GazdaságEmlékpont a hazai költségvetésben

2019. június 7., péntek
 
Emlékpont a hazai költségvetésben

Jövőre is biztosított a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum működtetése. A 2020-as költségvetés kedden benyújtott tervezetében 22 milliós forintot irányoztak elő a vásárhelyi intézménynek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk, 2011 nyarán a Kormány határozatot hozott, hogy „1468,9 millió forint összeg erejéig a kulturális és oktatási feladatokban történő hatékony állami részvétel kiterjesztése érdekében intézkedjen, hogy az Emlékpont Központnak helyt adó ingatlanban a magyar állam tulajdonrészt, valamint egyéb vagyonelemeket vásároljon.” 

Ezzel együtt a vagyonkezelés az Önkormányzat kezébe került.

A kormány utólag támogatta az Emlékpont múzeum építését. A hódmezővásárhelyi önkormányzatnak 600 millió forintot adott és az intézmény működtetéséhez pedig hozzájárul évi 25 millió forinttal (A 2011-ben megjelent közlemény szerint ez az összeg a működési költségek felét fedezi)

Illetve a költségeket tovább kompenzálja 2011-től a következő húsz esztendőben.

Ennek megfelelően szerepel a 2020-as költségvetés tervezetében az előirányzott 22 millió forint.

 

Mint ismeretes az Emlékpont nemcsak állandó, illetve időszakos kiállításoknak ad helyet, hanem folyamatos kutatómunka is zajlik. Továbbá, szinte napi rendszerességgel tartanak konferenciákat, előadásokat, kihelyezett tanórákat, könyvbemutatókat.

Mindezekkel az Emlékpont Hódmezővásárhely kulturális életének szerves részét képezi.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Évadzáró balettgála a Szegedi Nemzeti Színházban

Évadzáró balettgála a Szegedi Nemzeti...

A rendkívüli érdeklődés miatt két előadást tart évadzáró gálaműsorából a...
Kass János gyűjteményes tárlata nyílik az Alföldi Galériában

Kass János gyűjteményes tárlata nyílik az...

A kiállítás a kétszeres Munkácsy- és Kossuth-díjas szegedi születésű, de aktív...
 

És ezt már olvasta?

Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert. Ebben erőteljesen részt vesz a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar is.
 
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen Június második hetében nemzetközi találkozó helyszíne volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely múzeumai is. Izgalmas programok élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.