BulvárEgy elmaradt szezon utóhatása

2018. október 15., hétfő
 
Egy elmaradt szezon utóhatása

Ismét futottak egy kört a szakemberek és a tenni akaró hivatali illetékesek. A Mártélyi Holtágon még mindig terpeszkedő rucaöröm erről nem sokat tud, de valószínű nem is érdekli.

 

 

 

A fotó 2015-ben készült!  (VH archív)

 

 

Nemrég egy megbeszélést tartottak a vásárhelyi Városházán, ahol a holtág sorsáról egyeztetett a szakemberekkel Márki-Zay Péter vásárhelyi, valamint Borsos József mártélyi polgármester.

A mártélyi holtággal szemben négy, egymásnak ellentmondó igényt igyekeznek támasztani. A természeti környezetet is szeretnék megóvni, ugyanakkor a strandolók, az öntözést végző gazdák és a horgászok is a saját szempontjaikat helyezik előtérbe - így fogalmazott az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Kozák Péter. 

A holtágat idén a vizet „megtámadó” kékaklga, majd a tartós meleg hatására a mindent elborító rucaöröm miatt sem a horgászok, sem a strandolók nem tudták használni.

 

Kijelenthető, hogy idén Mártélyon elmaradt a szezon. A nyár idén csapadékos volt, a gazdák ennek következtében nem öntöztek, a vízügyesek ezért nem emeltek vizet a holtágba. A beérkező belvíz mezőgazdasági szerekkel, szerves anyagokkal terhelt volt, és éppen az üdülőterületnél folyt a holtágba – ez viszont a kékalga elszaporodását hozta magával.

 

A vízügyi szakember elmondta: beavatkozás nélkül, természetes állapotában a holtág feltöltődne. A víz állapotának megőrzése érdekében a rendszeres átöblítés, a vízszint változása lenne a legjobb, azonban ez sem szolgálja mindenkinek az érdekeit. A ponty ívása idején például 20 centiméter csökkenés is jelentős pusztulást okoz a halállományban, jegyezte meg a mártélyi horgászegyesületet képviselő Kulcsár Szabolcs.

Borsos József mártélyi polgármester szerint a nyár végére az egész vízfelületet beborító növényt a megjelenésekor lenne érdemes ritkítani, tesztelni kellene, mennyi termelhető ki belőle. Az egyeztetés során a résztvevők arra jutottak, hogy ezzel idén már nem érdemes foglalkozni, a fagy hamarosan elvégzi a dolgát.

- Mártély tisztított szennyvize a holtágba folyik, ez is árnyalja a képet – mondta Vásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter. Ezt a községnek az élő Tiszába kellene vezettetni, viszont a beruházás mintegy 200 millió forintba kerülne, így nem tudják megoldani. Vásárhely alpolgármestere, Kis Andrea megjegyezte: hasonló probléma, azaz az elburjánzott növényzet a korábbi években is zavaró volt, ám komoly lépéseket maga Mártély sem tett eddig.

A megbeszélés során a felek abban egyeztek meg, hogy jövőre megpróbálkoznak egy hozzávetőleg egymillióba kerülő kísérleti tisztítással. Az épphogy megjelenő rucaörömöt egy kíméletesen dolgozó mocsárjáró géppel a partra tolnák, ahol kiszáradva sokat veszítene az eredeti súlyából, majd elszállítanák. A horgászegyesület 300, a vásárhelyi önkormányzat 500, a mártélyi önkormányzat 200 ezer forinttal szállna be, a keletkezett zöldtrágyának is a mártélyiak keresnek gazdát. A vásárhelyi HMSZ Zrt. igazgatója, Magyar József úgy nyilatkozott, rakodógépek biztosításában, a növény elszállításában segíteni fognak.

 

A rucaöröm évek óta visszatérő téma, mint ahogy a holtág vizének mozgatása, frissítése, avagy akarva-akaratlan szennyezése.  

Utoljára 2015-ben volt a vizet teljes egészében beborító rucaöröm-tenger, ami a lebomló növény rossz szagával járt. 2016- 17 remek év volt, ami annak is köszönhető, hogy szeles, változékony, csapadékos két szezon volt. Idén azonban  meghiúsult a szezon, azzal együtt is, hogy a területért felelős vásárhelyi önkormányzat bár idén nem sokat tett, de - magánemberként a polgármesterrel - önkéntesek több hétvégén át igazi vendégváró körülményeket teremtettek a strandon és környékén.  

 

2011-ben a Vásárhelyi Hírekben részletesen foglalkoztunk az akkori eseményekkel, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség reakciójával. ITT olvashatja el, tanulságos!

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Főszerepben a lepény és a jókedv

Főszerepben a lepény és a jókedv

Nagy siker volt a hétvégén a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ által szervezett Kőfal Fesztivál....
Vásárhelyi pedagógusokat díjaztak

Vásárhelyi pedagógusokat díjaztak

Október 12-én a Városházán díszközgyűlés keretében pedagógus arany- és...
 

És ezt már olvasta?

Befejezi a játékot Vas Péter
Befejezi a játékot Vas Péter A rajongóknak azonban nem kell megijedniük, hiszen a sportoló ezután a pálya mellől, a szakmai stábban segíti majd a vásárhelyieket.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.33.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.33.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Hat éve hunyt el a vásárhelyi uszoda névadója
Hat éve hunyt el a vásárhelyi uszoda névadója Játékosként háromszor, edzőként egyszer nyert olimpiai aranyérmet a vízilabda-válogatottal, a sportág történetének egyik legnagyobb klasszisa volt.
 
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.