SportÉletét áldozta Vásárhely és a vidék vívósportjáért

2019. május 7., kedd
 
Életét áldozta Vásárhely és a vidék vívósportjáért

Belovai Péter honvéd vívómesternek állítottak emléket a Vívócentrum falán. Így nem csak József Attila emlékét őrzi az épület, hanem egy olyan sportolóét is, aki életét tette fel a legmagyarabb sport művelésére és tanítására. Tanítványai közül olimpiai és világbajnokok is kikerültek. A Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke Máday Norbert, szívügyének tartja a sportág nagyjai emlékének méltó őrzését. Márki-Zay Péter polgármester és az emléktáblát felajánló Máday Norbert mondott beszédet.

 

 

 

 

 

 

Algyőn született 1912. február 28-án. és nevelkedett. Négy elemit és négy polgári iskolát végzett, majd a veszprémi katonaiskolában folytatta tanulmányait. Szegedi szolgálati helyén fölfigyeltek sport iránti fogékonyságára és sportos alkatára, ezért sportoktatói tanfolyamra küldték, a Magyar Királyi Toldi Miklós Sporttanár és

Vívómesterképző Intézetbe Ez indította el a pályafutását. A második világháború az egész sportiskolát Nyugatra sodorta. Belovai Péter innen visszakerülve, „mint a Horthy hadsereg sporttiszt-helyettese” megkapta a bélyeget. Véglegesen Hódmezővásárhelyen telepedett le. Családot alapított és Patzauer Aladár szeszkereskedő alkalmazta, mivel annak fiát vívni tanította Belovai sportfelkészültségére jellemző volt, hogy a vívás három fegyvernemén kívül még teniszt, tornát és úszást is oktatott, így a vásárhelyi sportközéletben jelentős szerepet kapott. A Patzauer kereskedés államosítása után, a Szent István téri Szeszipari Vállalat vette át az égetett szeszek terjesztését, ahol főkönyvelőként dolgozott tovább. Emberfeletti munkabírása volt. Kenyérkereső állása mellett több sport nemben edzősködött. Utóbb már Makóra is átjárt vívást tanítani, és nyári szünetben, amikor a Lánygimnázium tornaterme bezárt, a munkahelyén, egy raktárban oktatta tovább legjobb tanítványait. Minden edzésen öltönyben végezte fáradságos munkáját. Végül a vívás maradt számára a legkedvesebb, amelyben rendkívüli eredményeket ért el. Ő nevelte dr. Tóth Gézáné Juhász Katalin olimpiai és világbajnok tőrvívót, Gyuricza József világbajnok tőrvívót, Szabó Éva tőrvívó válogatott kerettagot, Kormány Lajos országos vidéki kardbajnokot és más Az OTSH által adományozott mesteredzői kitüntetést már nem tudta átvenni. 1962. december 23-án hunyt el. Egy makói edzésről tért haza, amikor túlhajtott szíve a vonaton hazafelé megállt. Elismerését már posztumuszként kapta. Életét áldozta Vásárhely és a vidék vívósportjáért.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Mezőgazdasági Kar programsorozata

A Mezőgazdasági Kar programsorozata

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi kara az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idejére...
Lépéselőnyben a Kosársuli

Lépéselőnyben a Kosársuli

A nógrádiak méltó ellenfélként küzdöttek a bevehetetlen, felfokozott hangulatú...
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.