FélpercesDél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűsége

2019. március 4., hétfő
 
Dél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűsége

Miklós Péter, Tornyai János Múzeum igazgatója szervezésében rendezett konferenciát a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Nemzetiségek, vallások, kultúrák a Dél-Alföldön címmel.

 

 

 

 

 

 

 

Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója szervezésében rendezett konferenciát a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Nemzetiségek, vallások, kultúrák a Dél-Alföldön címmel a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. A rendezvényen a múzeumigazgató mellett Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese mondott köszöntőt.

 

– A tudományos tanácskozáson az európai hírű néprajzkutatóról és művészettörténészről, Bálint Sándorról, valamint az általa kutatott „szögedi nemzetről", vagyis a jelenleg Magyarország, Szerbia és Románia területén fekvő szegedi nagytájról hangzottak el előadások – árulta el Miklós Péter, hozzátéve, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a konferencia anyaga – más tanulmányokkal kibővítve – még az idei évben megjelenik kötetbe rendezve.

 

A konferencián Bálint Sándor életművéről Barna Gábor, a szegedi egyetem néprajzkutató professzora és Csapody Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóintézetének tudományos munkatársa beszélt. A Délvidék modern kori nemzetiségi és kulturális viszonyairól pedig Zakar Péter rektorhelyettes, Gulyás László professzor, Marjanucz László tanszékvezető és Bogoly József Ágoston irodalom- és művelődéstörténész tartott előadást.

 

Az esemény – hívta fel a figyelmet a szervező, Miklós Péter – a sokvallású, soknemzetiségű, sokkultúrájú Délvidék újkori történetének és Bálint Sándor munkásságának egy-egy mozzanatán keresztül mutatta be régiónk, a Dél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűségét.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Erősíti a a két város közötti szellemi és kulturális kapcsolatokat

Erősíti a a két város közötti szellemi és...

Együttműködési megállapodást jött létre a Tornyai János Múzeum és Közművelődési...
Tonnaszámra gyűjtötték össze a szemetet

Tonnaszámra gyűjtötték össze a szemetet

Tucatnyi autógumit, linoleumtekercseket, fém- és műanyagdobozokat, gyermekjátékokat, sőt komplett...
 

És ezt már olvasta?

Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az alkotás örömének kiállítása
Az alkotás örömének kiállítása Változatos kézműves mesterségeket felvonultató 21 aktív és kreatív nyugdíjas kiállítása nyílik. Ötletadó, kedvcsináló alkotások tucatjai láthatók. A kiállítók névsorával.