Kultúra, oktatásElismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója

2019. május 23., csütörtök
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója

Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján május 15-én elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.

 

 

 

 

 

 

Mint arról februárban részletesen írt a Vásárhelyi Hírek, folytatódott a Klímanócskák program hazai és nemzetközi diadalmenete. Bozókiné Szabó Ildikó, a hódmezővásárhelyi Szabadság téri Óvoda szakmai vezetője, akkor a Környezet Védelméért Díjat kapta, magánszemély kategóriában. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által alapított díj átadási estjének fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök volt, az esten a szakmai tárcák több képviselője is jelen volt, Bozókiné Szabó Ildikónak, az Országos Klimareferens Hálózat Oktatási Szemléletformálási Tagozatvezetőjének a díjat az Innováció és Technológiai Minisztérium államtitkára adta át.

 

 

Most újabb, ezúttal nemzetközi - elismerésről adhatunk hírt. Tavaly novemberben rendezték meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (EHH), melynek célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék sérülékeny világunk hulladékkal kapcsolatos problémáit, és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét során a résztvevő önkéntesek hulladékcsökkentési akciókat valósítottak meg, melyek közül a program magyarországi koordinátora, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakemberei kiválasztották a legeredetibb megoldásokat, melyeket díjazásra terjesztettek fel.

Bozókiné Szabó Ildikó Klímanócskák Oktatási Programja a magánszemélyek kategóriájában került a díjra jelöltek közé. A programban a gyerekek lépésről lépésre elsajátítják a fenntartható hulladékkezelés módszereit, miközben családjaikkal együtt csökkentik a megtermelt hulladékot. Hód Huncutka Szelektív Krónikái a szelektív hulladékgyűjtésről mesél, a gyerekek ökológiai lábnyomot mérnek, a tudatos vízhasználattal ismerkednek, takarékoskodnak az energiával, sőt barkácsolással ügyesedhetnek, miközben valódi Klímanócskává válnak. Képek, élmények, praktikák a Klímanócskák Facebook-oldalán varázsolják el a felnőtt követőket is.

„Hitvallásom, hogy a családokat a gyermekeken keresztül lehet megszólítani, és a tudatos magatartásukat fejleszteni a fenntartható jövő érdekében. Tapasztalatom szerint a szemléletformálás hatására átlagosan 20%-kal javult a családok tudatossága a hulladékcsökkentésben." – mondta Ildikó.

A program eredetisége, újszerű megoldásai és hosszú távú eredményessége miatt követendő és másolható példát állít más városok és országok elé is.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép

Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos...
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban

Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban

Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.