BulvárEgy minden várakozást felülmúló akció

2018. október 22., hétfő
 
Egy minden várakozást felülmúló akció

Kitűnő ötletnek bizonyult a Szeretem Vásárhelyt Egyesület által Hódmezővásárhelyen először megszervezett használaton kívüli vagy rossz elektronikai eszközök gyűjtése.

 

 

 

 

 

Már a végső számadat nagysága, azaz az összegyűlt 50 tonna elektronikus hulladék a siker bizonyitéka. Egyúttal megmutatta, hogy a felelős gondolkodás ha kicsiben is, de mégis jelentősen hozzá tud járulni környezetünk kíméléséhez. Ugyanis ezekben az eszközökben olyan veszélyes anyagok találhatóak, amelyek ha a kukába kerülnek és a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, akkor a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódhatnak vagy égetés során a levegőbe juthatnak, ezáltal pedig veszélyeztethetik a környezetet.

 

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciójaként Vásárhelyen szervezett gyűjtést, október 21-én 9-től 18 óráig a Family Center parkolójában. Már az első órákban látható volt, hogy egy konténer nem is lesz elegendő.

 

Az ötven tonnányi elektronikus hulladék, összetétele vegyes képet mutatott. Régi monitorok, TV készülékek adták a gerincét, de ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a led technika kiszorította a hagyományos képernyőket, akár számítógépezésről, akár TV-zésről legyen szó. Arról nem is beszélve, hogy a markáns reklámozás hatására a HD, UltraHD lapos TV-k iránt hatalmasra nőtt a kereslet, ami feleslegessé tette a régi készülékeket. A konténerekben mosógéptől hűtőig, nyomtatótól, mikrohullámú sütőig, a háztartási és szórakoztató elektronika teljes palettája felvonult. Az 50 tonnányi hatalmas mennyiségen végig tekintve, érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a sok felesleges ipari termék csak egyetlen város, egyetlen napra meghirdetett – méltán nagysikerű – akciója volt. Hazánkban közel 60 olyan település van, amelynek a lakossága a 20 ezer főt meghaladja.

A kérdés megválaszolatlan marad: vajon még mennyi elektronikai hulladék "szunnyadhat" a hazai háztartásokban?  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Segített a kamerarendszer

Segített a kamerarendszer

A szatymazi férfit Vásárhely nevezetességeinek értékeinél jobban érdekelték a...
Kellemes feladat egy sün átteleltetése

Kellemes feladat egy sün átteleltetése

Itt az ősz, a hideg idő. Fontos odafigyelnünk a sünökre, főleg a kölyök tüskésekre. A...
 

És ezt már olvasta?

Befejezi a játékot Vas Péter
Befejezi a játékot Vas Péter A rajongóknak azonban nem kell megijedniük, hiszen a sportoló ezután a pálya mellől, a szakmai stábban segíti majd a vásárhelyieket.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.33.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.33.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Hat éve hunyt el a vásárhelyi uszoda névadója
Hat éve hunyt el a vásárhelyi uszoda névadója Játékosként háromszor, edzőként egyszer nyert olimpiai aranyérmet a vízilabda-válogatottal, a sportág történetének egyik legnagyobb klasszisa volt.
 
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.