetik a kiállításokat, sőt olyan programokkal is találkozhatnak, amelyeket csak ezen az éjszakán rendeznek meg – tájékoztatott Lucza-Vígh Erna. A közgyűjtemény múzeumpedagógusa a kiemelte a Tornyai János Múzeum Fess magadnak egy Tornyait! című, a festők Párizsát is megidéző foglalkozását, valamint Nagy Imre művészettörténész Tornyai és a nők című előadását. Ezen az éjszakán Plohn József százévesnél is idősebb fényképezőgépe is életre kel az Alföldi Galériában, amellyel a látogatókról is készítenek felvételeket, s kulisszatitkokat tudhatnak meg az érdeklődők a Dilemmáról, a világ első digitális animációs filmjéről, amely Kass János gyűjteményes kiállításában látható. Az Emlékpontban a látogatók az eredeti technikával sokszorosíthatják azokat röpcédulákat, amelyeket a kommunistaellenes „sámsoni fiúk” készítettek és terjesztettek az 1950-es években, míg a belváros két templomában kiállításokkal és koncertekkel várják a programsorozat résztvevőit.

 

A Múzeumok Éjszakája az év legrövidebb éjszakája, a Szent Iván-éj népszokásaihoz kapcsolódva tűzugrással zárul a népművészeti tájházban. A hódmezővásárhelyi programokról részletes tájékoztatást ad a Tornyai János Múzeum weboldala.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban

Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban

Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös...
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében

Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében –...
 

És ezt már olvasta?

Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.
 
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen A Csongrád Megyei Levéltári Napok keretében október 15-én a Hódmezővásárhelyi Levéltárban a levéltár plakát-gyűjteményéből nyílik kiállítás.
 
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen A Gyarmati Dezső Sportuszoda lesz az olimpiára készülő úszóválogatott egyik felkészülési helyszíne. Wladár Sándor szövetségi elnök levélben köszönte meg a lehetőséget.
 
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók A Hódmezővásárhelyen induló képviselő-jelöltek névsora, fotókkal. Az egyfordulós választás sikerének nincs érvényességi és eredményességi feltétele.
 
Ideje felkészülni az influenzára
Ideje felkészülni az influenzára Az influenza vírus változékonysága miatt nem lehet biztosan megjósolni az idei, 2020-ra esetleg átnyúló járvány súlyosságát. Már működik az influenzafigyelő szolgálat
 
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán A város pedagógusait Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője vezette körbe a kiállításon. Képekkel.