Kultúra, oktatásElismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója

2019. május 23., csütörtök
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója

Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján május 15-én elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.

 

 

 

 

 

 

Mint arról februárban részletesen írt a Vásárhelyi Hírek, folytatódott a Klímanócskák program hazai és nemzetközi diadalmenete. Bozókiné Szabó Ildikó, a hódmezővásárhelyi Szabadság téri Óvoda szakmai vezetője, akkor a Környezet Védelméért Díjat kapta, magánszemély kategóriában. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által alapított díj átadási estjének fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök volt, az esten a szakmai tárcák több képviselője is jelen volt, Bozókiné Szabó Ildikónak, az Országos Klimareferens Hálózat Oktatási Szemléletformálási Tagozatvezetőjének a díjat az Innováció és Technológiai Minisztérium államtitkára adta át.

 

 

Most újabb, ezúttal nemzetközi - elismerésről adhatunk hírt. Tavaly novemberben rendezték meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (EHH), melynek célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék sérülékeny világunk hulladékkal kapcsolatos problémáit, és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét során a résztvevő önkéntesek hulladékcsökkentési akciókat valósítottak meg, melyek közül a program magyarországi koordinátora, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakemberei kiválasztották a legeredetibb megoldásokat, melyeket díjazásra terjesztettek fel.

Bozókiné Szabó Ildikó Klímanócskák Oktatási Programja a magánszemélyek kategóriájában került a díjra jelöltek közé. A programban a gyerekek lépésről lépésre elsajátítják a fenntartható hulladékkezelés módszereit, miközben családjaikkal együtt csökkentik a megtermelt hulladékot. Hód Huncutka Szelektív Krónikái a szelektív hulladékgyűjtésről mesél, a gyerekek ökológiai lábnyomot mérnek, a tudatos vízhasználattal ismerkednek, takarékoskodnak az energiával, sőt barkácsolással ügyesedhetnek, miközben valódi Klímanócskává válnak. Képek, élmények, praktikák a Klímanócskák Facebook-oldalán varázsolják el a felnőtt követőket is.

„Hitvallásom, hogy a családokat a gyermekeken keresztül lehet megszólítani, és a tudatos magatartásukat fejleszteni a fenntartható jövő érdekében. Tapasztalatom szerint a szemléletformálás hatására átlagosan 20%-kal javult a családok tudatossága a hulladékcsökkentésben." – mondta Ildikó.

A program eredetisége, újszerű megoldásai és hosszú távú eredményessége miatt követendő és másolható példát állít más városok és országok elé is.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép

Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos...
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban

Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban

Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a...
 

És ezt már olvasta?

Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.
 
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen A Csongrád Megyei Levéltári Napok keretében október 15-én a Hódmezővásárhelyi Levéltárban a levéltár plakát-gyűjteményéből nyílik kiállítás.
 
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen A Gyarmati Dezső Sportuszoda lesz az olimpiára készülő úszóválogatott egyik felkészülési helyszíne. Wladár Sándor szövetségi elnök levélben köszönte meg a lehetőséget.
 
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók A Hódmezővásárhelyen induló képviselő-jelöltek névsora, fotókkal. Az egyfordulós választás sikerének nincs érvényességi és eredményességi feltétele.
 
Ideje felkészülni az influenzára
Ideje felkészülni az influenzára Az influenza vírus változékonysága miatt nem lehet biztosan megjósolni az idei, 2020-ra esetleg átnyúló járvány súlyosságát. Már működik az influenzafigyelő szolgálat
 
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán A város pedagógusait Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője vezette körbe a kiállításon. Képekkel.