GazdaságFektetik a vágányokat

2018. november 26., hétfő
 
Fektetik a vágányokat

Folyamatban van a vágányépítés a szeged- hódmezővásárhely közötti tram-train beruházás városi és nagyvasúti szakaszán.

 

 

 

 

 

 


A tram-train új vonala a meglévő szegedi 1-es jelzésű villamosvonalból ágazik ki. A vonal a MÁV Zrt. 135-ös számú vonalán mintegy 22 kilométeres nagyvasúti pályáján folytatódik, amely teljesen átépül és bizonyos szakaszokon – ahol a vasútüzem megköveteli – a második vágány is kiépül. Továbbá Hódmezővásárhelyen új villamosvonal épül. Az egyvágányú hódmezővásárhelyi villamosvonalon 6 megálló létesül, ebből kettőnél és a végállomáson lesz kétvágányos forgalmi kitérő. A fejlesztés a közvetlen, átszállásmentes utazás menetidő megtakarításával és akadálymentes kényelmével, környezetbarát, biztonságos, így a közúti közlekedéssel szemben versenyképes megoldást nyújt.

 

2018 tavasza óta zajlanak a munkálatok a projekt városi szakaszán. A közműkiváltások a legtöbb helyen befejeződtek. A Bajcsy-Zsilinszky utcán a vágányépítés a befejezéséhez közeledik. Az Ady Endre utcán az október – december közötti időszakban készül az új vasúti pálya alépítménye kábelalépítménnyel együtt, ezután kezdődik meg a vasúti felépítmény építése bazaltbeton burkolattal, valamint a gömbsüvegsor elhelyezése és a páros oldali útépítés is. Novemberben a Tóalj utcai körforgalomban sínkörülöntéses vágány készítése van folyamatban. A belvárosi szakaszon a pálya kivitelezése, valamint a teljes szakaszon a felsővezetéki oszlopok felállítása a 2019. évben fog megtörténni.

 

A Szeretem Vásárhelyet Egyesület a hétvégén egy tram-train túrát szervezett a beruházáshoz. A rossz idő ellenére több mint 100 ember járta végig a projekt 3,6 km-es városi szakaszát és hallgatta meg a főbb állomásokon a kivitelezési, a régészeti és az építészeti érdekességeket.

 

A beruházás a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósul meg. A Szeged- Hódmezővásárhely között létesülő tram-train 3,6 kilométeres városi vasúti munkáinak (tervezési- és kivitelezési munkák) nyertes kivitelezője a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry Kft. konzorciuma. A kivitelezés nettó értéke 8,9 milliárd forint. A nagyvasúti munkák kivitelezése a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel kötött szerződés alapján történik, 25,1 milliárd Ft értékben.

 

 
 
Forrás: NIF
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új könyv a Nagy Háborúról

Új könyv a Nagy Háborúról

November 26-án az Emlékpont konferenciatermében ismerhetik meg az érdeklődők a szentesi-mindszenti szerző: Az I....
Idős embereket fosztottak ki

Idős embereket fosztottak ki

Háromfős hódmezővásárhelyi társaság a vízmű munkatársainak kiadva magukat több időskorút...
 

És ezt már olvasta?

Módosították a költségvetést
Módosították a költségvetést A büdzsé módosításra az állami támogatások és korábban született közgyűlési határozatok átvezetése és a pályázatok miatt van szükség,
 
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC A hétvégén tartotta a Hód Úszó SE a JAKED-HÓD Cikluszáró Nemzetközi Úszóversenyt. A HSÚVC a szezonzáró versenyen megnyerte a HÓD Kupát. Eredményekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.