Kultúra, oktatásAz egykori zsidó iskola hétköznapjai

2019. január 28., hétfő
 

Hetvennégy éve, 1945. január 27-én szabadult fel az auschwitz-birkenaui haláltábor, ahol több mint egymillió európai zsidót pusztítottak el a náci birodalom fenntartói a második világháború során.

 

 

 

 

 

 

Ez a nap 2005 óta a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja, amelyhez kapcsolódva a hódmezővásárhelyi Emlékpont rendhagyó tanórát rendezett a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen, az egykori zsidó elemi népiskola épületében.

 

Dr. Vanderstein Noémi, a zsidó vallástudományok doktora az előadás helyszínén, a Szeremlei utcai épületben 1820 és 1948 között működött zsidó népiskoláról tartott előadást. Az intézményben alsó tagozatos diákok harminc-negyven fős, összevont osztályban tanultak. A tantárgyak között fontos szerepe volt a heti négy órában, az állami iskolában is használt tankönyv alapján tanított magyar írás és olvasásnak, de megtanultak a gyerekek héberül írni és olvasni, hogy imádkozhassanak és tudják olvasni a Tórát, de megismerték Magyarország földrajzát is és a magyar uralkodók ismerete szintén követelmény volt. A diákok a Himnuszt és a Szózatot is tanulták, s idéztek héberül Dávid zsoltáraiból.

 

A zsidó elemi népiskolában megemlékeztek az állami és a zsidó vallási ünnepekről, s a millennium alkalmából 1896. május 10-én „Ezredéves iskolai ünnepséget” rendeztek. Fontos volt magyarnak is lenni a zsidó iskolában, ahol a tanulók az uralkodó tiszteletét is megfogalmazták esküjükben.

Az iskola első tanítója Wilhelm Albert volt, míg az utolsó években Gruber László és Havas Hajnal oktatta és nevelte a gyerekeket, akikre ma is szeretettel gondolnak a még élő egykori tanítványok, akik nyaranta az iskolai otthontalálkozón gyűlnek össze az egykori oktatási intézményben.

 

Vanderstein Noémi felhívta a gyerekek figyelmét, hogy ha többet szeretnének tudni e korszakról és lehetőségük van, kérdezzenek azoktól, akik még köztünk élnek, hiszen igazán hitelesen ők tudják felidézni a történteket.

– A holokauszt hatmillió áldozatának mintegy egyharmada gyermek és fiatal volt – mondta el Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója. –  A Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely állandó kiállítása a zsidó veszteségek és az embermentők tevékenysége mellett azoknak a fiataloknak a tragikus sorsát mutatja be, akik az értelmetlen népirtás áldozatául estek. Vásárhelynek közel nyolcszáz zsidó polgárát deportálták 1944-ben, akik közül mintegy négyszázan térek vissza 1945-46 folyamán.

 

A rendhagyó órát követően az esemény résztvevői, köztük a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola nyolcadikos diákjai elhelyezték a megemlékezés köveit az emlékhely portáljánál, majd látogatást tettek a zsinagógában is.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Idén három Bessenyei-díjas lesz

Idén három Bessenyei-díjas lesz

Két színész és egy színjátszó kör kapja a Bessenyei Ferencről elnevezett másfél...
Érmes helyezésekkel indult a versenyév

Érmes helyezésekkel indult a versenyév

A VIII. Aranyhomok Kupával kezdődött a 2019-es év a NICS-HSÚVC fiatal úszói számára. A Klub 13...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.