KözéletElhunyt Czuczi Győző

2019. január 14., hétfő
 
Elhunyt Czuczi Győző

Életének 82-dik évben elhunyt Czuczi Győző, a vásárhelyi motocross sportág megteremtője, a város közéletének ismert személyisége.

 

 

 

 

 

 

 

1937. jún. 1-én Vácott született. Édesapja Czuczi Mátyás faipari szakmunkás volt, édesanyja Simonyi Klára háztartásbeli.

1952-56 között elvégezte a Szegeden a Déri Miksa Gépipari Technikumot. 1973 és 1978 között több szaktanfolyam elvégzésével, reklám, reklámfilm-készítés, marketing, public relation képzettséget szerzett, amelyeket későbbi munkakörei során kamatoztatott.

 

Első munkahelye 1956-tól 57-ig a Mérleggyár volt, majd Budapesten a Népstadion technikusaként dolgozott. 1959- 1988-ig a Hódgépnél volt középvezető. 1988-tól 91 ig Szegeden a Print Agent Reklámirodában dolgozott. 1991-től a vásárhelyi Toyota Motor Hungary Kirendeltség vezetőhelyettese volt.

 

1994-től az SZDSZ Megyei Iroda irodavezetője lett. 1990-től, majd 94-től Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője volt.

 

Tagja volt a Magyar Autó és Motorsport Szövetség elnökségének, motocross országos szakágvezető, valamint a Czuczi Roland Sport Alapítvány kuratóriumának. Czuczi Győző fia, Czuczi Roland 1988 októberében egy kisrepülőgéppel 23 esztendősen balesetben életét vesztette. Czuczi Győző javaslatára létrehozták a Czuczi Roland Sportalapítványt, amely az autó- és motorsport, valamint Hódmezővásárhely legjobb sportolóit tizenkét éven keresztül részesítette elismerésben.

A tehetséges hódmezővásárhelyi motocrossz versenyző emlékét a város határában kialakított – a hazai és nemzetközi motorsport verseny vérkeringésébe is bekerült Rolandring őrzi.

 

Nevéhez fűződik, hogy 1956 október 26-án, a hódmezővásárhelyi Hal téren a naggyűlésen két barátja felemelték a fejük fölé, majd Czuczi Győző kötelet akasztott az „Iván” szobor nyakába, a tűzoltók pedig lerántották az emlékművet.

 

1968-ban a Honvédelmi Sportokért ezüstérmet, majd 1976-ban aranyérmet kapott, 1996-ban sportmunkájáért megkapta az Eszterházi Miksa-díjat. 2015-ben a Délmagyarország Az év sportolója díjazottjai között Czuczi Győző a motocross-sportban végzett tevékenységéért Életmű díjat vehetett át.

 

Életének 82-dik évében bekövetkezett halálával nagy veszteség érte a hazai motorsportot, valamint Hódmezővásárhelyt, amelynek közéleti szereplőjeként tevékenységével beírta a nevét a város igazi lokálpatriótáinak képzeletbeli Aranykönyvébe.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi betlehemesek az Európai Parlamentben

Vásárhelyi betlehemesek az Európai...

Brüsszelbe a csillagénekes programra, a német, osztrák, olasz, belga, román gyerekek mellett, a vásárhelyi...
Török Sándorra emlékezünk

Török Sándorra emlékezünk

Most 14 éve hunyt el Török Sándor nyugalmazott test-nevelő tanár, úszó- és vízilabda-szakedző, a...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.