FélpercesDél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűsége

2019. március 4., hétfő
 
Dél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűsége

Miklós Péter, Tornyai János Múzeum igazgatója szervezésében rendezett konferenciát a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Nemzetiségek, vallások, kultúrák a Dél-Alföldön címmel.

 

 

 

 

 

 

 

Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója szervezésében rendezett konferenciát a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Nemzetiségek, vallások, kultúrák a Dél-Alföldön címmel a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. A rendezvényen a múzeumigazgató mellett Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese mondott köszöntőt.

 

– A tudományos tanácskozáson az európai hírű néprajzkutatóról és művészettörténészről, Bálint Sándorról, valamint az általa kutatott „szögedi nemzetről", vagyis a jelenleg Magyarország, Szerbia és Románia területén fekvő szegedi nagytájról hangzottak el előadások – árulta el Miklós Péter, hozzátéve, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a konferencia anyaga – más tanulmányokkal kibővítve – még az idei évben megjelenik kötetbe rendezve.

 

A konferencián Bálint Sándor életművéről Barna Gábor, a szegedi egyetem néprajzkutató professzora és Csapody Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóintézetének tudományos munkatársa beszélt. A Délvidék modern kori nemzetiségi és kulturális viszonyairól pedig Zakar Péter rektorhelyettes, Gulyás László professzor, Marjanucz László tanszékvezető és Bogoly József Ágoston irodalom- és művelődéstörténész tartott előadást.

 

Az esemény – hívta fel a figyelmet a szervező, Miklós Péter – a sokvallású, soknemzetiségű, sokkultúrájú Délvidék újkori történetének és Bálint Sándor munkásságának egy-egy mozzanatán keresztül mutatta be régiónk, a Dél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűségét.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Erősíti a a két város közötti szellemi és kulturális kapcsolatokat

Erősíti a a két város közötti szellemi és...

Együttműködési megállapodást jött létre a Tornyai János Múzeum és Közművelődési...
Tonnaszámra gyűjtötték össze a szemetet

Tonnaszámra gyűjtötték össze a szemetet

Tucatnyi autógumit, linoleumtekercseket, fém- és műanyagdobozokat, gyermekjátékokat, sőt komplett...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.