GazdaságElektromos autók álltak szolgálatba

2019. augusztus 13., kedd
 
Elektromos autók álltak szolgálatba

Két új, teljesen elektromos autó beszerzésére 20 millió forint támogatást kapott az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a vásárhelyi Önkormányzat.

 

 

 

 

 

 

A két autót a napokban mutatta be a Városháza előtt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

A két azonos típusú NISSAN e-NV200 automata váltós elektromos autó viszonylag magas felszereltségű: többek között légkondícionálóval, tempomattal, tolató radarral, vezetéstámogató rendszerrel, telefonkihangosítóval rendelkezik.

Egyterű kombikról van szó, 5 személyesek, a hátsó üléssor teljesen lehajtható, így a csomagtér kapacitása akár  4,2 köbméteresre bővíthető.

Mint ismeretes és erről a Vásárhelyi Hírek többször beszámolt, 2016 októberében Hegedűs Zoltán akkori alpolgármester kezdeményezte, hogy pályázni akarnak 3 gyorstöltő állomásra, amelyek teljes bekerülési költsége 21 millió, amelyből 11 millióval a város járul hozzá. A város három különböző részén felállítandó töltőállomás 3-5 évig ingyenes lesz, majd azt követően az országoshoz igazított áron lehet az akkumulátorokat feltölteni.

2016 októberében Hegedűs Zoltán elmondta reménye szerint ez is ösztönzőleg hat, hogy -  a vásárhelyiek tulajdonában lévő öt autó mellett - a következő években többen is vegyenek elektromos autót. Az egyébként borsos árú elektromos autó vásárlásában ő maga élen járt. 

Mindhárom töltőállomás meg is épült, jelenleg is díjmentesen lehet róla tölteni.

 

A most beszerzett két kombi autó 6,6 kW-os fedélzeti töltővel 7 és fél óra alatt, míg  konnektorból, megközelítőleg 22 óra alatt érhető el a teljes feltöltés.

 

Az autók városi körülmények között körülbelül bő 200 kilométert tehetnek meg egy töltéssel. Az egyik autó a közterület felügyeletet segíti, a másikat pedig az önkormányzat egyes osztályai használják.

 

Érdemes még megjegyezni, hogy, az országban szinte egyedülállóan a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat már 2008. január elsején bevezette a hibrid és elektromos autók ingyenes parkolási lehetőségét. A városban azóta nem csak a helyiek, hanem a Hódmezővásárhelyre ilyen kocsival érkezők is mentesülnek a fizetés alól.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Összeállt az idei Őszi Tárlat

Összeállt az idei Őszi Tárlat

Döntött a héttagú zsűri arról, hogy mely 190 műalkotást láthatja a nagyközönség az...
Remek előadások a sokszínűség jegyében

Remek előadások a sokszínűség jegyében

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény...
 

És ezt már olvasta?

Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
 
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.
 
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát A legújabb agrárkütyük, high-tech eszközök, robotok. A Gregus Máté Mezőgazdasági szakképzőben folytatódik a Hello Modern Agrárium programsorozat.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.