BulvárEzt látni kell!

2019. március 1., péntek
 
Ezt látni kell!

Ötleted sincs, miként lehetne a konyhát a háztartási gépekkel együtt észrevétlenül, mégis stílusosan „belesimítani” a nappali enteriőrjébe? El sem tudod képzelni, hogy a konyha száz százalékban eleget tehet az ergonómia kívánalmainak, miközben szobaszerű, otthonos hatást kelt? Gyere el március 1-3. között a Konyhakiállításra és inspirálódj a Lakberendezők Országos Szövetségének álomkonyhájából. A LOSZ szakértő csapata életre kelti 2019 legfrissebb trendjeit a Budapest Arénában. Ács Erzsébettel, a szövetség elnökével beszélgettünk.

 

 

 

 

 

 

Az évről évre frissülő divatszínek és burkolattípusok mellett mi a legfontosabb változás, ami a konyhában történt az elmúlt 10 évre vetítve?


Régen, a hagyományos falusi kultúrákban, a konyha központi eleme volt a lakótérnek. A családok alig fogyasztottak készételt, az alapanyagok raktározása, tárolása jóval nehezebb ügy volt, hiszen nem volt hűtőszekrény és fagyasztóláda, így az élelmiszerek feldolgozása és elkészítése időigényes munka volt. Később, az urbanizációval és a technika fejlődésével megváltozott minden, és a konyha szerepe háttérbe szorult. A világszinten, így hazánkban is javában zajló gasztroforradalom az elmúlt néhány év gyümölcse: újra trendi lett főzni, lekvárt készíteni, kolbászt tölteni, sok fiatalnak van kiskertje vagy balkonládákban nevelgetik a fűszernövényeket, koktélparadicsomot.


Illetve a főzés is megszűnt egyszemélyes, háziasszonyi feladatnak lenni.


Pontosan. A konyha nemcsak a főzés és étkezés központja lett, hanem a hely, ahol a barátokkal és a családdal időt töltünk, beszélgetünk. Az ételek elkészítése nem magányos tevékenység többé, hanem közösségi élmény, és a hétköznapi rohanást leszámítva nem kötelező rosszként, hanem kreatív kikapcsolódási lehetőségként tekintünk rá.


A megváltozott funkció mit jelent tervezési szempontból?


A praktikum és az esztétikum találkozása mindig is fontos volt a konyhában, de azáltal, hogy az elmúlt pár évben ennyire reflektorfénybe került, szinte a legnehezebb tervezési feladattá nőtte ki magát. A konyha ma önálló dizájn elem, amit ráadásul integrálni szeretnénk otthonunk többi helyiségébe. A alapanyagok minőségén kívül figyelembe kell venni az ergonómiai szempontokat, vagyis, hogy a rendelkezésre álló alapterületen belül a különböző főzési fázisoknak megfelelően legyenek elhelyezve a berendezések. A tervezést megelőzően komoly mélyinterjút kell készíteni a felhasználókkal, mert nem mindegy, hogy egy egyedülálló férfinek vagy egy négygyerekes családnak tervezzük azt a bizonyos konyhát. Egy jó szakembernek minden divaton túlmutató célja, hogy a végeredmény a megrendelők kedvére való legyen.


Miért érdemes ellátogatni március 1-3. között a Konyhakiállításra? Milyen lesz az enteriőr, amit a LOSZ csapata megálmodott? 


A Konyhakiállítás kihagyhatatlan program, az építkezés, felújítás előtt állóknak, de akkor is érdemes ellátogatni, ha valaki csupán rajong a konyhaművészetért, és kíváncsi az izgalmas megoldásokra, innovációkra. A háromnapos rendezvényen a szakma legnevesebb hazai képviselői mutatják be legfrissebb bútoraikat, kis- és nagygép újdonságaikat, eszközeiket a nagyközönség számára.
A LOSZ csapata abban próbál meg segíteni a látogatóknak, hogy egy egész amerikai konyhás lakásrészletet tervezett a helyszínre, a Budapest Arénába. A 108 négyzetméteres enteriőr stílusa jól tükrözi 2019 egyik fő trendirányzatát: nagyon modern, letisztult, ahol a természetes anyaghasználat és a természetközeli színek az uralkodók, a bútorok pedig a skandináv vonalat erősítik. A konyha elrendezése több szempontból is hátat fordít a konvencióknak, de a többi legyen meglepetés!

 

 
 
X
 

Olvassa el ezt is!

...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma...

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult...
Érmekincs a vásárhelyi földben

Érmekincs a vásárhelyi földben

A hazai régészet kimagasló eredményeihez Hódmezővásárhely két jelentős eszmei és anyagi...
 

És ezt már olvasta?

Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az alkotás örömének kiállítása
Az alkotás örömének kiállítása Változatos kézműves mesterségeket felvonultató 21 aktív és kreatív nyugdíjas kiállítása nyílik. Ötletadó, kedvcsináló alkotások tucatjai láthatók. A kiállítók névsorával.