KözéletCsökkent a tűzriasztások száma - Évértékelőt tartott a Katasztrófavédelem

2019. február 25., hétfő
 
Csökkent a tűzriasztások száma - Évértékelőt tartott a Katasztrófavédelem

Évértékelő tiszti értekezletet tartott a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság február 22-én Szegeden. A megyeháza épületében megtartott rendezvényen részt vettek a társ- és együttműködő szervezetek képviselői, a térség önkormányzatának vezetői, valamint az önkéntes egyesületek elnökei. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében Gulyásné Dr. Gyurka Tímea ezredes, hivatalvezető vett részt az eseményen.

 

 


 

A meghívott vendégek és az igazgatóság állománya jelenlétében Szatmári Imre tű. dandártábornok, megyei igazgató számolt be a Csongrád megyei igazgatóság elmúlt évben végzett munkájáról és eredményeiről. Az igazgató a különböző szakterületek bemutatásakor kiemelte, az igazgatóság hatvan településen lát el katasztrófavédelmi feladatokat. A beavatkozások száma 2017-hez képest 4 százalékkal csökkent, 1195 tűzhöz riasztották az egységeket, 9 százalékkal kevesebbszer, mint a megelőző évben. A tábornok emlékeztetett arra, hogy a káresetek számát egyre nagyobb mértékben befolyásolja az időjárás, az összes műszaki mentés kétötödét a nyári viharkárok adták az elmúlt években. Ezután arról beszélt, hogy a hivatásos egységek munkáját 2018-ban is támogatták a megye területén működő, nagy múltú önkéntes egyesületek. Míg 2012-ben még csak a műveletek 5,9 százalékánál voltak jelen, 2018-ban már csaknem tizedénél.

 

Az igazgató ezt követően a megelőzés fontosságáról szólva elmondta, a Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság 2018-ban is számos kiadvánnyal, kisfilmmel segítette a megye a lakosok tájékoztatását, kiemelt figyelmet fordítva a fiatalok felkészítésére is. A hatósági szakterület munkáját elemezve az igazgató kiemelte, hogy az elmúlt évben az óvodák, bölcsődék és általános iskolák, valamint a bevásárlóközpontok voltak a figyelem fókuszában. Emellett a szabadtéri tűzesetek, valamint aratási tevékenységgel összefüggő tüzek megelőzésére koncentráltak.

 

A kéményseprés terén végzett munka értékelése során Szatmári Imre arról tájékoztatta a jelenlévőket,  hogy 2019. január elsejével összesen harminchat településsel bővült a megyében a katasztrófavédelem ellátási területe. Az iparbiztonsági szakterületről szólva úgy fogalmazott, kiemelt jelentőségű feladatokat hajtanak végre a megyei szakemberek, ilyen például a szénhidrogén-származékok kitermelésének, feldolgozásának és tárolásának figyelemmel kisérése. A megyében működő veszélyes üzemek számát alapul véve a veszélyeztetettebb megyék közé tartozik Csongrád megye – szögezte le a tábornok. Jelentős a nemzetközi tranzit forgalom is, ezért a szakemberek kiemelten kezelték a veszélyes szállítmányok ellenőrzését.

A tábornok a fejlesztésekről is beszélt beszámolójában, elmondta, hogy a megyei gépjárműállomány kilenc új járművel bővült.  Egy R16 Heros Aquadux-X típusú gépjárműfecskendővel, egy Renault HD009-BM Heros típusú vízszállítószerrel, hat személyautóval és egy Volkswagen 7J0 Transporter típusú, kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységgel ellátott járművel gazdagodott Csongrád megye. Az új eszközök rendszerbe állításával párhuzamosan egy Mercedes/Rosenbauer 1124 AF TLF 2000 AT típusú gépjárműfecskendőt járművet pedig Csengele Község Tűzoltó Egyesülete adományként vehette át a megyei igazgatóságtól.

Végső összegzésként a megyei igazgató elmondta, az igazgatóság munkáját az elmúlt évben is az alapos tervezés és a tudatos felkészülés jellemezte.

 

Gulyásné dr. Gyurka Tímea tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője beszédében méltatta a megyei igazgatóság tevékenységét. Kiemelte, hogy ugyan nagyobb katasztrófahelyzet felszámolására nem volt szükség az elmúlt évben Csongrád megye területén, így is számos feladatot kellett teljesítenie az állománynak, mindvégig a szakmai szempontokat szem előtt tartva, megbízhatóan és kiszámíthatóan zajlott a munkavégzés. Az ezredes megköszönte az állománynak az elmúlt évben végzett munkát, majd arra kérte a szakembereket, hogy a következő időszakban is ilyen eredményesen és megbízhatóan végezzék feladataikat.

 
 
VH-CSMKI
 

Olvassa el ezt is!

Városi sportdíjak 2018.

Városi sportdíjak 2018.

A városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket...
Évértékelő közgyűlés volt Hódmezővásárhelyen

Évértékelő közgyűlés volt Hódmezővásárhelyen

A Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület február 23-án tartotta évértékelő...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.