Kultúra, oktatásEgy délután Vásárhely éneklő ifjúságával

2018. április 15., vasárnap
 
Egy délután Vásárhely éneklő ifjúságával

Ha az énekhangok kézzel fogható apró hangjegyek lennének, a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola tornacsarnoka az évek során már a mennyezetig megtelne, írtuk tavaly a hagyományos Éneklő Ifjúság kórustalálkozó tudósításában.

 

 

 

 

 

 

Ebben az évben is az iskola adott otthont, a 84. alkalommal megrendezett Éneklő Ifjúság kórustalálkozó városi eseményének. Ezúttal 5 iskola kórusai mérték össze tudásukat.

 

A rendezvényt dr. Márki-Zay Péter polgármester nyitotta meg, valamint részt vett Dr. Kis Andrea alpolgármester is.

Az Éneklő Ifjúság Kórustalálkozót minden évben összekötik valamilyen jeles hazai zenetörténeti eseménnyel. Tavaly Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulójára, idén pedig a 85 éve született Kocsár Miklós zeneszerzőre, illetve a 125 éve elhunyt Erkel Ferenc zeneszerzőre emlékezés adott különös jelentőséget.

 

Idén már 84 éve, hogy a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA és szakmai elődei a "Magyar Kórus," valamint a "Bartók Szövetség" megszervezi az Éneklő Ifjúság hangversenyeket, amely azóta élő mozgalommá terebélyesedett.

A minden évben megrendezett találkozók, egyúttal a kórusok minősítésére is szolgálnak. A zsűri értékelését a KÓTA évtizedek óta kialakított szabályrendszere határozza meg. Nevezetesen, a tiszta intonáció, a zene által igényelt hangszín, precíz ritmus, a jó tempó, a harmóniai egység, az árnyalt, kifejező éneklés, és nem utolsó sorban az érthető szövegmondás. Összefoglalóan: a stílusos zenei hangzás a minősítés mindenkori alapja. Igaz, most csak szakmai beszélgetés, értékelés volt, a minősítő találkozó két hét múlva lesz Szegeden

 

A szülők, családtagok, pedagógusok mellett az érdeklődők számára is nyilvános kórustalálkozókon, április 13-án délután az örömmel éneklő gyerekek látványa ismét megerősíthette azt a meggyőződést, hogy az együtténeklés elmélyíti az összetartozás élményét, ami az egyik legjobb érzés.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tartós útlezárások Vásárhelyen

Tartós útlezárások Vásárhelyen

A tram-train építése miatt Hódmezővásárhely több pontján és útszakszán...

Hód Judo sikerek Szolnokon

Hód Judo sikerek Szolnokon

Április 14-én Szolnokon a Tiszavirág Arénában rendezték meg a II. Rákóczi Ferenc Kupa...
 

És ezt már olvasta?

90 éves Lantos László Imre
90 éves Lantos László Imre A Volánnál  tehertaxisként dolgozott, majd személyi taxisként ment nyugdíjba.
 
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden A szegedi Állatvédelmi Kontaktpontjában nyári tábort szervez az Országos Állatvédelmi Alapítvány 6-12 év közötti gyermekek jelentkezését várják.
 
90 éves Török Bálint
90 éves Török Bálint Ipari tanulóként végzett mint harisnyakötő. 1942 óta Kokron gyárban a későbbi Hódikötnél dolgozott. 1988-ban innen ment nyugdíjba.
 
Izgalmas kiállítások Szegeden
Izgalmas kiállítások Szegeden A nagy érdeklődésre való tekintettel nyári hosszabbított nyitva tartás mellett döntöttek a Móra-múzeumban és a Fekete házban. 
 
Vásárhelyi iskolai kórusok Ulmban
Vásárhelyi iskolai kórusok Ulmban Hódmezővásárhely két iskolája é

nekkaraival képviselték Magyarországot a 29. Baden –Württenbergi Iskolai Kórustalálkozón, valamint a 11. Nemzetközi Dunafesztiválon.

 
95 éves Ollé Istvánné
95 éves Ollé Istvánné  Szüleivel és 6 testvérével 1957-ben költöztek Magyarországra, 1996-ba költözött Hódmezővásárhelyre.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."