GazdaságElkerülő átadás korábban

2018. március 19., hétfő
 
Elkerülő átadás korábban

Ígérete szerint tíz nappal korábban, a hét második felében átadják a hódmezővásárhelyi elkerülő utat – ezt az üzemkész út közepén, élő videóban jelentette be a Facebookon Lázár János.

 

 

 

 

 

 

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: 24 éves álma valósul meg a helyieknek azzal, hogy átadják a több mint 13 kilométeres szakaszt, amelyet állami forrásból a Colas Zrt. épített meg.

 

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője a Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta, hogy  naponta 12-14 ezer köbméter föld megmozgatását jelentette az elkerülő út építése.

Tavaly nyár elejére a magas töltések, nagytömegű földmű építések nagyrészt elkészültek, ezen kívül a főpálya alatti átereszek építése, gáz- hírközlési- és elektromos közműkiváltási munkák és a régészeti feltárások is lezárultak.

Tavaly júliusban indultak az aszfaltozási munkák, melyek a főpályán – a csomópontokat és hidakat leszámítva – októberre lezárultak. Időközben a magas töltések süllyedése lezajlott, így e szakaszokon is megkezdődhetett a pályaszerkezeti rétegek építése.

Folyamatos volt a rézsűs felületeken a humuszterítés, a padka feltöltési munkák is. Ezek után októbertől szakaszosan elindultak a növénytelepítési- és a forgalomtechnikai munkálatok. A teljes beruházásban összesen 440.000 m2-en füvesítenek, 820 fát és 130.000 cserjét ültettek.

A forgalomtechnikai munkálatokhoz 8600 m2 burkolati jelet festettek fel, 100 db útburkolati prizmát, 460 db KRESZ táblát, és több mint 24 km szalagkorlátot telepítettek.

Az elkerülő egyik „kulcs-építménye” – bár Budaörsön van egy kisebb hasonló - a Magyarországon is egyedülálló körhíd, amely a vasútvonal feletti becsatlakozást teszi lehetővé.

Néhány érdekes adat a hídról. A körhíd összesen 9 szerkezetből áll: a vasútvonal feletti hídból, a főút feletti négy hídszerkezetből, illetve a két-két fel- és lehajtó ág hídjaiból.

A 47-es főút feletti hídrészekhez négy-négy íves acél gerenda tartozik, amelyek hossza 23-25 méter között változik, súlyuk pedig páronként körülbelül 30 tonna.

A pillérek: 150 és 120 cm átmérőjű vasbeton köroszlopok. Van 3 középső oszloptámasz is, ezek 150 cm átmérőjű vasbeton köroszlopok. A körhíd szélessége 12 és félméter, külső átmérője 63,21 méter.  

Hazai viszonylatban a terepszint feletti 12,5 métere magasságával szokatlan építmény a körhíd. A teljes hídhossz: 81,5 méter. És talán egy kevésbé használatos műszaki adat, mely szerint a teljes hídfelület:10270 négyzetméter.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Gólból hét, esőből nagyon sok esett

Gólból hét, esőből nagyon sok esett

A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell...
Gardenexpo: lazíts a zöldben!

Gardenexpo: lazíts a zöldben!

Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával...
 

És ezt már olvasta?

Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.
 
Vásárhelyi a legeredményesebb cég
Vásárhelyi a legeredményesebb cég A gazdasági szakemberek számára nem volt meglepetés, hogy a nagykereskedelmi cég 5 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest.
 
Újabb 5 évet kapott a Rádió7
Újabb 5 évet kapott a Rádió7 Várható volt, hogy a hódmezővásárhelyi központú, de kisteleki és makói frekvenciával is rendelkező adó új tulajdonosai számára kedvező döntés születik.
 
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban Vásárhely kulturális élete egyik bástyájának számító intézménye most egy igényesen kialakított oktatóteremmel, zeneszobával és számítógépekkel gazdagodott. Képekkel.