KözéletÉvértékelő közgyűlés volt Hódmezővásárhelyen

2019. február 24., vasárnap
 
Évértékelő közgyűlés volt Hódmezővásárhelyen

A Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület február 23-án tartotta évértékelő közgyűlését a Kertvárosi Olvasókörben.

 

 

 

 


 

A rendezvényen részt vett Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Tatár Zoltán, Hódmezővásárhely város aljegyzője, Szabó Zsolt r. alezredes, rendőrségi tanácsos, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője, Batiz István a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Magyari Béla, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség tiszteletbeli elnöke és Bereczki Lajos a Mindszent Város Polgárőr Egyesület elnöke, valamint Uhrin József a Székkutas Községi Polgárőr Egyesület elnöke.

 

Ma is az egyesületet és tagjait az önkéntesség, az emberi jogok tiszteletben tartása, az ellenszolgáltatás nélkül végzett közösségi tevékenység, a bizalomra épülő felelősségvállalás jellemzi, – mondta Szule Ferenc elnök. Ez után az elmúlt évi tevékenységet értékelték. Elmondta az elnök, hogy az önkormányzattal és a rendőrséggel nagyon jó kapcsolatot ápolnak. A városi lakóövezetben 25 fő, az erzsébeti lakóövezetben 7 fő, szikáncsi és batidai lakóövezetben 15 fő polgárőr látja el a szolgálati feladatokat. A lakóövezetek önállóan szervezik meg a szolgálataikat a helyi igények alapján. A múlt évben 3346 órát voltak szolgálatban önállóan és a rendőrséggel közösen. 10547 km-t tettek meg a szolgálati gépkocsikkal. Sajnos ez az eredmény alatta maradt a sokévi átlagnak, mivel a tagok jó részt idős emberek, a többi pedig dolgozik. Megpróbáltuk a tagtoborzást is, de sajnos nem lett eredményes. Az elnök elmondta még, hogy a meglévő szolgálati autóikkal is sok a probléma, szinte már gazdaságtalan az üzemeltetésük. A megyei szövetségtől igényeltek szolgálati gépkocsit is.

Az egyesület működésének anyagi fedezete biztosított. A várostól több évi kihagyás után kaptak anyagi támogatást az elmúlt évben, - tette hozzá az elnök.

Molnár Imre a Szikáncsi polgárőr csoport vezetője javasolta az egyesület elnökének, hogy a megyétől igényeljen az egyesület egy gépkocsit.

A beszámolók végén a közgyűlés elfogadta a beszámolókat és a 2019 évi költségvetést.

 

Szabó Zsolt rendőr alezredes köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy ebben a minőségében először van itt, de régebben is részt vett a polgárőrség rendezvényein. A rendőrségnek stratégiai partnere a polgárőrség. A polgárőr járőr szolgálatnak bűnmegelőzés területén is visszatartó ereje van – mondta el a közbiztonságra és a bűnmegelőzés jelentőségére utalva. Elmondta még, hogy a megyei főkapitány úr fontosnak tartja a polgárőrség tevékenységét, hiszen a polgárőrségre úgy tekint, mint a rendőrség 10 – dik szolgálati ágára. A vásárhelyi kapitányság a megyei jogú városok kapitányságai között a felderítettség és a bűnügyi statisztika alapján az első helyet foglalja el, ami köszönhető a város lakosságának és a polgárőröknek is. Fontosnak tartja a közös szolgálatok ellátását is. Az elnök úrnak és a tagságnak is megköszönte azt a munkát, amivel hozzá járultak a város és a kapitányság jó eredményéhez.

 

Dr. Márki-Zay Péter polgármester örömét fejezte ki a város javuló közbiztonságával kapcsolatosan, amely a közlekedés biztonságára is vonatkozik. Az eredményekért a polgárőröket is dicséret illeti, ezért megköszönte a polgárőrök önkéntes munkáját, amit a város érdekében végeznek.

Az elmúlt egy évben az új városvezetés igyekezett a korábbinál jobban támogatni a polgárőrséget, szorosabb kapcsolatot kiépíteni a helyi polgárőr egyesülettel. A közgyűlésen elhangzott problémák közül a város sok mindenben tud majd segíteni: az előző évhez hasonlóan anyagilag is támogatni fogja az egyesületet. A polgármester személyesen is el fog járni a helyi vállalkozóknál annak érdekében, hogy ők is nagyobb összegekkel támogassák az egyesületet. Sajnos a város költségvetése az idei évben csak szűk mozgásteret biztosít az önkormányzatnak, azonban például a Városi Televízió által korábban használt gépjárművek közül az egyik átadásának lehetőségét meg lehet vizsgálni. Az önkormányzat a polgárőrség népszerűsítésében is szívesen segít, az elmúlt egy évben az ingyenes önkormányzati lapban, a Vásárhelyi Valóságban rendszeresen hírt adtak a polgárőrök tevékenységéről. Ennek révén van remény arra, hogy lesznek jelentkezők, akik vállalják a polgárőri munkát.

Sajnos az országban az elmúlt évtizedekben visszaesett az önkéntes tevékenység. Kérte a jelenlevőket, hogy saját barátaik, családtagjaik, ismerőseik körében toborozzanak új tagokat. Ebben az önkormányzat is próbál saját eszközeivel segíteni. A város részéről a közterület felügyelők mind a rendőrökkel, mind a polgárőrökkel szorosan együttműködve végzik munkájukat. Ez az együttműködés a jövőben is folytatódni fog. Bár a polgárőrök a végzett munkáért nem fogadhatnak el fizetséget, a város szeretné más módon, például tárgyjutalommal elismerni a munkájukat.

Az önkormányzat számít a lakosság és kiemelten a polgárőrök segítségére az illegális hulladék elhelyezés megszüntetésében, az elkövetők leleplezésében. Az utóbbi időben ugyanis érthetetlen módon nőtt ez a jelenség a városban, ez pedig évente több millió forintos kiadást jelent az önkormányzatnak.

A 2019-es esztendőre sok sikert és jó munkát kívánt, valamint hálásan megköszönte a polgárőrök előző évi tevékenységét.

 

Batiz István a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke hozzászólásában elmondta, hogy az OPSZ elnöksége feladatként határozta meg, hogy a 2019. évben arccal a közterületi szolgálat és a polgárőr egyesületek felé. Itt is, de országosan megfogalmazódott, hogy a 90 – es években a társadalmi munka felértékelődött, de elmondható az is, hogy a társadalmi munka veszített az értékéből nem csak itt, de országos viszonylatban is. Ez meglátszik a szolgálati órák csökkenése viszonylatában is. Elmondta még, hogy tetszett a polgármester úr hozzászólása is, hogy segíti a polgárőrség tevékenységét, akár tagtoborzással és források lehetőségének biztosításával és segítésével. A rendőrkapitány és a polgármester uraknak megköszönte azt a segítséget, amit a polgárőrség érdekében tettek és tenni fognak. A polgárőrség az önkormányzat és a rendőrség stratégiai partnere. A felvetődött technikai problémát az önkormányzattal és rendőrség segítségével reméli, hogy meg tudják oldani. Végül megköszönte a polgárőröknek a tavalyi évben végzett áldozatos munkájukat és gratulált a rendőrkapitány úrnak az elért eredményhez.

Ez után elismerések átadására került sor. 

 
 
VH-HPE
 

Olvassa el ezt is!

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két...
Középiskolások ismerkedtek az Emlékpont kiállításával

Középiskolások ismerkedtek az Emlékpont...

Vasárnapig látogatható a hódmezővásárhelyi Emlékpont Len-in mánia című időszaki...
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.