KözéletElhunyt Czuczi Győző

2019. január 14., hétfő
 
Elhunyt Czuczi Győző

Életének 82-dik évben elhunyt Czuczi Győző, a vásárhelyi motocross sportág megteremtője, a város közéletének ismert személyisége.

 

 

 

 

 

 

 

1937. jún. 1-én Vácott született. Édesapja Czuczi Mátyás faipari szakmunkás volt, édesanyja Simonyi Klára háztartásbeli.

1952-56 között elvégezte a Szegeden a Déri Miksa Gépipari Technikumot. 1973 és 1978 között több szaktanfolyam elvégzésével, reklám, reklámfilm-készítés, marketing, public relation képzettséget szerzett, amelyeket későbbi munkakörei során kamatoztatott.

 

Első munkahelye 1956-tól 57-ig a Mérleggyár volt, majd Budapesten a Népstadion technikusaként dolgozott. 1959- 1988-ig a Hódgépnél volt középvezető. 1988-tól 91 ig Szegeden a Print Agent Reklámirodában dolgozott. 1991-től a vásárhelyi Toyota Motor Hungary Kirendeltség vezetőhelyettese volt.

 

1994-től az SZDSZ Megyei Iroda irodavezetője lett. 1990-től, majd 94-től Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője volt.

 

Tagja volt a Magyar Autó és Motorsport Szövetség elnökségének, motocross országos szakágvezető, valamint a Czuczi Roland Sport Alapítvány kuratóriumának. Czuczi Győző fia, Czuczi Roland 1988 októberében egy kisrepülőgéppel 23 esztendősen balesetben életét vesztette. Czuczi Győző javaslatára létrehozták a Czuczi Roland Sportalapítványt, amely az autó- és motorsport, valamint Hódmezővásárhely legjobb sportolóit tizenkét éven keresztül részesítette elismerésben.

A tehetséges hódmezővásárhelyi motocrossz versenyző emlékét a város határában kialakított – a hazai és nemzetközi motorsport verseny vérkeringésébe is bekerült Rolandring őrzi.

 

Nevéhez fűződik, hogy 1956 október 26-án, a hódmezővásárhelyi Hal téren a naggyűlésen két barátja felemelték a fejük fölé, majd Czuczi Győző kötelet akasztott az „Iván” szobor nyakába, a tűzoltók pedig lerántották az emlékművet.

 

1968-ban a Honvédelmi Sportokért ezüstérmet, majd 1976-ban aranyérmet kapott, 1996-ban sportmunkájáért megkapta az Eszterházi Miksa-díjat. 2015-ben a Délmagyarország Az év sportolója díjazottjai között Czuczi Győző a motocross-sportban végzett tevékenységéért Életmű díjat vehetett át.

 

Életének 82-dik évében bekövetkezett halálával nagy veszteség érte a hazai motorsportot, valamint Hódmezővásárhelyt, amelynek közéleti szereplőjeként tevékenységével beírta a nevét a város igazi lokálpatriótáinak képzeletbeli Aranykönyvébe.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi betlehemesek az Európai Parlamentben

Vásárhelyi betlehemesek az Európai...

Brüsszelbe a csillagénekes programra, a német, osztrák, olasz, belga, román gyerekek mellett, a vásárhelyi...
Török Sándorra emlékezünk

Török Sándorra emlékezünk

Most 14 éve hunyt el Török Sándor nyugalmazott test-nevelő tanár, úszó- és vízilabda-szakedző, a...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.