Kultúra, oktatásÉrzéseit színekkel, formákkal közvetíti

2019. március 19., kedd
 
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Hódmezővásárhelyi Művésztelepén március 22-én nyílik Máté Hunor kiállítása.

 

 

 

 

 


A Hódmezővásárhelyi Művésztelep 2016-ban befejezett teljes felújítása után a három közül, az egyik egyéni műtermet Máté Hunor kapta.

1983 március 13-án Szegeden született. Iskoláit helyileg jó ideig az határozta meg, hogy hol volt számára a legideálisabb lehetőség a sport – az úszás - miatt. Ez a cél elkísérte egészen addig, míg ösztöndíjas egyetemistaként az Egyesült Államokban, Michiganben az Oakland University – majd Alabama államban, a University of Alabama egyetemen tanult, majd szerzett művészeti diplomát.

2015-től a vásárhelyi Hód Úszó Sportegyesületben a felnőtt, ifjúsági, serdülő csapat munkáját segíti. Máté Hunor korábban felnőtt magyar bajnok volt. Ausztriában edzőként tevékenykedett. Osztrák színekben olimpián szerepelt Pekingben és Londonban. Máté Hunor számára nagyszerűen sikerült a pekingi olimpia: 100 mellen 1:00.93-mal megdöntötte Güttler Károly 1993 óta fennálló rekordját, és a magyar indulókat is maga mögé utasítva 18. lett – alig maradt el a középdöntőtől. Ideje nem volt hitelesíthető magyar csúcsként, hiszen a 2007 nyara óta kettős állampolgár fiatalember az osztrák szövetség tagjaként versenyzett az ötkarikás játékokon.

 

Az úszás mellett a képzőművészet is közel áll a szívéhez. Erről így vall: "Ha visszagondolok gyerek - vagy serdülőkoromra, akkor a festés, rajzolás volt számomra mindig az a pillanat, amiben megtaláltam valamiféle időtlenséget. Tapasztalásaimat és az ezekből következő tanulságokat, mint valami természet adta adományt tettem magamévá. Kezdetben nem tudatosan, hanem csak ösztönszerűen vetettem papírra a valóság és a vágyaim tárgyait, de ezt még abban az életkorban tettem, amikor az ember érzékenysége a benyomásokkal szemben rendkívüli. Lassan ez átalakult tudatos formakereséssé, - a cél, hogy gondolataimat, érzéseimet nem szavakkal, hanem színekkel, formákkal tudjam közvetíteni – egyben örömöt is jelent számomra. Asszociációs ötleteimet, élményeimet, elképzeléseimet külső szemlélőknek átadva, saját élményeik emlékeztetőjének szánom.”

 

Ezekből kapunk ízelítőt a március 22-én 17 órakor, a Kohán György utcai Hódmezővásárhelyi Művésztelepen nyíló KAPUK című kiállításán.

Köszöntőt mond: Borbély László operatív igazgató. Kiállítást megnyitja: Képíró Ágnes művészettörténész. Zenél: Almási Enikő. Az esemény házigazdája: Rapcsák Katalin alkotóház-vezető

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tüzes hosszú hétvége

Tüzes hosszú hétvége

Több tűz is volt a hosszú hétvégén, lakástűz és szabadtéri tűzeset is. Egyébként...
Egy gyönyörű művészeti album jelent meg

Egy gyönyörű művészeti album jelent meg

Endre Béla festőművész életútját és életművét bemutató, 288 oldalas kötetet jelentetett...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.