GazdaságElkerülő átadás korábban

2018. március 19., hétfő
 
Elkerülő átadás korábban

Ígérete szerint tíz nappal korábban, a hét második felében átadják a hódmezővásárhelyi elkerülő utat – ezt az üzemkész út közepén, élő videóban jelentette be a Facebookon Lázár János.

 

 

 

 

 

 

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: 24 éves álma valósul meg a helyieknek azzal, hogy átadják a több mint 13 kilométeres szakaszt, amelyet állami forrásból a Colas Zrt. épített meg.

 

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője a Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta, hogy  naponta 12-14 ezer köbméter föld megmozgatását jelentette az elkerülő út építése.

Tavaly nyár elejére a magas töltések, nagytömegű földmű építések nagyrészt elkészültek, ezen kívül a főpálya alatti átereszek építése, gáz- hírközlési- és elektromos közműkiváltási munkák és a régészeti feltárások is lezárultak.

Tavaly júliusban indultak az aszfaltozási munkák, melyek a főpályán – a csomópontokat és hidakat leszámítva – októberre lezárultak. Időközben a magas töltések süllyedése lezajlott, így e szakaszokon is megkezdődhetett a pályaszerkezeti rétegek építése.

Folyamatos volt a rézsűs felületeken a humuszterítés, a padka feltöltési munkák is. Ezek után októbertől szakaszosan elindultak a növénytelepítési- és a forgalomtechnikai munkálatok. A teljes beruházásban összesen 440.000 m2-en füvesítenek, 820 fát és 130.000 cserjét ültettek.

A forgalomtechnikai munkálatokhoz 8600 m2 burkolati jelet festettek fel, 100 db útburkolati prizmát, 460 db KRESZ táblát, és több mint 24 km szalagkorlátot telepítettek.

Az elkerülő egyik „kulcs-építménye” – bár Budaörsön van egy kisebb hasonló - a Magyarországon is egyedülálló körhíd, amely a vasútvonal feletti becsatlakozást teszi lehetővé.

Néhány érdekes adat a hídról. A körhíd összesen 9 szerkezetből áll: a vasútvonal feletti hídból, a főút feletti négy hídszerkezetből, illetve a két-két fel- és lehajtó ág hídjaiból.

A 47-es főút feletti hídrészekhez négy-négy íves acél gerenda tartozik, amelyek hossza 23-25 méter között változik, súlyuk pedig páronként körülbelül 30 tonna.

A pillérek: 150 és 120 cm átmérőjű vasbeton köroszlopok. Van 3 középső oszloptámasz is, ezek 150 cm átmérőjű vasbeton köroszlopok. A körhíd szélessége 12 és félméter, külső átmérője 63,21 méter.  

Hazai viszonylatban a terepszint feletti 12,5 métere magasságával szokatlan építmény a körhíd. A teljes hídhossz: 81,5 méter. És talán egy kevésbé használatos műszaki adat, mely szerint a teljes hídfelület:10270 négyzetméter.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Gólból hét, esőből nagyon sok esett

Gólból hét, esőből nagyon sok esett

A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell...
Gardenexpo: lazíts a zöldben!

Gardenexpo: lazíts a zöldben!

Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával...
 

És ezt már olvasta?

Kalandra fel - idén is
Kalandra fel - idén is A tervek szerint, a több éves hagyományoknak megfelelően, április első hétvégéjén nyit a Mártélyi Kalandpark, amely éppen idén nyáron lesz 10 éves.
 
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Hódmezővásárhelyi Művésztelepén március 22-én nyílik Máté Hunor kiállítása.
 
Tüzes hosszú hétvége
Tüzes hosszú hétvége Több tűz is volt a hosszú hétvégén, lakástűz és szabadtéri tűzeset is. Egyébként március 15-től az ország teljes területén visszavonták a tűzgyújtási tilalmat.
 
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze Az Erasmus program újabb fejezeteként egy héten át a Liszt Ferenc iskola látja vendégül az öt országból érkezett 25 diákot és 16 felnőtt kísérőt.
 
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért Kelebiára utazott március 17-én a HLKC Felnőtt Női csapata. A csoport újonca, a Bácsalmás ellen léptek pályára az NBII hétvégi fordulójában.
 
Lesznek idén fecskéink?
Lesznek idén fecskéink? Már évek óta tavasszal, Vásárhelyen is az eget kémlelik azok is, akiket pár éve még zavart a sok fecskefészek. Azonban egyre kevesebb érkezik. Vajon mi lesz idén?
 
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával A Vásárhelyi Hírek állandó háziasszonya nemcsak csodás receptjeivel, hanem remek kondíciójával és egészséges életmódjával is elkápráztatja az olvasókat.