GazdaságEmlékpont a hazai költségvetésben

2019. június 7., péntek
 
Emlékpont a hazai költségvetésben

Jövőre is biztosított a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum működtetése. A 2020-as költségvetés kedden benyújtott tervezetében 22 milliós forintot irányoztak elő a vásárhelyi intézménynek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk, 2011 nyarán a Kormány határozatot hozott, hogy „1468,9 millió forint összeg erejéig a kulturális és oktatási feladatokban történő hatékony állami részvétel kiterjesztése érdekében intézkedjen, hogy az Emlékpont Központnak helyt adó ingatlanban a magyar állam tulajdonrészt, valamint egyéb vagyonelemeket vásároljon.” 

Ezzel együtt a vagyonkezelés az Önkormányzat kezébe került.

A kormány utólag támogatta az Emlékpont múzeum építését. A hódmezővásárhelyi önkormányzatnak 600 millió forintot adott és az intézmény működtetéséhez pedig hozzájárul évi 25 millió forinttal (A 2011-ben megjelent közlemény szerint ez az összeg a működési költségek felét fedezi)

Illetve a költségeket tovább kompenzálja 2011-től a következő húsz esztendőben.

Ennek megfelelően szerepel a 2020-as költségvetés tervezetében az előirányzott 22 millió forint.

 

Mint ismeretes az Emlékpont nemcsak állandó, illetve időszakos kiállításoknak ad helyet, hanem folyamatos kutatómunka is zajlik. Továbbá, szinte napi rendszerességgel tartanak konferenciákat, előadásokat, kihelyezett tanórákat, könyvbemutatókat.

Mindezekkel az Emlékpont Hódmezővásárhely kulturális életének szerves részét képezi.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Évadzáró balettgála a Szegedi Nemzeti Színházban

Évadzáró balettgála a Szegedi Nemzeti...

A rendkívüli érdeklődés miatt két előadást tart évadzáró gálaműsorából a...
Kass János gyűjteményes tárlata nyílik az Alföldi Galériában

Kass János gyűjteményes tárlata nyílik az...

A kiállítás a kétszeres Munkácsy- és Kossuth-díjas szegedi születésű, de aktív...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.