BulvárEgy minden várakozást felülmúló akció

2018. október 22., hétfő
 
Egy minden várakozást felülmúló akció

Kitűnő ötletnek bizonyult a Szeretem Vásárhelyt Egyesület által Hódmezővásárhelyen először megszervezett használaton kívüli vagy rossz elektronikai eszközök gyűjtése.

 

 

 

 

 

Már a végső számadat nagysága, azaz az összegyűlt 50 tonna elektronikus hulladék a siker bizonyitéka. Egyúttal megmutatta, hogy a felelős gondolkodás ha kicsiben is, de mégis jelentősen hozzá tud járulni környezetünk kíméléséhez. Ugyanis ezekben az eszközökben olyan veszélyes anyagok találhatóak, amelyek ha a kukába kerülnek és a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, akkor a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódhatnak vagy égetés során a levegőbe juthatnak, ezáltal pedig veszélyeztethetik a környezetet.

 

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciójaként Vásárhelyen szervezett gyűjtést, október 21-én 9-től 18 óráig a Family Center parkolójában. Már az első órákban látható volt, hogy egy konténer nem is lesz elegendő.

 

Az ötven tonnányi elektronikus hulladék, összetétele vegyes képet mutatott. Régi monitorok, TV készülékek adták a gerincét, de ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a led technika kiszorította a hagyományos képernyőket, akár számítógépezésről, akár TV-zésről legyen szó. Arról nem is beszélve, hogy a markáns reklámozás hatására a HD, UltraHD lapos TV-k iránt hatalmasra nőtt a kereslet, ami feleslegessé tette a régi készülékeket. A konténerekben mosógéptől hűtőig, nyomtatótól, mikrohullámú sütőig, a háztartási és szórakoztató elektronika teljes palettája felvonult. Az 50 tonnányi hatalmas mennyiségen végig tekintve, érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a sok felesleges ipari termék csak egyetlen város, egyetlen napra meghirdetett – méltán nagysikerű – akciója volt. Hazánkban közel 60 olyan település van, amelynek a lakossága a 20 ezer főt meghaladja.

A kérdés megválaszolatlan marad: vajon még mennyi elektronikai hulladék "szunnyadhat" a hazai háztartásokban?  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Segített a kamerarendszer

Segített a kamerarendszer

A szatymazi férfit Vásárhely nevezetességeinek értékeinél jobban érdekelték a...
Kellemes feladat egy sün átteleltetése

Kellemes feladat egy sün átteleltetése

Itt az ősz, a hideg idő. Fontos odafigyelnünk a sünökre, főleg a kölyök tüskésekre. A...
 

És ezt már olvasta?

Kalandra fel - idén is
Kalandra fel - idén is A tervek szerint, a több éves hagyományoknak megfelelően, április első hétvégéjén nyit a Mártélyi Kalandpark, amely éppen idén nyáron lesz 10 éves.
 
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Hódmezővásárhelyi Művésztelepén március 22-én nyílik Máté Hunor kiállítása.
 
Tüzes hosszú hétvége
Tüzes hosszú hétvége Több tűz is volt a hosszú hétvégén, lakástűz és szabadtéri tűzeset is. Egyébként március 15-től az ország teljes területén visszavonták a tűzgyújtási tilalmat.
 
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze Az Erasmus program újabb fejezeteként egy héten át a Liszt Ferenc iskola látja vendégül az öt országból érkezett 25 diákot és 16 felnőtt kísérőt.
 
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért Kelebiára utazott március 17-én a HLKC Felnőtt Női csapata. A csoport újonca, a Bácsalmás ellen léptek pályára az NBII hétvégi fordulójában.
 
Lesznek idén fecskéink?
Lesznek idén fecskéink? Már évek óta tavasszal, Vásárhelyen is az eget kémlelik azok is, akiket pár éve még zavart a sok fecskefészek. Azonban egyre kevesebb érkezik. Vajon mi lesz idén?
 
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával A Vásárhelyi Hírek állandó háziasszonya nemcsak csodás receptjeivel, hanem remek kondíciójával és egészséges életmódjával is elkápráztatja az olvasókat.