Kultúra, oktatásExpresszionizmussal ötvözött, különleges energiákkal töltött képek

2019. március 30., szombat
 

Az Alföldi Galériában péntek délután nyílt meg Papageorgiu Andrea festőművész Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című egyéni kiállítása. Az alkotó 2006 óta rendszeres résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, s a most megnyílt tárlat másfél évtizedes munkásságát foglalja össze.

 

 

 

 


Nátyi Róbert művészettörténész szakmai értékellését azzal nyitotta, hogy a kortárs modern művészet az elmúlt évtizedekben nehezen követhető ingadozásokat produkált a figuratív és nonfiguratív ábrázolás tengelyén, ám az ezredforduló után egyre több fiatal művész a figuralitást, a realista festészetet, sőt a hiper- vagy fotórealizmust választották eszközül, szemben a korábbi évtizedek különféle absztrakciós törekvéseivel. Ezek az alkotók bátran vállalták az európai festészetben a reneszánsz óta meglévő irányzatot, s Papageorgiu Andrea festészete is ezen a vonalon indult el, expresszionizmussal ötvözve, különleges energiákkal töltve fel képeit.

 

A színek és tónusok intenzitása, dinamizmusa, a meglepő színkapcsolódások új hangú festészetet hoztak létre – állapította meg Nátyi Róbert. Papageorgiu Andrea művészetében cezúrát a 2010-es év jelentett, amikor az olajfestéket az akvarell váltotta, de a fókusz és a szemlélet is új irányt vett az ez után készült alkotásokon, a szélesre nyitott perspektívák, az ikaroszi magasságból ábrázolt világ helyett a közeli ábrázolásoké, a mindennapi csodáké lett a művész festészete.

 

Papageorgiu Andrea művészete mindenki számára érthető, felismerhetők a témák: csendéletek, önarcképek, lovas ábrázolások, enteriőrök és városképek váltakoznak – állapította meg a művészettörténész, hozzátéve: Papageorgiu Andrea művészete második korszakával új ablakot nyitott magának, arcképei vagy fákat ábrázoló sorozatai a kép minőségével adnak át energiát a szemlélőnek – fogalmazta meg Nátyi Róbert.

 

Az Alföldi Galériában május közepéig látogatható kiállításról katalógust jelentet meg a Tornyai János Múzeum, amelynek bemutatója április végén várható.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Vírustámadástól bénult meg az informatikai rendszer

Vírustámadástól bénult meg az...

A vásárhelyi Polgármesteri Hivatal informatikai rendszerét március 18-án az éjszakai órákban...
A festőművész gyűjteményéből gyarapodott a múzeum

A festőművész gyűjteményéből gyarapodott...

Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész néprajzi magángyűjteményének darabjaival bővült a...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.