MozaikEnnivaló receptjeink - Angélától - Káposztás pogácsa

2017. december 27., szerda
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Káposztás pogácsa

Az a helyzet, hogy nagyon nehezen veszem rá magam, hogy készítsek sós süteményeket. Pedig finom, nekem is jól esik, de valamiért nem mindig akaródzik. Alap szinten ellavírozgatok, vagyis sós stangli nagyi receptből, flancolós grissini (általában össze-vissza fűszerezem), blini (most, hogy kaptam egy tuti egyszerű és bevált receptet még vacakolni sem kell vele), parmezán ropogósok, zöldség chips-ek valami mártogatóssal...(ez mondjuk nem éppen süti, de jó „rágcsa”!

 

 

Amire oda kell figyelni a tésztánál:

  • - hagyjuk, hogy az élesztő felfusson (habos) és ne legyen túl meleg a folyadék, mert az élesztőgombák szó szerint kipurcannak (az élesztő a lisztben található glutén katalizátora),
  • - a tészta átgyúrásánál ne feledjük: sima, rugalmas és fényes kell, hogy legyen (ekkor megfelelően eldolgoztuk a hozzávalókat),
  • - a pihentetési idő nem vicc, ettől lesz lágy, omlós, szinte lapjára eső a pogácsánk, ugyanis ilyenkor lépnek működésbe a liszt gluténje, a zsír, és az élesztő a folyadékkal.

 

Káposztás pogácsa

825g általános fehérliszt
170g teljes kiőrlésű liszt
500g vaj
1dl víz
1tk cukor
50g élesztő
2tk liszt
100g író
315g tejföl
1 tojás

1/2 fejes káposzta
5ek kacsazsír
1ek cukor
1ek só
1tk bors

A káposztát besózzuk és addig hagyjuk állni még levet nem ereszt (kb. fél óra). Utána egy nagy edényben kacsazsíron a többi hozzávalóval üvegesre pirítjuk, még szép barna színt nem kap. (Közben el is lehet kezdeni a tésztát). Hagyjuk kihűlni.

A cukrot a langyos vízzel elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, rászitáljuk a lisztet és elkeverjük.  Majd konyharuhával lefedjük és hagyjuk kelni.
A liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a szobahőmérsékletű kockára vágott vajat, és morzsásra keverjük.

A tojást, tejfölt és írót elkeverjük és hozzáadjuk a morzsatésztához, belekeverjük az felfutott élesztőt és átgyúrjuk, ahogy Marcsi írja: még sima fényes felületű nem lesz. Hűtőbe tesszük fóliába csomagolva egy fél órára.
Előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem a töltelék felét, majd hajtogatom. Gondolatban három részre osztom. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután fentről lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra hajtom. 30 percre hűtőbe teszem. A kenést, hajtogatást megismétlem. Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újra kelesztem, egész felvert tojással óvatosan lekenem, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

Hát ilyen komisz ez a pogácsa készítés, de be kell vallanom igazán megéri, csak egy kicsit hardcore annak, aki egyáltalán nem foglalkozik vele (de, mint látjátok elkerülhetetlen) A recept a spájzom alapján jött létre és eszméletlenül finom, kellemes (ropogós és lágy) állagot eredményezett.

Káposzta helyett működött nekem juhtúróval, parmezánnal, volt amire szezámot szórtam, jó lehet fokhagymásan, pirított mákkal, dióval, és aszalt gyümölcsökkel. Szóval ami akad a spájzban és a hűtőben!

 

Sok jó ötlet, sok remek recept:

Nézze meg Ennivaló receptjeink gyűjteményét ITT!

 

Olvassa el ezt is!

Erre már régóta vártunk

Erre már régóta vártunk

November 29-én Vásárhely közelében, a 47-es út mellett letették az északi elkerülő út...
Jócskán pesszimista a magyar

Jócskán pesszimista a magyar

A magyarok a legborúlátóbb nemzetek között vannak, a felmérésből kiderül mi is a baja a hazánk...
 

És ezt már olvasta?

Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban
Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban A magyar katonák két hónapig voltak csehszlovák területen. A sajtó a bevonulásról annak első napján csak egy szűkszavú, „mínuszos” hírben emlékezett meg. Képekkel.
 
90 éves Csende Lajos
90 éves Csende Lajos A háború alatt elvitték leventének, utána visszakerült Vásárhelyre. A helyi Közúttól ment nyugdíjba.
 
90 éves Somogyi Antal
90 éves Somogyi Antal Traktorosként kezdett dolgozni az Állami Gazdaságban. Itt ismerkedett meg feleségével, 1962-ben átköltöztek Hódmezővásárhelyre.
 
Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.