Kultúra, oktatásEgy sorsfordító esztendőre emlékezve

2018. november 7., szerda
 
Egy sorsfordító esztendőre emlékezve

Ennek így kellett lennie címmel rendez konferenciát november 8-án, csütörtökön 11 órától a hódmezővásárhelyi Emlékpont az első világháború lezárultának századik évfordulójára és Tisza István miniszterelnök meggyilkolásának centenáriumára emlékezve.

 

 

 

 

 

 

 

A tudományos tanácskozásról Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója elmondta: a száz évvel ezelőtti események sorsfordítók voltak Magyarország történelmében.

 

Az első világháborúban hatszázezer magyar katona adta életét a hazáért, a hadifogságba esettek és megrokkantak száma kétmillió főre tehető, míg a háborút eleinte ellenző miniszterelnökből a közvélemény szemében háborús bűnbakká változott Tisza Istvánt 1918. október 31-én, a polgári demokratikus forradalom kitörésével párhozamosan gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között. S halálával végleg megszűnt a liberális és konzervatív elemeket egyaránt mutató nemzeti szabadelvűség és az Osztrák-Magyar Monarchia dualizmusa – hangsúlyozta a történész.

 

Ennek így kellett lennie – idézte Tisza István utolsó szavait Miklós Péter, jelezvén, hogy az ország kényszerpályára került, s a világháborús vereség okozta országcsonkítás, a társadalmi- és tulajdonviszonyok átrendeződése, az ország szovjet érdekszférába kerülése elképzelhetetlen lett volna, ha a monarchia nem is feltétlenül győztesen, de más feltételekkel vág neki a két világháború közötti időszaknak.

 

A csütörtök délelőtti tudományos tanácskozáson Hatos Pál, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar dékánja a Tisza-gyilkosságról és a magyar közvéleménynek az arra adott reakciójáról tart előadást, Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese, főiskolai tanár pedig 1918. november 16., a köztársaság kikiáltásának napját mutatja be. Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem professzora az 1919 és 1921 között kialakult versailles-washingtoni békerendszer során meghúzott határok kialakulását ismerteti, különös tekintettel a két nagyhatalom közé szorult köztes-európai régiónkra. A konferenciát záró előadásában Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója az első világháború után Magyarországon történt forradalmi alternatívák összefüggéseit és folyamatait elemzi.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Átadták a Dél-alföldi Innovációs Díjakat

Átadták a Dél-alföldi Innovációs Díjakat

Vásárhelyi cég az egyik díj nyertese. A díjra iparilag alkalmazható és piacképes, a...
Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

Égett az aljnövényzet Vásárhely határában

A hódmezővásárhelyi tűzoltók érkeztek a helyszínre,sikerült megakadályozni a tűz...
 

És ezt már olvasta?

Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.
 
Érmes sikerek Olaszországban
Érmes sikerek Olaszországban A Hód Fitness SE. sportolói is ott voltak Európa egyik legrangosabb megmérettetésén és mint évek óta, most is bizonyították hazai és nemzetközi hírnevüket. Eredményekkel és képekkel.
 
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozat előadásán a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítójának életéről és tevékenységéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton A szombat délelőtti tematikus tárlatvezetés a Tornyai-plakettes alkotóinak és kortársainak alkotói koncepciójára, látásmódjára fókuszál.