BulvárEzt látni kell!

2019. március 1., péntek
 
Ezt látni kell!

Ötleted sincs, miként lehetne a konyhát a háztartási gépekkel együtt észrevétlenül, mégis stílusosan „belesimítani” a nappali enteriőrjébe? El sem tudod képzelni, hogy a konyha száz százalékban eleget tehet az ergonómia kívánalmainak, miközben szobaszerű, otthonos hatást kelt? Gyere el március 1-3. között a Konyhakiállításra és inspirálódj a Lakberendezők Országos Szövetségének álomkonyhájából. A LOSZ szakértő csapata életre kelti 2019 legfrissebb trendjeit a Budapest Arénában. Ács Erzsébettel, a szövetség elnökével beszélgettünk.

 

 

 

 

 

 

Az évről évre frissülő divatszínek és burkolattípusok mellett mi a legfontosabb változás, ami a konyhában történt az elmúlt 10 évre vetítve?


Régen, a hagyományos falusi kultúrákban, a konyha központi eleme volt a lakótérnek. A családok alig fogyasztottak készételt, az alapanyagok raktározása, tárolása jóval nehezebb ügy volt, hiszen nem volt hűtőszekrény és fagyasztóláda, így az élelmiszerek feldolgozása és elkészítése időigényes munka volt. Később, az urbanizációval és a technika fejlődésével megváltozott minden, és a konyha szerepe háttérbe szorult. A világszinten, így hazánkban is javában zajló gasztroforradalom az elmúlt néhány év gyümölcse: újra trendi lett főzni, lekvárt készíteni, kolbászt tölteni, sok fiatalnak van kiskertje vagy balkonládákban nevelgetik a fűszernövényeket, koktélparadicsomot.


Illetve a főzés is megszűnt egyszemélyes, háziasszonyi feladatnak lenni.


Pontosan. A konyha nemcsak a főzés és étkezés központja lett, hanem a hely, ahol a barátokkal és a családdal időt töltünk, beszélgetünk. Az ételek elkészítése nem magányos tevékenység többé, hanem közösségi élmény, és a hétköznapi rohanást leszámítva nem kötelező rosszként, hanem kreatív kikapcsolódási lehetőségként tekintünk rá.


A megváltozott funkció mit jelent tervezési szempontból?


A praktikum és az esztétikum találkozása mindig is fontos volt a konyhában, de azáltal, hogy az elmúlt pár évben ennyire reflektorfénybe került, szinte a legnehezebb tervezési feladattá nőtte ki magát. A konyha ma önálló dizájn elem, amit ráadásul integrálni szeretnénk otthonunk többi helyiségébe. A alapanyagok minőségén kívül figyelembe kell venni az ergonómiai szempontokat, vagyis, hogy a rendelkezésre álló alapterületen belül a különböző főzési fázisoknak megfelelően legyenek elhelyezve a berendezések. A tervezést megelőzően komoly mélyinterjút kell készíteni a felhasználókkal, mert nem mindegy, hogy egy egyedülálló férfinek vagy egy négygyerekes családnak tervezzük azt a bizonyos konyhát. Egy jó szakembernek minden divaton túlmutató célja, hogy a végeredmény a megrendelők kedvére való legyen.


Miért érdemes ellátogatni március 1-3. között a Konyhakiállításra? Milyen lesz az enteriőr, amit a LOSZ csapata megálmodott? 


A Konyhakiállítás kihagyhatatlan program, az építkezés, felújítás előtt állóknak, de akkor is érdemes ellátogatni, ha valaki csupán rajong a konyhaművészetért, és kíváncsi az izgalmas megoldásokra, innovációkra. A háromnapos rendezvényen a szakma legnevesebb hazai képviselői mutatják be legfrissebb bútoraikat, kis- és nagygép újdonságaikat, eszközeiket a nagyközönség számára.
A LOSZ csapata abban próbál meg segíteni a látogatóknak, hogy egy egész amerikai konyhás lakásrészletet tervezett a helyszínre, a Budapest Arénába. A 108 négyzetméteres enteriőr stílusa jól tükrözi 2019 egyik fő trendirányzatát: nagyon modern, letisztult, ahol a természetes anyaghasználat és a természetközeli színek az uralkodók, a bútorok pedig a skandináv vonalat erősítik. A konyha elrendezése több szempontból is hátat fordít a konvencióknak, de a többi legyen meglepetés!

 

 
 
X
 

Olvassa el ezt is!

...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma...

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult...
Érmekincs a vásárhelyi földben

Érmekincs a vásárhelyi földben

A hazai régészet kimagasló eredményeihez Hódmezővásárhely két jelentős eszmei és anyagi...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.