Kultúra, oktatásDobó Bianka festőművész tárlatvezetése

2018. november 2., péntek
 
Dobó Bianka festőművész tárlatvezetése

„Munkáimban […] az emberek egymáshoz, és a közeghez való viszonyulásuk foglalkoztat. […] a leghétköznapibb helyszíneket választom témaként, amelyek mindannyiunké, de valójában senkié sem.” E gondolatokkal mutatja be alkotásait Dobó Bianka, a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjas festőművésze, aki Téremlékek című egyéni kiállításán november 3-án, szombaton 11 órai kezdettel tart tárlatvezetést a Tornyai János Múzeumban.

 

 

 

 

 

 

Az 1981-es születésű, a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett – az alkotóművészet mellett a „képzőn” oktató – Dobó Bianka egyéni kiállításán mintegy harminc különleges alkotás kapott helyet a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény emeleti termeiben. Kiállított festményeinek közös jellemzője, hogy mielőtt az alkotás rákerül a képre, fehér cérnával átvarrja a vásznat. Kör alakú képsorozatának „mondanivalóját” a festett felületet védő plexibe karcolja, és az ledfénnyel megvilágítva ad különleges látványt alkotásainak. A festőművész elmúlt évben készült, acél művein fémbe marva tűnnek elő jellemző városképi motívumok és ismert épületek sziluettjei.

 

Dobó Bianka kiállított alkotásain az urbánus világ jelenik meg, döntően zsúfolt, de a műveken mégis „embertelennek” tűnő fővárosi helyszínek, a lengyel Łódź kies terei vagy a biatorbágyi vasútállomás izgalmas kialakítású konstrukciója. A művész a nagyvárosi lét-nemlét kérdését, az épített környezet „dzsungelében” elvesző, szinte jellé redukálódó embert – legyen szó járókelőről, építőmunkásról vagy városlakóról ‑ emeli ki művein. „A képek tárgyilagos dokumentációját adják olyan tényeknek, amikről mindannyian tudunk, de nem szívesen gondolunk rájuk, vagy egész egyszerűen kitöröljük azokat az utcaképből.” – mondja munkáiról a fiatal festőművész.

 

A november 3-dikai Múzeumi szombaton az érdeklődők a kiállításra váltott belépőjeggyel vehetnek részt Dobó Bianka alkotói tárlatvezetésén. E napon a Tornyai János Múzeum kiállításait – az állandó régészeti és várostörténeti tárlat mellett Ilona Keserü Ilona színkutatásai és Szabó Menyhért szobrai is várják a látogatókat – 18 éven aluliak és kísérő családtagjaik díjtalanul látogathatják.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek és halottak napja

Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával,...
Különleges vendég Hódmezővásárhelyen

Különleges vendég Hódmezővásárhelyen

Czakó Borbála Magyarország volt londoni nagykövete, a Hungarian Business Leaders Forum vezetője lesz egy érdekes és...
 

És ezt már olvasta?

Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.
 
Érmes sikerek Olaszországban
Érmes sikerek Olaszországban A Hód Fitness SE. sportolói is ott voltak Európa egyik legrangosabb megmérettetésén és mint évek óta, most is bizonyították hazai és nemzetközi hírnevüket. Eredményekkel és képekkel.
 
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozat előadásán a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítójának életéről és tevékenységéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton A szombat délelőtti tematikus tárlatvezetés a Tornyai-plakettes alkotóinak és kortársainak alkotói koncepciójára, látásmódjára fókuszál.