BulvárAz üveg üzenetközvetítő szerepe

2019. július 11., csütörtök
 

Bojti András üvegszobrász közreműködésével a napokban felújították a Hódi Pál utcai pihenőpark Hommage a Janáky című üvegplasztika sorozatát.

 

 

 

 

 

 

 

A több helyen megsérült, törött, repedt elemek helyreállítási költségét a biztosító megtérítette. A javítási munkálatok végén járnak.

 

Az arra járók közül sokaknak talán fel sem tűnik, hogy az impozáns üvegből készült téglatestek összefüggő, egymásból továbbépítkező műtárgysorozatok, amelyek a háttérben a tégla architektúrás épületek tervezőinek, Id. és ifjú Janáky Istvánnak állítanak sajátos emléket.

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben többször is írtunk, a Tornyai János Városrehabilitációs program részeként, környezetrendezési és tájépítészi terveket Andor Anikó (Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem) és Dajka Péter (Puhl és Dajka Építész Iroda) építész készítették.

 

A hódmezővásárhelyi belváros-rehabilitáció újabb ütemeként 2016 januárjában adták át a 740 millió forintból, uniós támogatással megvalósult parkot, játszóteret, toalettet, mélygarázst.

 

A tér meghatározó alkotássorozata, a Hommage à Janáky" egy kortárs szemléletű egyedi üveg térplasztika, amelyről megálmodója, tervezője, kivitelezője, Bojti András azt mondta:
„A Hódi Pál utca arculatának szerves részeként létező, Hódmezővásárhelynek rangot adó, idősebb és ifjabbik Janáky István (és György) markánsan konstruktív, funkcionalista, sallangmentes épületei meghatározóak voltak számomra. Ifj. Janáky Istvánt barátomnak mondhattam és különös alkotói szellemiségével a mai napig egyetértek. Közelállónak éreztem magamhoz a park folytatásában megjelenő kulturális funkciójú épületek szerkesztésmódját és városi integritását. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy az építészdinasztia alkotói gondolkodásának fennmaradásához én is hozzájárulhatok.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ember a fotók mögött: Plohn József

Ember a fotók mögött: Plohn József

Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az...
Tarjáni Nap 2019

Tarjáni Nap 2019

A közvélekedés szerint Hódmezővásárhelyen a városrészi napok egyik legjobb helyszíne a...

 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.