Kultúra, oktatásBemutatták Holler László kiállítási katalógusát

2019. március 8., péntek
 

Holler László festőművésznek a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában vasárnapig megtekinthető Tájak, érzelmek című tárlatának több mint nyolcvan képe került be a most megjelent azonos című katalógusba.

 

 

 

 

 

 

 

– Rendhagyónak mondható Holler László kiállításának finisszázsa, hiszen a látogatók kézzel fogható emlékkel térhetnek haza. A képeken ábrázolt érzelmek, élmények és a tájrecepciók elmúlnak, s a kiállított képek sem kerülnek többé egymással ilyen diskurzusba, azonban a kötetben mégis megmaradnak, hazavihetők és meglehet, hogy néhány évtized múlva a vásárhelyi képzőművészet irányzataival foglalkozó kutatók forrásként használják majd – fogalmazta meg a kiadvány létrejöttének célját a katalógus előszavát jegyző Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

 

A kiadványban olvasható a tárlatzáró beszélgetés két résztvevőjének írása is: Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó szubjektív visszaemlékezése és Képiró Ágnes – a Tornyai János Múzeum művészettörténésze – szakmai elemzése is.

 

Holler László – mint maga a művész elmondta – már gyermekkorában megszerette a rajzolást, s amikor Vásárhelyre került, nemcsak az itt élő művészekkel került kapcsolatba, de a feleségét is itt ismerte meg. A kötetbemutató beszélgetésen szó esett a külső-erzsébeti iskolában eltöltött pedagógusi évekről, s arról is, hogy 1962-ben adott be képet először a Vásárhelyi Őszi Tárlatra, amikor művet be is válogatták a kiállításba. Inspiráló volt a város légköre – fogalmazott a művész, akinek kimeríthetetlen forrást adott a Vásárhely környéki és a mártélyi természet világa.

 

Az est hangulatát az Giovani Artisti Vonósnégyes muzsikája tette bensőségessé, s a beszélgetést követően Holler László dedikálta az elmúlt néhány évének alkotásait bemutató katalógust, amely az Alföldi Galéria pénztárában megvásárolható.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

EU-s milliárdok a hazai kórházi higiénia javítására

EU-s milliárdok a hazai kórházi higiénia...

Az összes kórházi fertőzés 30 százaléka, az orvosi eszközhasználat okozta fertőzéseknek pedig a...
Tanulással és tudással egy zöldebb és fenntarthatóbb világért

Tanulással és tudással egy zöldebb és...

Energiatudatos Iskola tanúsítványt kapott a Parlamentben tartott ünnepségen a Hódmezővásárhelyi Szent...
 

És ezt már olvasta?

Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az alkotás örömének kiállítása
Az alkotás örömének kiállítása Változatos kézműves mesterségeket felvonultató 21 aktív és kreatív nyugdíjas kiállítása nyílik. Ötletadó, kedvcsináló alkotások tucatjai láthatók. A kiállítók névsorával.