GazdaságFektetik a vágányokat

2018. november 26., hétfő
 
Fektetik a vágányokat

Folyamatban van a vágányépítés a szeged- hódmezővásárhely közötti tram-train beruházás városi és nagyvasúti szakaszán.

 

 

 

 

 

 


A tram-train új vonala a meglévő szegedi 1-es jelzésű villamosvonalból ágazik ki. A vonal a MÁV Zrt. 135-ös számú vonalán mintegy 22 kilométeres nagyvasúti pályáján folytatódik, amely teljesen átépül és bizonyos szakaszokon – ahol a vasútüzem megköveteli – a második vágány is kiépül. Továbbá Hódmezővásárhelyen új villamosvonal épül. Az egyvágányú hódmezővásárhelyi villamosvonalon 6 megálló létesül, ebből kettőnél és a végállomáson lesz kétvágányos forgalmi kitérő. A fejlesztés a közvetlen, átszállásmentes utazás menetidő megtakarításával és akadálymentes kényelmével, környezetbarát, biztonságos, így a közúti közlekedéssel szemben versenyképes megoldást nyújt.

 

2018 tavasza óta zajlanak a munkálatok a projekt városi szakaszán. A közműkiváltások a legtöbb helyen befejeződtek. A Bajcsy-Zsilinszky utcán a vágányépítés a befejezéséhez közeledik. Az Ady Endre utcán az október – december közötti időszakban készül az új vasúti pálya alépítménye kábelalépítménnyel együtt, ezután kezdődik meg a vasúti felépítmény építése bazaltbeton burkolattal, valamint a gömbsüvegsor elhelyezése és a páros oldali útépítés is. Novemberben a Tóalj utcai körforgalomban sínkörülöntéses vágány készítése van folyamatban. A belvárosi szakaszon a pálya kivitelezése, valamint a teljes szakaszon a felsővezetéki oszlopok felállítása a 2019. évben fog megtörténni.

 

A Szeretem Vásárhelyet Egyesület a hétvégén egy tram-train túrát szervezett a beruházáshoz. A rossz idő ellenére több mint 100 ember járta végig a projekt 3,6 km-es városi szakaszát és hallgatta meg a főbb állomásokon a kivitelezési, a régészeti és az építészeti érdekességeket.

 

A beruházás a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósul meg. A Szeged- Hódmezővásárhely között létesülő tram-train 3,6 kilométeres városi vasúti munkáinak (tervezési- és kivitelezési munkák) nyertes kivitelezője a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry Kft. konzorciuma. A kivitelezés nettó értéke 8,9 milliárd forint. A nagyvasúti munkák kivitelezése a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel kötött szerződés alapján történik, 25,1 milliárd Ft értékben.

 

 
 
Forrás: NIF
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új könyv a Nagy Háborúról

Új könyv a Nagy Háborúról

November 26-án az Emlékpont konferenciatermében ismerhetik meg az érdeklődők a szentesi-mindszenti szerző: Az I....
Idős embereket fosztottak ki

Idős embereket fosztottak ki

Háromfős hódmezővásárhelyi társaság a vízmű munkatársainak kiadva magukat több időskorút...
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.