GazdaságFektetik a vágányokat

2018. november 26., hétfő
 
Fektetik a vágányokat

Folyamatban van a vágányépítés a szeged- hódmezővásárhely közötti tram-train beruházás városi és nagyvasúti szakaszán.

 

 

 

 

 

 


A tram-train új vonala a meglévő szegedi 1-es jelzésű villamosvonalból ágazik ki. A vonal a MÁV Zrt. 135-ös számú vonalán mintegy 22 kilométeres nagyvasúti pályáján folytatódik, amely teljesen átépül és bizonyos szakaszokon – ahol a vasútüzem megköveteli – a második vágány is kiépül. Továbbá Hódmezővásárhelyen új villamosvonal épül. Az egyvágányú hódmezővásárhelyi villamosvonalon 6 megálló létesül, ebből kettőnél és a végállomáson lesz kétvágányos forgalmi kitérő. A fejlesztés a közvetlen, átszállásmentes utazás menetidő megtakarításával és akadálymentes kényelmével, környezetbarát, biztonságos, így a közúti közlekedéssel szemben versenyképes megoldást nyújt.

 

2018 tavasza óta zajlanak a munkálatok a projekt városi szakaszán. A közműkiváltások a legtöbb helyen befejeződtek. A Bajcsy-Zsilinszky utcán a vágányépítés a befejezéséhez közeledik. Az Ady Endre utcán az október – december közötti időszakban készül az új vasúti pálya alépítménye kábelalépítménnyel együtt, ezután kezdődik meg a vasúti felépítmény építése bazaltbeton burkolattal, valamint a gömbsüvegsor elhelyezése és a páros oldali útépítés is. Novemberben a Tóalj utcai körforgalomban sínkörülöntéses vágány készítése van folyamatban. A belvárosi szakaszon a pálya kivitelezése, valamint a teljes szakaszon a felsővezetéki oszlopok felállítása a 2019. évben fog megtörténni.

 

A Szeretem Vásárhelyet Egyesület a hétvégén egy tram-train túrát szervezett a beruházáshoz. A rossz idő ellenére több mint 100 ember járta végig a projekt 3,6 km-es városi szakaszát és hallgatta meg a főbb állomásokon a kivitelezési, a régészeti és az építészeti érdekességeket.

 

A beruházás a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósul meg. A Szeged- Hódmezővásárhely között létesülő tram-train 3,6 kilométeres városi vasúti munkáinak (tervezési- és kivitelezési munkák) nyertes kivitelezője a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry Kft. konzorciuma. A kivitelezés nettó értéke 8,9 milliárd forint. A nagyvasúti munkák kivitelezése a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel kötött szerződés alapján történik, 25,1 milliárd Ft értékben.

 

 
 
Forrás: NIF
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új könyv a Nagy Háborúról

Új könyv a Nagy Háborúról

November 26-án az Emlékpont konferenciatermében ismerhetik meg az érdeklődők a szentesi-mindszenti szerző: Az I....
Idős embereket fosztottak ki

Idős embereket fosztottak ki

Háromfős hódmezővásárhelyi társaság a vízmű munkatársainak kiadva magukat több időskorút...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.