BulvárFolytatódik a védőoltás kampány

2017. november 10., péntek
 
Folytatódik a védőoltás kampány

A védőoltást most azok a leánytanulók vehetik fel, akik betöltötték 12. életévüket és 2017 szeptemberében kezdték meg az általános iskola 7. évfolyamát.

 

 

 

 

 


Az oltásokat iskolai kampányoltás keretében lehet felvenni önkéntesen, a beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. A védettség kialakulásához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. Idén a vakcina első adagját 2017 novemberében adják be az iskolaorvosok, a második oltást pedig 2017 tavaszán kapják meg a lányok.

 

Csongrád megyében az előzetes felméréseket követően a 7. osztályos lányok körében 1796 fő jogosult ebben a tanévben a térítésmentes védőoltásra, a kiosztott szülői nyilatkozatok 98,9 százalékát küldték vissza. Ebből 1339 fő igényelte az oltás beadását mely a jogosultak 74,5 százaléka. A tavalyi időszakhoz képest 4 százalékkal csökkent az oltást igénylők aránya.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint Magyarországon az elmúlt tanévben beadott több mint 70 ezer védőoltást követően egyetlen súlyos, oltást követő esemény sem volt. Csongrád megyében sem jelentettek be oltást követő nemkívánatos eseményt.

 

A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is beadathatnak maguknak, akik nem tartoznak a kampányoltási program célcsoportjába, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – a vakcina hozzáférhető. Az oltóanyag vényköteles, ezért a háziorvos írhatja fel.

 

A Vásárhelyi Híreknek küldött tájékoztató szerint a kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is. A hosszú távú védettség kialakulását jelenleg is vizsgálják. Emlékeztető oltás szükségességét még nem állapították meg, ám ha ismételt oltásra lenne szükség évek múlva, arról az érintettek értesítést fognak kapni.

A magyar nők körében a méhnyakrák okozta halálozás kiemelkedően magas, az Európai Uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Magyarországon éves szinten közel 1500 új megbetegedést észlelnek és sajnos közel 500 asszony halálát okozza ez a ráktípus. A humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltás igénylésének lehetőségét – amelynek célja a méhnyakrák megelőzése és az ebből adódó halálozás csökkentése – hazánkban a 2014/15-ös tanévben vezették be. A vakcina a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amelyek a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelősek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

November 15-e a keresztféléves felvételi határideje

November 15-e a keresztféléves felvételi...

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén először hirdetett mesterszakon keresztféléves képzést....
Nézzünk a jövőbe!

Nézzünk a jövőbe!

Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban. A munkanap áthelyezések miatt...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Városi Népdaléneklési Verseny 2018
Városi Népdaléneklési Verseny 2018 Nagy hagyománya van Vásárhelyen a Népdaléneklési Versenynek. A BFMK-ban április  20-án sok hónapos felkészülés eredményét hallhattuk. Eredményekkel!
 
Ismét látogathatók a kórházi fekvőbetegek
Ismét látogathatók a kórházi fekvőbetegek Csongrád megye valamennyi egészségügyi intézményében feloldották a látogatási tilalmat. A megyében is jelentősen csökkent a betegek száma.
 
Vádat emeltek a brutális vásárhelyi nővel szemben
Vádat emeltek a brutális vásárhelyi nővel szemben Az udvaron magához vette a falhoz támasztott ásót és annak élével az ágyban fekvő idős férfit legalább tizenkét alkalommal fejen, illetve felsőtesten ütötte.
 
Áprilistól jelentős változások a vasútközlekedésben
Áprilistól jelentős változások a vasútközlekedésben Vonat helyett két és félhónapig buszozás Szeged- Hódmezővásárhely, illetve Mártély, Mindszent, Szegvár, Szentes irányában.
 
90 éves Dezső Sándor Imréné
90 éves Dezső Sándor Imréné Gyermekként 6 testvérével a batidai  tanyavilágban  éltek.
 
Dulakodás és szurkálás Vásárhelyen
Dulakodás és szurkálás Vásárhelyen

Előzetes szóváltást követően több alkalommal megszúrta vitapartnerét egy helybeli férfi Hódmezővásárhelyen. A súlyos sérüléseket okozó elkövetőt elfogták.

 

 
Mátyáshalomtól a Tudás kertjéig - Gál József könyvbemutatója
Mátyáshalomtól a Tudás kertjéig - Gál József könyvbemutatója Tanyai tanítóként, majd tanfelügyelőként, illetve városi művelődési osztály vezetőjeként, emlékirata a pártállami korszak mindennapjaiba enged bepillantást. Képekkel.