KözéletElhunyt Czuczi Győző

2019. január 14., hétfő
 
Elhunyt Czuczi Győző

Életének 82-dik évben elhunyt Czuczi Győző, a vásárhelyi motocross sportág megteremtője, a város közéletének ismert személyisége.

 

 

 

 

 

 

 

1937. jún. 1-én Vácott született. Édesapja Czuczi Mátyás faipari szakmunkás volt, édesanyja Simonyi Klára háztartásbeli.

1952-56 között elvégezte a Szegeden a Déri Miksa Gépipari Technikumot. 1973 és 1978 között több szaktanfolyam elvégzésével, reklám, reklámfilm-készítés, marketing, public relation képzettséget szerzett, amelyeket későbbi munkakörei során kamatoztatott.

 

Első munkahelye 1956-tól 57-ig a Mérleggyár volt, majd Budapesten a Népstadion technikusaként dolgozott. 1959- 1988-ig a Hódgépnél volt középvezető. 1988-tól 91 ig Szegeden a Print Agent Reklámirodában dolgozott. 1991-től a vásárhelyi Toyota Motor Hungary Kirendeltség vezetőhelyettese volt.

 

1994-től az SZDSZ Megyei Iroda irodavezetője lett. 1990-től, majd 94-től Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője volt.

 

Tagja volt a Magyar Autó és Motorsport Szövetség elnökségének, motocross országos szakágvezető, valamint a Czuczi Roland Sport Alapítvány kuratóriumának. Czuczi Győző fia, Czuczi Roland 1988 októberében egy kisrepülőgéppel 23 esztendősen balesetben életét vesztette. Czuczi Győző javaslatára létrehozták a Czuczi Roland Sportalapítványt, amely az autó- és motorsport, valamint Hódmezővásárhely legjobb sportolóit tizenkét éven keresztül részesítette elismerésben.

A tehetséges hódmezővásárhelyi motocrossz versenyző emlékét a város határában kialakított – a hazai és nemzetközi motorsport verseny vérkeringésébe is bekerült Rolandring őrzi.

 

Nevéhez fűződik, hogy 1956 október 26-án, a hódmezővásárhelyi Hal téren a naggyűlésen két barátja felemelték a fejük fölé, majd Czuczi Győző kötelet akasztott az „Iván” szobor nyakába, a tűzoltók pedig lerántották az emlékművet.

 

1968-ban a Honvédelmi Sportokért ezüstérmet, majd 1976-ban aranyérmet kapott, 1996-ban sportmunkájáért megkapta az Eszterházi Miksa-díjat. 2015-ben a Délmagyarország Az év sportolója díjazottjai között Czuczi Győző a motocross-sportban végzett tevékenységéért Életmű díjat vehetett át.

 

Életének 82-dik évében bekövetkezett halálával nagy veszteség érte a hazai motorsportot, valamint Hódmezővásárhelyt, amelynek közéleti szereplőjeként tevékenységével beírta a nevét a város igazi lokálpatriótáinak képzeletbeli Aranykönyvébe.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi betlehemesek az Európai Parlamentben

Vásárhelyi betlehemesek az Európai...

Brüsszelbe a csillagénekes programra, a német, osztrák, olasz, belga, román gyerekek mellett, a vásárhelyi...
Török Sándorra emlékezünk

Török Sándorra emlékezünk

Most 14 éve hunyt el Török Sándor nyugalmazott test-nevelő tanár, úszó- és vízilabda-szakedző, a...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.