Kultúra, oktatásÉlményfestés, avagy művészetterápia

2019. október 21., hétfő
 
Élményfestés, avagy művészetterápia

Kísérleti jelleggel elindult az élményfestés a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az ötlet kezdeményezője Lucza-Vígh Erna, a Tornyai János Múzeum múzeumpedagógusa, aki szerint a mai, rohanó világunkban fontos az önkifejezés, melynek egyik bevált eszköze lehet az alkotótevékenység.

 

 

 

 

 

 

Az első élményfestés hívószava: Monet volt. Az általa képviselt impresszionizmussal kezdődött el a modern festészet, amelynek fő jellemzője, hogy nincsenek konkrét vonalak, ellenben apró, tiszta színfoltok vibrálása teremt egységes hatást. Ezzel a technikával ismerkedhettek meg a hétvégén azok az érdeklődők, akik részt vettek az alkotófoglalkozáson.

 

El kell felejteni azt, hogy nem tudjuk megcsinálni, le kell küzdeni a gátlásokat, egy kis bátorságot kell meríteni és ki kell próbálni magunkat. Erről Lucza-Vígh Erna, az élményfestés vásárhelyi létrehívója beszélt, aki nagyon régóta foglalkozik művészetpedagógiával. Pályája rajztanárként indult, majd tudását Budapesten, a Pszichiátriai Intézetben művészetterapeutaként is gyarapította, hosszú évek óta pedig a Tornyai János Múzeum csapatát erősíti, mint múzeumpedagógus. A szakember mindazokat, akik gyermekkorukban tehetségesnek bizonyultak, majd valami miatt letértek erről az útról, arra bátorítja, hogy most felnőttként újra kezdjenek el alkotni.  

De azokat is csak biztatni tudja, akik tele vannak gátlásokkal, mert ezektől itt megszabadulhatnak és sikerélményhez juthatnak. Lucza –Víg Erna kiemelte: „a művészet segít abban, hogy a hétköznapok zűrzavarából egy időre kilépjünk, lebontsuk korlátainkat, és jobban megismerjük magunkat. A művészet - a sporthoz hasonlóan- képes oldani a feszültséget.”

 

A tervek szerint az élményfestés heti rendszerességgel folytatódna a jövőben a BFMK-ban. 

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

November 1-jéig lehet jelölteket javasolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított művészeti díjra.


Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

Kialakult a vásárhelyi ünnepi programsorozat

Kialakult a vásárhelyi ünnepi programsorozat

A tavalyi négy helyett idén ötnapos lesz az ünnepségsorozat, augusztus 16. péntektől augusztus 20 keddig várják a vendégeket.
 

És ezt már olvasta?

Ivartalanítás állami pénzből
Ivartalanítás állami pénzből Az agrártárca támogatása keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanításának a finanszírozását kezdi meg hamarosan.
 
Elárul a tested
Elárul a tested Míg a szavak a gondolatainkat, addig a testnyelvvel az érzéseinket fejezzük ki. Számtalan gyakorlati tudnivalóval fűszerezett előadással fejeződött be a Lélekbérlet.
 
Fekete Sas Kupa tizennegyedszer
Fekete Sas Kupa tizennegyedszer

November 10-én rendezte meg a Promenád TSE Hódmezővásárhelyen a XIV. Fekete Sas Kupa klubközi táncversenyt. Eredmények.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.45.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.45.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Baleset a mártélyi úton
Baleset a mártélyi úton Két személyt szállítottak kórházba, amikor - valószínű a sebesség helytelen megválasztása miatt - fának csapódott egy autó Hódmezővásárhely külterületén.
 
Átadták a felújított Rárósi utat
Átadták a felújított Rárósi utat Hagyomány lett, hogy a megépült, vagy felújított utakat lelkes csapat közös kerékpározással is felavatja. November 9-én a polgármester átadta a felújított Rárósi utat.
 
Megint egy győzelem, megint egy vereség
Megint egy győzelem, megint egy vereség Cegléden lépett pályára pénteken U20-as, valamint felnőttcsapatunk. Kettősség jellemezte a két találkozót.