BulvárEgy elmaradt szezon utóhatása

2018. október 15., hétfő
 
Egy elmaradt szezon utóhatása

Ismét futottak egy kört a szakemberek és a tenni akaró hivatali illetékesek. A Mártélyi Holtágon még mindig terpeszkedő rucaöröm erről nem sokat tud, de valószínű nem is érdekli.

 

 

 

A fotó 2015-ben készült!  (VH archív)

 

 

Nemrég egy megbeszélést tartottak a vásárhelyi Városházán, ahol a holtág sorsáról egyeztetett a szakemberekkel Márki-Zay Péter vásárhelyi, valamint Borsos József mártélyi polgármester.

A mártélyi holtággal szemben négy, egymásnak ellentmondó igényt igyekeznek támasztani. A természeti környezetet is szeretnék megóvni, ugyanakkor a strandolók, az öntözést végző gazdák és a horgászok is a saját szempontjaikat helyezik előtérbe - így fogalmazott az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Kozák Péter. 

A holtágat idén a vizet „megtámadó” kékaklga, majd a tartós meleg hatására a mindent elborító rucaöröm miatt sem a horgászok, sem a strandolók nem tudták használni.

 

Kijelenthető, hogy idén Mártélyon elmaradt a szezon. A nyár idén csapadékos volt, a gazdák ennek következtében nem öntöztek, a vízügyesek ezért nem emeltek vizet a holtágba. A beérkező belvíz mezőgazdasági szerekkel, szerves anyagokkal terhelt volt, és éppen az üdülőterületnél folyt a holtágba – ez viszont a kékalga elszaporodását hozta magával.

 

A vízügyi szakember elmondta: beavatkozás nélkül, természetes állapotában a holtág feltöltődne. A víz állapotának megőrzése érdekében a rendszeres átöblítés, a vízszint változása lenne a legjobb, azonban ez sem szolgálja mindenkinek az érdekeit. A ponty ívása idején például 20 centiméter csökkenés is jelentős pusztulást okoz a halállományban, jegyezte meg a mártélyi horgászegyesületet képviselő Kulcsár Szabolcs.

Borsos József mártélyi polgármester szerint a nyár végére az egész vízfelületet beborító növényt a megjelenésekor lenne érdemes ritkítani, tesztelni kellene, mennyi termelhető ki belőle. Az egyeztetés során a résztvevők arra jutottak, hogy ezzel idén már nem érdemes foglalkozni, a fagy hamarosan elvégzi a dolgát.

- Mártély tisztított szennyvize a holtágba folyik, ez is árnyalja a képet – mondta Vásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter. Ezt a községnek az élő Tiszába kellene vezettetni, viszont a beruházás mintegy 200 millió forintba kerülne, így nem tudják megoldani. Vásárhely alpolgármestere, Kis Andrea megjegyezte: hasonló probléma, azaz az elburjánzott növényzet a korábbi években is zavaró volt, ám komoly lépéseket maga Mártély sem tett eddig.

A megbeszélés során a felek abban egyeztek meg, hogy jövőre megpróbálkoznak egy hozzávetőleg egymillióba kerülő kísérleti tisztítással. Az épphogy megjelenő rucaörömöt egy kíméletesen dolgozó mocsárjáró géppel a partra tolnák, ahol kiszáradva sokat veszítene az eredeti súlyából, majd elszállítanák. A horgászegyesület 300, a vásárhelyi önkormányzat 500, a mártélyi önkormányzat 200 ezer forinttal szállna be, a keletkezett zöldtrágyának is a mártélyiak keresnek gazdát. A vásárhelyi HMSZ Zrt. igazgatója, Magyar József úgy nyilatkozott, rakodógépek biztosításában, a növény elszállításában segíteni fognak.

 

A rucaöröm évek óta visszatérő téma, mint ahogy a holtág vizének mozgatása, frissítése, avagy akarva-akaratlan szennyezése.  

Utoljára 2015-ben volt a vizet teljes egészében beborító rucaöröm-tenger, ami a lebomló növény rossz szagával járt. 2016- 17 remek év volt, ami annak is köszönhető, hogy szeles, változékony, csapadékos két szezon volt. Idén azonban  meghiúsult a szezon, azzal együtt is, hogy a területért felelős vásárhelyi önkormányzat bár idén nem sokat tett, de - magánemberként a polgármesterrel - önkéntesek több hétvégén át igazi vendégváró körülményeket teremtettek a strandon és környékén.  

 

2011-ben a Vásárhelyi Hírekben részletesen foglalkoztunk az akkori eseményekkel, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség reakciójával. ITT olvashatja el, tanulságos!

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Főszerepben a lepény és a jókedv

Főszerepben a lepény és a jókedv

Nagy siker volt a hétvégén a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ által szervezett Kőfal Fesztivál....
Vásárhelyi pedagógusokat díjaztak

Vásárhelyi pedagógusokat díjaztak

Október 12-én a Városházán díszközgyűlés keretében pedagógus arany- és...
 

És ezt már olvasta?

Háromszorosára nőtt az influenzások száma
Háromszorosára nőtt az influenzások száma Újabb tucatnyi kórházban vezettek be látogatási tilalmat. Valószínű hamarosan a vásárhelyi kórház is sorra kerül. Most a 15-34 évesek közül kerül ki a legtöbb beteg.
 
Folytatódnak a kifizetések
Folytatódnak a kifizetések A MÁK szerint több mint 661 milliárd forint agrártámogatást utaltak el tavaly. Folytatódik az egységes területalapú támogatás, illetve a zöldítés támogatás kifizetésével.
 
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak. A vásárhelyi keresztyén felekezetek idén is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez
 
Új parancsnok a dandár élén
Új parancsnok a dandár élén A Hódmezővásárhelyi Helyőrséget is magába foglaló MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoki teendőit Szloszjár Balázs ezredes vette át.
 
A Tornyai Emlékév nyitánya
A Tornyai Emlékév nyitánya Tornyai János néprajzi gyűjteményéből nyílik kiállítás a festőművész nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumban pénteken.
 
Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja
Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja A vásárhelyi Klímanócskák már tudják, hogy az egyre rövidebb életű hóember a fenyegető klímaváltozás hírnöke, de a jókedv és vidámság jelképe is. Képekkel.
 
Programok Hódmezővásárhelyen
Programok Hódmezővásárhelyen Január, február és a kora tavaszi időszak néhány kiemelt programját szedtük csokorba a teljesség igénye nélkül.