GazdaságEgy lépéssel előrébb

2019. szeptember 11., szerda
 
Egy lépéssel előrébb

A következő időszakban mintegy 250 köbméter földet mozgatnak meg a Bethlen Gábor Református Gimnázium tervezett új épületeinek a helyén, részben az iskola területén, részben a Tóth Sándor utcai oldalra épülő új szárny mérete miatt az Alföldi Galéria udvarából átadott részen. Ennek az ingatlanrésznek a jelképes 100 forintos vételáron történő átadásáról 2018 július 6-án döntött a közgyűlés.

 

 

 

 

 

„Ez a kapavágás még nem az a kapavágás”, summázható a jelenlegi munkálat. Bán Csaba református lelkipásztor, a fenntartó képviselője régészeti feltárást kért a 621 négyzetméteres területre. A valódi építkezés kezdési időpontja ugyanis még nem ismert.

 

Nagy előrelépést jelent viszont, hogy a – Vásárhelyi Hírekben elsőként bemutatott – látványterveket véglegesítették és nagyjából már 90% -os a kivitelezési tervek készültségi foka. (ITT megtekinthetők a tervek és olvashatók a részletek!)

 

Bán Csaba a Vásárhelyi Híreknek elmondta, ez azt jelenti, hogy az épületszerkezeti, épületgépészeti, (áramellátás, fűtés, stb.) tervezési munkái a befejező szakaszában vannak. A kész tervek aprólékos hatósági ellenőrzése következik. Ezt követően kell kiírni a közbeszerzéseket. Az építkezés időpontjának kezdetéről még nincs hír.

 

Vagyis még mindig nem kapta meg a város a Miniszterelnökségtől a megvalósítási szakasz aláírt támogatási okiratát.

Itt jegyezzük meg, hogy egy ugyanilyen engedélyre vár a város a Németh László Gimnázium, Általános Iskola bővítése ügyében is. Egy nyilvánosságra hozott (2019. április 24-én kelt) miniszterelnökségi levél szerint, az EMMI új oktatási stratégiát dolgoz ki, egy új Nemzeti Alaptanterv bevezetésével, ami miatt egyelőre nem adják ki a támogatói okiratot. 

A Polgármesteri Hivatal szerint ezek a folyamatok hónapokat vesznek igénybe, az előrehaladás tekintetében az önkormányzatnak nincs ráhatása.

 

Mint arról többször is részletesen írt a Vásárhelyi Hírek, a sokat emlegetett Modern Városok Program óriási pénzosztogatása során Orbán Viktor miniszterelnök 2017 május végén, hódmezővásárhelyi látogatása során több helyi beruházás finanszírozásának ígéretével, arról is beszélt, hogy a településen új könyvtárat és tudásközpontot építenek 4 milliárd forintos beruházással, és ugyanekkora összegből felújítják több középiskola és egy kollégium épületét.

Mivel konkrét összeget még nem említettek, sejthető, hogy nagyjából több milliárd forintot szánnának a Bethlen Gábor Református Gimnázium épületének teljes felújítására és bővítésére. Az ígéreteket hivatalos formába foglaló kormányhatározat 2017 november 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben a rendeletben egyébként két iskola egy mondatban olvasható: „…tegyék meg a szükséges intézkedéseket a Bethlen Gábor Református Gimnázium, illetve a Németh László Általános Iskola és Gimnázium Önkormányzat által történő felújításának és bővítésének támogatása érdekében.”

A határideje a rendelkezés szerint, „az engedélyes tervek rendelkezésre állását követően azonnal.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

Egy most alapított díj is őrzi az...

Hódmezővásárhely szülöttéről elnevezett díjat alapított a Zeneakadémia, az elismerést...
Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Hódmezővásárhelyen október 13-án a két polgármesterjelöltre, valamint 37 önkormányzati...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.