KözéletElhunyt Ágoston Lajos

2019. július 3., szerda
 
Elhunyt Ágoston Lajos

Hosszan tartó, súlyos betegség után 74 éves korában elhunyt a hazai rádióamatőr mozgalom doyenje, a helyi rádiózás egyik úttörője, Ágoston Lajos.

 

 

 

 

 


 

1945. február 6-án született, az általános iskola után a szegedi Déry Miksa szakképzőben végzett. Egész életét végigkísérte a híradástechnika, az elektronika világa. Lelkes és értő szakemberként vitte sokáig az MHSZ Rádióamatőr mozgalmat, amelynek tagjai nemcsak a hazai és a világ különböző pontjain készülékeiket pásztázva keresték társaikat, hanem a berendezések, a technikai eszközök otthoni elkészítése is a jellemezte az igazi rádióamatőrt.

Ágoston Lajos az elméleti tudás átadása mellett, több – még ma is gyakran forgatott – könyv szerzőjeként a híradástechnikai, audio eszközök elkészítéséhez segítette hozzá a hangkultúra szerelmeseit, a rádiózókat.

Innen egyenes út vezetett oda, hogy a rendszerváltozás után a frekvenciák felszabadításával – kb. másfél évvel a Rádió 7 indulása előtt – belevágott a helyi rádiózásba. Néhány lelkes fiatallal elindította a Régió Rádiót, amelynek 2000-ig volt a vezetője.

Közben a rendszerváltás utáni első szabad önkormányzati választásokat követően a vásárhelyi képviselőtestület tagja volt négy évig.

A 2005 szeptember 30-án indult Rádió X kisközösségi rádiónak lett a vezetője.

A földi sugárzás mellett, 2006-tól online rádióként is hallgatni lehetett. A Rádió X--et 2013-ig vezette.

Ebben a rádióban, illetve a műsorában elhangzott képviselőtestületi ülésen készült felvétel kapcsán robban ki – 2011-ben - egy több évig tartó peres ügy, amelyben érintettek voltak a rádiósok. Az őt és társait az alaptalan vád alól jogerős felmentéssel zárult évekig tartó per, és a folyamatos vegzálás, aláásta Ágoston Lajos egészségét.  

A Rádió X-et követő években, 74 éves korában bekövetkezett halálig aktívan tevékenykedett a híradástechnika ismeretek átadása mellett gépjárműoktatóként.

 

Hódmezővásárhely lokálpatrióta polgárai számára Ágoston Lajos neve egybeforrt a város rádióamatőr mozgalmának szakmai megteremtésével, valamint a helyi rádiózás megalakításával.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megemlékezés a vásárhelyi zsinagógában

Megemlékezés a vásárhelyi zsinagógában

Országszerte megemlékezéseket tartottak ezekben a hetekben, így Hódmezővásárhelyen is. Európa...

Július elsejétől indult a parlagfűves területek felderítése

Július elsejétől indult a parlagfűves...

Milliós bírság is lehet. A helikopteres ellenőrzés mellett, idén először drón is segíti Csongrád...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.