Kultúra, oktatásEgy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze

2019. március 18., hétfő
 
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze

A Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola kétéves együttműködési projektben vesz részt öt külföldi iskolával együtt. A projekt újabb fejezeteként egy héten át a Liszt Ferenc iskola látja vendégül az öt országból - Olaszországból, Portugáliából, Görögországból, Bulgáriából, Spanyolországból - érkezett 25 diákot és 16 felnőtt kísérőt.

 

 

 


 

Nagyszerű lehetőség, hogy a vásárhelyi iskolások nagyobb betekintést nyerjenek más országok diákjainak életébe, életfelfogásába, ezzel a 31 és félezer euros, ERASMUS projekttel, amelyben hat ország intézménye vesz részt.

 

A Liszt iskola mellett, olasz, spanyol, görög, portugál és bolgár iskola tanulóival és pedagógusaival közösen három fő területet érintő témában munkálkodnak együtt: a zene, a kulturális hagyományok és a tolerancia.

 

A „Following the waves of music around Europe” vagyis „A zene hullámai nyomán Európa körül” elnevezésű program koordinátora az olaszországi Puglia Régió Monopoli nevű városának egyik iskolája, a projekt munkanyelve az angol.

 

2020 augusztus 31-ig 6 partnertalálkozót valósítanak meg. Ezek egyike a magyarországi-hódmezővásárhelyi találkozó, amelyen a vendégek március 18-tól, egy héten át ismerkednek Vásárhellyel, Szegeddel, színes programokban vesznek részt. Az első nap orgonakoncert volt a Szent István templomban, majd az iskola tornatermében a zene, az ének, a tánc nyelvén mutatkozott be a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola. 

 

„A felgyorsult élet Európában is átalakítja az életünket. Megváltoztatja azt a módot, ahogyan a gyerekek és a fiatalok meglátják világukat, kultúrájukat, nyelvüket és kommunikálnak egymással. De eddig ez a forradalom nem változtatta meg iskoláinkat vagy a legtöbb tanítási és tanulási folyamatot osztálytermekben. A mai fiatal generáció egy globális világban él, és a technológiának része lehet, és egy egész életen át tartó tanulási perspektívájában, nemcsak az alapvető kompetenciák a lényegesek, mint az olvasás, a számolás vagy az írás, hanem a nonverbális képességek is: csapatmunka, idegen nyelv, IKT készségek, zenei és kulturális identitás.” – olvasható a projekt hivatalos honlapján, a célokat körbejáró ajánlásban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért

Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért

Kelebiára utazott március 17-én a HLKC Felnőtt Női csapata. A csoport újonca, a Bácsalmás ellen léptek...
Lesznek idén fecskéink?

Lesznek idén fecskéink?

Már évek óta tavasszal, Vásárhelyen is az eget kémlelik azok is, akiket pár éve még zavart a...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.