KözéletFontos az emlékek továbbadása

2018. október 23., kedd
 
Fontos az emlékek továbbadása

Október 19-én Mórahalom város önkormányzata az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést, amelynek ünnepi szónoka Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja mondott ünnepi beszédet.

 

 

 


Október 23-án az 1989-es rendszerváltozás előkészítésének emblematikus helyszínén rendezett ünnepségen is részt vett Miklós Péter történész.

 

Az ötvenhatos megemlékezésen Lezsák Sándor parlamenti képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint az idén nyolcvan esztendős Cey-Bert Róbert ötvenhatos szabadságharcos mondott beszédet.

Az eseményen Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója a Lakitelek Népfőiskola által alapított és adományozott Kátay Zoltán Ösztöndíj átadásakor annak idei kitüntetettje, Pap Eliza kiskunmajsai történész munkásságát méltatta, de szólt a történészi hivatásról is.

Ez utóbbival kapcsolatban Miklós Péter kijelentette: a történész mesterségének része a fontos és felszabadító történelmi pillanatok – köztük kiemelten az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei – élményszerűségének megragadása és továbbadása az érdeklődőknek, s főleg a következő nemzedékek tagjainak.

 

Olvassa el ezt is!

Megemlékezés Hódmezővásárhelyen

Megemlékezés Hódmezővásárhelyen

Az ünnepi események fél 10-kor a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődtek, majd a résztvevők az...
Az önkéntes állatvédők filléres gondjai

Az önkéntes állatvédők filléres gondjai

A városban a legaktívabb Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének tagjai hálásak...
 

És ezt már olvasta?

Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.
 
Érmes sikerek Olaszországban
Érmes sikerek Olaszországban A Hód Fitness SE. sportolói is ott voltak Európa egyik legrangosabb megmérettetésén és mint évek óta, most is bizonyították hazai és nemzetközi hírnevüket. Eredményekkel és képekkel.
 
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozat előadásán a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítójának életéről és tevékenységéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton A szombat délelőtti tematikus tárlatvezetés a Tornyai-plakettes alkotóinak és kortársainak alkotói koncepciójára, látásmódjára fókuszál.