Kultúra, oktatásAz ízlelőbimbók mellett a látványnak is fontos szerep jutott

2019. október 1., kedd
 
Az ízlelőbimbók mellett a látványnak is fontos szerep jutott

Prém Szabolcs kávéval készült festményeivel és igazi kávékülönlegességek kóstolásával ünnepelte a Kávé Világnapját a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

 

 

 

 

 

 

 


A 80- as években Japánból indult el az a kezdeményezés, hogy minden évben legyen egy nap, amely csak a kávéról és a kávézásról szól. 2009-től szeptember 29-e immár hivatalosan is a Kávé Világnapja. Így köszöntötte a kávézás szerelmeseit Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója a hétvégén megrendezett kiállítással egybekötött kávékóstolón.

 

A kávé kultúrája Afrikából indult, mivel a kávécserje a Vörös-tenger túlpartján, a közeli Etiópiában őshonos. Bár sokak szerint a legjobb kávét az olaszok főzik, a legnagyobb kávétermelő országok a dél-amerikai kontinensen találhatók. Molnár Bence barista Brazíliából, ez belül is egy konkrét termőterületről származó kávékülönlegességgel lepte meg az érdeklődőket és adott ízelítőt az újhullámosnak nevezett kávézási szokásokról. A kávé ugyanis új dimenzióba lépett. Fontos ismertetőjegye, hogy nem keserű, inkább gyümölcsös aromákkal rendelkezik, maximum pici tejjel ízesíthető, cukrozni viszont szigorúan tilos.

 

Az ízlelőbimbók mellett a látványnak is fontos szerep jutott. A kávézáshoz kapcsolódóan azt is nyomon lehetett követni, hogy a történelem során miként változott a fekete pörköléséhez, főzéséhez illetve kínálásához használatos eszközök sora. Ha pedig érdekességek, akkor Prém Szabolcs festményei sem hiányozhatnak a kiállításról. Különlegességüket az adja, hogy nemcsak a kávé szolgáltatja témájukat, hanem valamennyi kávéból is készült. Míg sokan megisszák a feketét, addig Prém Szabolcs elsősorban művészi kifejezőeszközként tekint a koffeines italra és ebbe mártja ecsetjét.

 

A Kávézzunk Máskép című kiállítás november 10-ig látogatható a BFMK- ban.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

A megállóba Volánbusz érkezik a DAKK helyett

A megállóba Volánbusz érkezik a DAKK helyett

Október 1-től országszerte az állami Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi...
Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.