Kultúra, oktatásEmber a fotók mögött: Plohn József

2019. július 11., csütörtök
 
Ember a fotók mögött: Plohn József

Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.

 

 

 

 

 

 

Július 7-én volt 150 éve, hogy megszületett Plohn József. Ez alkalomból a fényképészmester életéről, munkásságáról tartott előadást Ember a fényképek mögött. Hommage á Plohn József (1869-1944) címmel a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában látható, A Plohn műterem 75 éve című kiállítás kurátora, Bernátsky Ferenc szerdán a kiállítóhelyen. A Tornyai János Múzeum helytörténész-muzeológusa szólt Plohn szakmai tevékenysége mellett közéleti szerepéről és a városban élő művészekkel ápolt kapcsolatáról is.

 

A Vásárhelyen műtermet alapító Plohn Illés négy gyermeket nevelt. József a Református Főgimnázium tanulójaként iskolatára volt Tornyai Jánosnak is, azonban a fiatalembert egyre jobban érdekelte édesapja hivatása, egyre többet munkálkodott a műteremben, majd az iskolát elhagyva a fővárosban tanult és dolgozott, de szakmai tudását Európa nagyvárosaiban, Bécsben, Párizsban és Rómában is pallérozta.

Hazatérve édesapjának gyakorlatát követve nemcsak a műteremben készített felvételeket, a város megrendelésére 1894-ben többek között megörökítette a reformtus újtemplomot, és munkájának köszönhetően ismerhetjük a város sok más részének akkori arcát.

Plohn Józsefet a fényképezés mellett a muzsika is foglalkoztatta, hegedűn és a nagybőgő hangszercsaládjához tartozó viola de gambán is játszott a városi vonósnégyesben, de tagja volt a Hódmezővásárhelyi Műkedvelők Zenei Társaságának is.

 

Jó barátságot ápolt a városban élő művészekkel, Tornyai János mellett Kallós Edével, Iványi-Grünwald Bélával, Pásztor Jánossal és Rudnay Gyulával is. A képzőművészek számára számos tanulmányfotót készített, amelyek alapján a festők saját eszközeikkel vitték vászonra az életképeket, így készült Tornyai Juss-a is, amelynek több tanulmányfotóját, s magának a festménynek is több változatát ma is őrzi a festőművész nevét viselő vásárhelyi közgyűjtemény.

 

Plohn József talán legismertebb munkája az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban részt vett egykori honvédekről készített fotósorozata, de neki köszönhetjük, hogy a vásárhelyi Kossuth szobor avatásáról is rendelkezünk képekkel. Az 1904-es Ipari és Mezőgazdasági kiállításon mutatta be a város iparát, agráriumát, épületeit és néprajzi értékeit dokumentáló fényképsorozatát, amelynek értéke nemcsak a dokumentálás tényében, hanem annak szakmai minőségében is rejlik.

 

Plohn József életének 1944-ben a deportálás vetett véget, az egyik Szegedről az auschwitzi haláltábor felé tartó szerelvény marhavagonjában hunyt el.

 

Az Alföldi Galériában július 13-án, szombaton 10 órától Bernátsky Ferenc Vásárhely Plohn József lencséjén keresztül címmel tart kurátori tárlatvezetést, míg július 27-én, szombaton 10 órától a műteremalapító Plohn Illésnek az árvizek során készített felvételeit mutatja be a múzeum szakembere.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

A hotelszámlát kifizette, a tévét meg becsomagolta

A hotelszámlát kifizette, a tévét meg...

A méretéből adódik, hogy a vásárheli érfi nem a tabletjével keverte össze a televíziót,...
Tarjáni Nap 2019

Tarjáni Nap 2019

A közvélekedés szerint Hódmezővásárhelyen a városrészi napok egyik legjobb helyszíne a...

 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.