KözéletElhunyt Ágoston Lajos

2019. július 3., szerda
 
Elhunyt Ágoston Lajos

Hosszan tartó, súlyos betegség után 74 éves korában elhunyt a hazai rádióamatőr mozgalom doyenje, a helyi rádiózás egyik úttörője, Ágoston Lajos.

 

 

 

 

 


 

1945. február 6-án született, az általános iskola után a szegedi Déry Miksa szakképzőben végzett. Egész életét végigkísérte a híradástechnika, az elektronika világa. Lelkes és értő szakemberként vitte sokáig az MHSZ Rádióamatőr mozgalmat, amelynek tagjai nemcsak a hazai és a világ különböző pontjain készülékeiket pásztázva keresték társaikat, hanem a berendezések, a technikai eszközök otthoni elkészítése is a jellemezte az igazi rádióamatőrt.

Ágoston Lajos az elméleti tudás átadása mellett, több – még ma is gyakran forgatott – könyv szerzőjeként a híradástechnikai, audio eszközök elkészítéséhez segítette hozzá a hangkultúra szerelmeseit, a rádiózókat.

Innen egyenes út vezetett oda, hogy a rendszerváltozás után a frekvenciák felszabadításával – kb. másfél évvel a Rádió 7 indulása előtt – belevágott a helyi rádiózásba. Néhány lelkes fiatallal elindította a Régió Rádiót, amelynek 2000-ig volt a vezetője.

Közben a rendszerváltás utáni első szabad önkormányzati választásokat követően a vásárhelyi képviselőtestület tagja volt négy évig.

A 2005 szeptember 30-án indult Rádió X kisközösségi rádiónak lett a vezetője.

A földi sugárzás mellett, 2006-tól online rádióként is hallgatni lehetett. A Rádió X--et 2013-ig vezette.

Ebben a rádióban, illetve a műsorában elhangzott képviselőtestületi ülésen készült felvétel kapcsán robban ki – 2011-ben - egy több évig tartó peres ügy, amelyben érintettek voltak a rádiósok. Az őt és társait az alaptalan vád alól jogerős felmentéssel zárult évekig tartó per, és a folyamatos vegzálás, aláásta Ágoston Lajos egészségét.  

A Rádió X-et követő években, 74 éves korában bekövetkezett halálig aktívan tevékenykedett a híradástechnika ismeretek átadása mellett gépjárműoktatóként.

 

Hódmezővásárhely lokálpatrióta polgárai számára Ágoston Lajos neve egybeforrt a város rádióamatőr mozgalmának szakmai megteremtésével, valamint a helyi rádiózás megalakításával.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megemlékezés a vásárhelyi zsinagógában

Megemlékezés a vásárhelyi zsinagógában

Országszerte megemlékezéseket tartottak ezekben a hetekben, így Hódmezővásárhelyen is. Európa...

Július elsejétől indult a parlagfűves területek felderítése

Július elsejétől indult a parlagfűves...

Milliós bírság is lehet. A helikopteres ellenőrzés mellett, idén először drón is segíti Csongrád...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.