BulvárAz üveg üzenetközvetítő szerepe

2019. július 11., csütörtök
 

Bojti András üvegszobrász közreműködésével a napokban felújították a Hódi Pál utcai pihenőpark Hommage a Janáky című üvegplasztika sorozatát.

 

 

 

 

 

 

 

A több helyen megsérült, törött, repedt elemek helyreállítási költségét a biztosító megtérítette. A javítási munkálatok végén járnak.

 

Az arra járók közül sokaknak talán fel sem tűnik, hogy az impozáns üvegből készült téglatestek összefüggő, egymásból továbbépítkező műtárgysorozatok, amelyek a háttérben a tégla architektúrás épületek tervezőinek, Id. és ifjú Janáky Istvánnak állítanak sajátos emléket.

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben többször is írtunk, a Tornyai János Városrehabilitációs program részeként, környezetrendezési és tájépítészi terveket Andor Anikó (Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem) és Dajka Péter (Puhl és Dajka Építész Iroda) építész készítették.

 

A hódmezővásárhelyi belváros-rehabilitáció újabb ütemeként 2016 januárjában adták át a 740 millió forintból, uniós támogatással megvalósult parkot, játszóteret, toalettet, mélygarázst.

 

A tér meghatározó alkotássorozata, a Hommage à Janáky" egy kortárs szemléletű egyedi üveg térplasztika, amelyről megálmodója, tervezője, kivitelezője, Bojti András azt mondta:
„A Hódi Pál utca arculatának szerves részeként létező, Hódmezővásárhelynek rangot adó, idősebb és ifjabbik Janáky István (és György) markánsan konstruktív, funkcionalista, sallangmentes épületei meghatározóak voltak számomra. Ifj. Janáky Istvánt barátomnak mondhattam és különös alkotói szellemiségével a mai napig egyetértek. Közelállónak éreztem magamhoz a park folytatásában megjelenő kulturális funkciójú épületek szerkesztésmódját és városi integritását. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy az építészdinasztia alkotói gondolkodásának fennmaradásához én is hozzájárulhatok.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ember a fotók mögött: Plohn József

Ember a fotók mögött: Plohn József

Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az...
Tarjáni Nap 2019

Tarjáni Nap 2019

A közvélekedés szerint Hódmezővásárhelyen a városrészi napok egyik legjobb helyszíne a...

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
A hotelszámlát kifizette, a tévét meg becsomagolta
A hotelszámlát kifizette, a tévét meg becsomagolta A méretéből adódik, hogy a vásárheli érfi nem a tabletjével keverte össze a televíziót, amikor bepakolta a bőröndjébe a hotel tulajdonát képező készüléket.