Kultúra, oktatásÉrzéseit színekkel, formákkal közvetíti

2019. március 19., kedd
 
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Hódmezővásárhelyi Művésztelepén március 22-én nyílik Máté Hunor kiállítása.

 

 

 

 

 


A Hódmezővásárhelyi Művésztelep 2016-ban befejezett teljes felújítása után a három közül, az egyik egyéni műtermet Máté Hunor kapta.

1983 március 13-án Szegeden született. Iskoláit helyileg jó ideig az határozta meg, hogy hol volt számára a legideálisabb lehetőség a sport – az úszás - miatt. Ez a cél elkísérte egészen addig, míg ösztöndíjas egyetemistaként az Egyesült Államokban, Michiganben az Oakland University – majd Alabama államban, a University of Alabama egyetemen tanult, majd szerzett művészeti diplomát.

2015-től a vásárhelyi Hód Úszó Sportegyesületben a felnőtt, ifjúsági, serdülő csapat munkáját segíti. Máté Hunor korábban felnőtt magyar bajnok volt. Ausztriában edzőként tevékenykedett. Osztrák színekben olimpián szerepelt Pekingben és Londonban. Máté Hunor számára nagyszerűen sikerült a pekingi olimpia: 100 mellen 1:00.93-mal megdöntötte Güttler Károly 1993 óta fennálló rekordját, és a magyar indulókat is maga mögé utasítva 18. lett – alig maradt el a középdöntőtől. Ideje nem volt hitelesíthető magyar csúcsként, hiszen a 2007 nyara óta kettős állampolgár fiatalember az osztrák szövetség tagjaként versenyzett az ötkarikás játékokon.

 

Az úszás mellett a képzőművészet is közel áll a szívéhez. Erről így vall: "Ha visszagondolok gyerek - vagy serdülőkoromra, akkor a festés, rajzolás volt számomra mindig az a pillanat, amiben megtaláltam valamiféle időtlenséget. Tapasztalásaimat és az ezekből következő tanulságokat, mint valami természet adta adományt tettem magamévá. Kezdetben nem tudatosan, hanem csak ösztönszerűen vetettem papírra a valóság és a vágyaim tárgyait, de ezt még abban az életkorban tettem, amikor az ember érzékenysége a benyomásokkal szemben rendkívüli. Lassan ez átalakult tudatos formakereséssé, - a cél, hogy gondolataimat, érzéseimet nem szavakkal, hanem színekkel, formákkal tudjam közvetíteni – egyben örömöt is jelent számomra. Asszociációs ötleteimet, élményeimet, elképzeléseimet külső szemlélőknek átadva, saját élményeik emlékeztetőjének szánom.”

 

Ezekből kapunk ízelítőt a március 22-én 17 órakor, a Kohán György utcai Hódmezővásárhelyi Művésztelepen nyíló KAPUK című kiállításán.

Köszöntőt mond: Borbély László operatív igazgató. Kiállítást megnyitja: Képíró Ágnes művészettörténész. Zenél: Almási Enikő. Az esemény házigazdája: Rapcsák Katalin alkotóház-vezető

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tüzes hosszú hétvége

Tüzes hosszú hétvége

Több tűz is volt a hosszú hétvégén, lakástűz és szabadtéri tűzeset is. Egyébként...
Egy gyönyörű művészeti album jelent meg

Egy gyönyörű művészeti album jelent meg

Endre Béla festőművész életútját és életművét bemutató, 288 oldalas kötetet jelentetett...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.