MozaikEnnivaló receptjeink - Angélától - Káposztás pogácsa

2017. december 27., szerda
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Káposztás pogácsa

Az a helyzet, hogy nagyon nehezen veszem rá magam, hogy készítsek sós süteményeket. Pedig finom, nekem is jól esik, de valamiért nem mindig akaródzik. Alap szinten ellavírozgatok, vagyis sós stangli nagyi receptből, flancolós grissini (általában össze-vissza fűszerezem), blini (most, hogy kaptam egy tuti egyszerű és bevált receptet még vacakolni sem kell vele), parmezán ropogósok, zöldség chips-ek valami mártogatóssal...(ez mondjuk nem éppen süti, de jó „rágcsa”!

 

 

Amire oda kell figyelni a tésztánál:

  • - hagyjuk, hogy az élesztő felfusson (habos) és ne legyen túl meleg a folyadék, mert az élesztőgombák szó szerint kipurcannak (az élesztő a lisztben található glutén katalizátora),
  • - a tészta átgyúrásánál ne feledjük: sima, rugalmas és fényes kell, hogy legyen (ekkor megfelelően eldolgoztuk a hozzávalókat),
  • - a pihentetési idő nem vicc, ettől lesz lágy, omlós, szinte lapjára eső a pogácsánk, ugyanis ilyenkor lépnek működésbe a liszt gluténje, a zsír, és az élesztő a folyadékkal.

 

Káposztás pogácsa

825g általános fehérliszt
170g teljes kiőrlésű liszt
500g vaj
1dl víz
1tk cukor
50g élesztő
2tk liszt
100g író
315g tejföl
1 tojás

1/2 fejes káposzta
5ek kacsazsír
1ek cukor
1ek só
1tk bors

A káposztát besózzuk és addig hagyjuk állni még levet nem ereszt (kb. fél óra). Utána egy nagy edényben kacsazsíron a többi hozzávalóval üvegesre pirítjuk, még szép barna színt nem kap. (Közben el is lehet kezdeni a tésztát). Hagyjuk kihűlni.

A cukrot a langyos vízzel elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, rászitáljuk a lisztet és elkeverjük.  Majd konyharuhával lefedjük és hagyjuk kelni.
A liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a szobahőmérsékletű kockára vágott vajat, és morzsásra keverjük.

A tojást, tejfölt és írót elkeverjük és hozzáadjuk a morzsatésztához, belekeverjük az felfutott élesztőt és átgyúrjuk, ahogy Marcsi írja: még sima fényes felületű nem lesz. Hűtőbe tesszük fóliába csomagolva egy fél órára.
Előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem a töltelék felét, majd hajtogatom. Gondolatban három részre osztom. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután fentről lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra hajtom. 30 percre hűtőbe teszem. A kenést, hajtogatást megismétlem. Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újra kelesztem, egész felvert tojással óvatosan lekenem, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

Hát ilyen komisz ez a pogácsa készítés, de be kell vallanom igazán megéri, csak egy kicsit hardcore annak, aki egyáltalán nem foglalkozik vele (de, mint látjátok elkerülhetetlen) A recept a spájzom alapján jött létre és eszméletlenül finom, kellemes (ropogós és lágy) állagot eredményezett.

Káposzta helyett működött nekem juhtúróval, parmezánnal, volt amire szezámot szórtam, jó lehet fokhagymásan, pirított mákkal, dióval, és aszalt gyümölcsökkel. Szóval ami akad a spájzban és a hűtőben!

 

Sok jó ötlet, sok remek recept:

Nézze meg Ennivaló receptjeink gyűjteményét ITT!

 

Olvassa el ezt is!

Erre már régóta vártunk

Erre már régóta vártunk

November 29-én Vásárhely közelében, a 47-es út mellett letették az északi elkerülő út...
Jócskán pesszimista a magyar

Jócskán pesszimista a magyar

A magyarok a legborúlátóbb nemzetek között vannak, a felmérésből kiderül mi is a baja a hazánk...
 

És ezt már olvasta?

Idén is lesz Erzsébet utalvány
Idén is lesz Erzsébet utalvány December 12-től megkezdték a hódmezővásárhelyi idős polgárok Erzsébet-utalványainak a kiküldését. Több mint hatezren várhatják a postást.
 
A hagyomány folytatódik
A hagyomány folytatódik a Balogh Imsi Sportaréna előcsarnokában a szokásos precíz szervezés mellett vehették át az előre összeállított dobozokat a vásárhelyi közfoglalkoztatottak.
 
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatták be. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt Szeli Ferenc
Elhunyt Szeli Ferenc

65 éves korában elhunyt Szeli Ferenc, aki az MSZP korábbi önkormányzati képviselője, a Kertváros korábbi egyéni képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja volt.

 
A végére elfogyott az erő és a koncentráció
A végére elfogyott az erő és a koncentráció Borítékolható volt, hogy nagyon nehéz meccs vár a vásárhelyi csapatra a Békéscsaba U21 gárdája ellen az NBII őszi zárófordulójában.
 
Tartósan a tabella élén a Kosársuli
Tartósan a tabella élén a Kosársuli Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.