BulvárEgy minden várakozást felülmúló akció

2018. október 22., hétfő
 
Egy minden várakozást felülmúló akció

Kitűnő ötletnek bizonyult a Szeretem Vásárhelyt Egyesület által Hódmezővásárhelyen először megszervezett használaton kívüli vagy rossz elektronikai eszközök gyűjtése.

 

 

 

 

 

Már a végső számadat nagysága, azaz az összegyűlt 50 tonna elektronikus hulladék a siker bizonyitéka. Egyúttal megmutatta, hogy a felelős gondolkodás ha kicsiben is, de mégis jelentősen hozzá tud járulni környezetünk kíméléséhez. Ugyanis ezekben az eszközökben olyan veszélyes anyagok találhatóak, amelyek ha a kukába kerülnek és a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, akkor a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódhatnak vagy égetés során a levegőbe juthatnak, ezáltal pedig veszélyeztethetik a környezetet.

 

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciójaként Vásárhelyen szervezett gyűjtést, október 21-én 9-től 18 óráig a Family Center parkolójában. Már az első órákban látható volt, hogy egy konténer nem is lesz elegendő.

 

Az ötven tonnányi elektronikus hulladék, összetétele vegyes képet mutatott. Régi monitorok, TV készülékek adták a gerincét, de ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a led technika kiszorította a hagyományos képernyőket, akár számítógépezésről, akár TV-zésről legyen szó. Arról nem is beszélve, hogy a markáns reklámozás hatására a HD, UltraHD lapos TV-k iránt hatalmasra nőtt a kereslet, ami feleslegessé tette a régi készülékeket. A konténerekben mosógéptől hűtőig, nyomtatótól, mikrohullámú sütőig, a háztartási és szórakoztató elektronika teljes palettája felvonult. Az 50 tonnányi hatalmas mennyiségen végig tekintve, érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a sok felesleges ipari termék csak egyetlen város, egyetlen napra meghirdetett – méltán nagysikerű – akciója volt. Hazánkban közel 60 olyan település van, amelynek a lakossága a 20 ezer főt meghaladja.

A kérdés megválaszolatlan marad: vajon még mennyi elektronikai hulladék "szunnyadhat" a hazai háztartásokban?  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Segített a kamerarendszer

Segített a kamerarendszer

A szatymazi férfit Vásárhely nevezetességeinek értékeinél jobban érdekelték a...
Kellemes feladat egy sün átteleltetése

Kellemes feladat egy sün átteleltetése

Itt az ősz, a hideg idő. Fontos odafigyelnünk a sünökre, főleg a kölyök tüskésekre. A...
 

És ezt már olvasta?

Háromszorosára nőtt az influenzások száma
Háromszorosára nőtt az influenzások száma Újabb tucatnyi kórházban vezettek be látogatási tilalmat. Valószínű hamarosan a vásárhelyi kórház is sorra kerül. Most a 15-34 évesek közül kerül ki a legtöbb beteg.
 
Folytatódnak a kifizetések
Folytatódnak a kifizetések A MÁK szerint több mint 661 milliárd forint agrártámogatást utaltak el tavaly. Folytatódik az egységes területalapú támogatás, illetve a zöldítés támogatás kifizetésével.
 
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak. A vásárhelyi keresztyén felekezetek idén is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez
 
Új parancsnok a dandár élén
Új parancsnok a dandár élén A Hódmezővásárhelyi Helyőrséget is magába foglaló MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoki teendőit Szloszjár Balázs ezredes vette át.
 
A Tornyai Emlékév nyitánya
A Tornyai Emlékév nyitánya Tornyai János néprajzi gyűjteményéből nyílik kiállítás a festőművész nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumban pénteken.
 
Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja
Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja A vásárhelyi Klímanócskák már tudják, hogy az egyre rövidebb életű hóember a fenyegető klímaváltozás hírnöke, de a jókedv és vidámság jelképe is. Képekkel.
 
Programok Hódmezővásárhelyen
Programok Hódmezővásárhelyen Január, február és a kora tavaszi időszak néhány kiemelt programját szedtük csokorba a teljesség igénye nélkül.