Kultúra, oktatásEmber a fotók mögött: Plohn József

2019. július 11., csütörtök
 
Ember a fotók mögött: Plohn József

Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.

 

 

 

 

 

 

Július 7-én volt 150 éve, hogy megszületett Plohn József. Ez alkalomból a fényképészmester életéről, munkásságáról tartott előadást Ember a fényképek mögött. Hommage á Plohn József (1869-1944) címmel a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában látható, A Plohn műterem 75 éve című kiállítás kurátora, Bernátsky Ferenc szerdán a kiállítóhelyen. A Tornyai János Múzeum helytörténész-muzeológusa szólt Plohn szakmai tevékenysége mellett közéleti szerepéről és a városban élő művészekkel ápolt kapcsolatáról is.

 

A Vásárhelyen műtermet alapító Plohn Illés négy gyermeket nevelt. József a Református Főgimnázium tanulójaként iskolatára volt Tornyai Jánosnak is, azonban a fiatalembert egyre jobban érdekelte édesapja hivatása, egyre többet munkálkodott a műteremben, majd az iskolát elhagyva a fővárosban tanult és dolgozott, de szakmai tudását Európa nagyvárosaiban, Bécsben, Párizsban és Rómában is pallérozta.

Hazatérve édesapjának gyakorlatát követve nemcsak a műteremben készített felvételeket, a város megrendelésére 1894-ben többek között megörökítette a reformtus újtemplomot, és munkájának köszönhetően ismerhetjük a város sok más részének akkori arcát.

Plohn Józsefet a fényképezés mellett a muzsika is foglalkoztatta, hegedűn és a nagybőgő hangszercsaládjához tartozó viola de gambán is játszott a városi vonósnégyesben, de tagja volt a Hódmezővásárhelyi Műkedvelők Zenei Társaságának is.

 

Jó barátságot ápolt a városban élő művészekkel, Tornyai János mellett Kallós Edével, Iványi-Grünwald Bélával, Pásztor Jánossal és Rudnay Gyulával is. A képzőművészek számára számos tanulmányfotót készített, amelyek alapján a festők saját eszközeikkel vitték vászonra az életképeket, így készült Tornyai Juss-a is, amelynek több tanulmányfotóját, s magának a festménynek is több változatát ma is őrzi a festőművész nevét viselő vásárhelyi közgyűjtemény.

 

Plohn József talán legismertebb munkája az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban részt vett egykori honvédekről készített fotósorozata, de neki köszönhetjük, hogy a vásárhelyi Kossuth szobor avatásáról is rendelkezünk képekkel. Az 1904-es Ipari és Mezőgazdasági kiállításon mutatta be a város iparát, agráriumát, épületeit és néprajzi értékeit dokumentáló fényképsorozatát, amelynek értéke nemcsak a dokumentálás tényében, hanem annak szakmai minőségében is rejlik.

 

Plohn József életének 1944-ben a deportálás vetett véget, az egyik Szegedről az auschwitzi haláltábor felé tartó szerelvény marhavagonjában hunyt el.

 

Az Alföldi Galériában július 13-án, szombaton 10 órától Bernátsky Ferenc Vásárhely Plohn József lencséjén keresztül címmel tart kurátori tárlatvezetést, míg július 27-én, szombaton 10 órától a műteremalapító Plohn Illésnek az árvizek során készített felvételeit mutatja be a múzeum szakembere.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

A hotelszámlát kifizette, a tévét meg becsomagolta

A hotelszámlát kifizette, a tévét meg...

A méretéből adódik, hogy a vásárheli érfi nem a tabletjével keverte össze a televíziót,...
Tarjáni Nap 2019

Tarjáni Nap 2019

A közvélekedés szerint Hódmezővásárhelyen a városrészi napok egyik legjobb helyszíne a...

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Az üveg üzenetközvetítő szerepe
Az üveg üzenetközvetítő szerepe A napokban felújították a Hódi Pál utcai pihenőpark Hommage a Janáky című üvegplasztika sorozatát. Sokan talán nem is ismerik a művész szándékát. Képekkel.