Kultúra, oktatásBemutatták Holler László kiállítási katalógusát

2019. március 8., péntek
 

Holler László festőművésznek a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában vasárnapig megtekinthető Tájak, érzelmek című tárlatának több mint nyolcvan képe került be a most megjelent azonos című katalógusba.

 

 

 

 

 

 

 

– Rendhagyónak mondható Holler László kiállításának finisszázsa, hiszen a látogatók kézzel fogható emlékkel térhetnek haza. A képeken ábrázolt érzelmek, élmények és a tájrecepciók elmúlnak, s a kiállított képek sem kerülnek többé egymással ilyen diskurzusba, azonban a kötetben mégis megmaradnak, hazavihetők és meglehet, hogy néhány évtized múlva a vásárhelyi képzőművészet irányzataival foglalkozó kutatók forrásként használják majd – fogalmazta meg a kiadvány létrejöttének célját a katalógus előszavát jegyző Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

 

A kiadványban olvasható a tárlatzáró beszélgetés két résztvevőjének írása is: Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó szubjektív visszaemlékezése és Képiró Ágnes – a Tornyai János Múzeum művészettörténésze – szakmai elemzése is.

 

Holler László – mint maga a művész elmondta – már gyermekkorában megszerette a rajzolást, s amikor Vásárhelyre került, nemcsak az itt élő művészekkel került kapcsolatba, de a feleségét is itt ismerte meg. A kötetbemutató beszélgetésen szó esett a külső-erzsébeti iskolában eltöltött pedagógusi évekről, s arról is, hogy 1962-ben adott be képet először a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, amikor művet be is válogatták a kiállításba. Inspiráló volt a város légköre – fogalmazott a művész, akinek kimeríthetetlen forrást adott a Vásárhely környéki és a mártélyi természet világa.

 

Az est hangulatát az Giovani Artisti Vonósnégyes muzsikája tette bensőségessé, s a beszélgetést követően Holler László dedikálta az elmúlt néhány évének alkotásait bemutató katalógust, amely az Alföldi Galéria pénztárában megvásárolható.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

EU-s milliárdok a hazai kórházi higiénia javítására

EU-s milliárdok a hazai kórházi higiénia...

Az összes kórházi fertőzés 30 százaléka, az orvosi eszközhasználat okozta fertőzéseknek pedig a...
Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért

Tanulással és tudással egy zöldebb és...

Energiatudatos Iskola tanúsítványt kapott a Parlamentben tartott ünnepségen a Hódmezővásárhelyi Szent...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.