Kultúra, oktatásEgy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze

2019. március 18., hétfő
 
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze

A Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola kétéves együttműködési projektben vesz részt öt külföldi iskolával együtt. A projekt újabb fejezeteként egy héten át a Liszt Ferenc iskola látja vendégül az öt országból - Olaszországból, Portugáliából, Görögországból, Bulgáriából, Spanyolországból - érkezett 25 diákot és 16 felnőtt kísérőt.

 

 

 


 

Nagyszerű lehetőség, hogy a vásárhelyi iskolások nagyobb betekintést nyerjenek más országok diákjainak életébe, életfelfogásába, ezzel a 31 és félezer euros, ERASMUS projekttel, amelyben hat ország intézménye vesz részt.

 

A Liszt iskola mellett, olasz, spanyol, görög, portugál és bolgár iskola tanulóival és pedagógusaival közösen három fő területet érintő témában munkálkodnak együtt: a zene, a kulturális hagyományok és a tolerancia.

 

A „Following the waves of music around Europe” vagyis „A zene hullámai nyomán Európa körül” elnevezésű program koordinátora az olaszországi Puglia Régió Monopoli nevű városának egyik iskolája, a projekt munkanyelve az angol.

 

2020 augusztus 31-ig 6 partnertalálkozót valósítanak meg. Ezek egyike a magyarországi-hódmezővásárhelyi találkozó, amelyen a vendégek március 18-tól, egy héten át ismerkednek Vásárhellyel, Szegeddel, színes programokban vesznek részt. Az első nap orgonakoncert volt a Szent István templomban, majd az iskola tornatermében a zene, az ének, a tánc nyelvén mutatkozott be a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola. 

 

„A felgyorsult élet Európában is átalakítja az életünket. Megváltoztatja azt a módot, ahogyan a gyerekek és a fiatalok meglátják világukat, kultúrájukat, nyelvüket és kommunikálnak egymással. De eddig ez a forradalom nem változtatta meg iskoláinkat vagy a legtöbb tanítási és tanulási folyamatot osztálytermekben. A mai fiatal generáció egy globális világban él, és a technológiának része lehet, és egy egész életen át tartó tanulási perspektívájában, nemcsak az alapvető kompetenciák a lényegesek, mint az olvasás, a számolás vagy az írás, hanem a nonverbális képességek is: csapatmunka, idegen nyelv, IKT készségek, zenei és kulturális identitás.” – olvasható a projekt hivatalos honlapján, a célokat körbejáró ajánlásban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért

Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért

Kelebiára utazott március 17-én a HLKC Felnőtt Női csapata. A csoport újonca, a Bácsalmás ellen léptek...
Lesznek idén fecskéink?

Lesznek idén fecskéink?

Már évek óta tavasszal, Vásárhelyen is az eget kémlelik azok is, akiket pár éve még zavart a...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.