Kultúra, oktatásAranyos Bóbiták

2018. április 22., vasárnap
 
Aranyos Bóbiták

Arany minősítéssel díjazta a zsűri Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Bóbita néptánccsoportjának produkcióját április 20-án Deszken, a XX. Maros Menti Fesztiválon.

 

 

 

 

 

A szervezők elmondása szerint réges régen eredetileg helyi, és - valóban az elnevezés szerint - a Maros folyó menti települések találkoztak, illetve versenyeztek január és április között vers, prózai, különböző zenei és tánc kategóriákban. Idővel azonban egyre távolabbról is jelentkeztek, vagyis az elnevezés maradt, de a résztvevők alapján a fesztivál már nevezhetné magát a Tisza de akár Duna Mentinek is.

 

Az elmúlt években a Vásárhelyi Hírekben rendszeresen beszámoltunk a deszki Maros Menti Fesztiválról, amelynek évek óta állandó fellépői a BFMK gyermek néptánccsoportjai.

Többször voltak már sikeresek, ami arany-ezüst-, vagy bronzminősítést eredményezett. Például 2015-ben a Kiscsillag csoport lett bronzminősítésű.

Idén a viszont a vásárhelyi művelődési központ „legidősebb”, 8-10 éves csapata, a Bóbita csoport képviselte az intézményt és a legnívósabb elismerésnek számító arany minősítéssel végeztek.

 

A Majoros Gabriella és Vízhányó Dániel oktatók által felkészített csoport somogyi táncokat mutatott be pénteken a Deszki Faluházban rendezett fesztiválon.

 

A BFMK néptáncosai további fellépésekre is készülnek: április 22-én Székkutason a hagyományőrző táncgálán a Tökmagok, Csillagocskák és Ficánkák lépnek színpadra, míg a Bóbiták egy székesfehérvári minősítő fesztiválon szerepelnek május elején. A Tápai Lászlóné vezette csoportok június közepén, a Bóbita esten a szülők és az érdeklődő nagyközönség előtt adnak számot egész éves munkájukból a Bessenyei színpadán.

 

Olvassa el ezt is!

Óriáscsiga és futókacsa – állati jó óra a könyvtárban

Óriáscsiga és futókacsa – állati jó óra a...

Rendhagyó természetismereti foglalkozást tartott a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete.
Nézze meg mind a 34 tervpályázatot!

Nézze meg mind a 34 tervpályázatot!

A városvezetés által tavaly meghirdetett Könyvtár és tudásközpont építészeti...
 

És ezt már olvasta?

Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban
Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban A magyar katonák két hónapig voltak csehszlovák területen. A sajtó a bevonulásról annak első napján csak egy szűkszavú, „mínuszos” hírben emlékezett meg. Képekkel.
 
90 éves Csende Lajos
90 éves Csende Lajos A háború alatt elvitték leventének, utána visszakerült Vásárhelyre. A helyi Közúttól ment nyugdíjba.
 
90 éves Somogyi Antal
90 éves Somogyi Antal Traktorosként kezdett dolgozni az Állami Gazdaságban. Itt ismerkedett meg feleségével, 1962-ben átköltöztek Hódmezővásárhelyre.
 
Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.