Kultúra, oktatásArany minősítés - fesztiváldíj

2019. május 30., csütörtök
 
Arany minősítés - fesztiváldíj

Ismét a vásárhelyi néptánc hírnevét öregbítették a Székesfehérváron rendezett Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválján elért eredmények.

 

 

 

 

 

 

 

 

Május 25-én rendezték meg Székesfehérváron a "Húzd keresztül...!" Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek VII. Fesztiválját a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Házában. A fesztiválon, ami az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület közép-dunántúli régiós versenye is volt, összesen 24 néptánccsoport, közel 550 diák lépett színpadra a szakmai zsűri előtt.


A fesztivál célja az volt, hogy az országban működő gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek és táncműhelyek bemutatkozhassanak egymás és a szakmai grémium előtt. A találkozó barátkozási, ismerkedési lehetőséget is biztosított a résztvevő együttesek számára, a szakavatott zsűri segítségével pedig a csoportok útmutatást, módszertani segítséget kaphattak további munkájukhoz.

 

A Vásárhelyi Hírek megkeresésére, a szervezők elmondták, a néptáncfesztivál 5 fős szakmai zsűrijében elismert néptáncos szakemberek, koreográfusok, néptánc pedagógusok foglaltak helyet: Asztalos-Kiss Zsuzsanna a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, Maródi Attila rendező, koreográfus, Nyemcsok Pál a Bartina Néptánc Egyesület munkatársa, Tiszai Zsuzsanna a "Hajdútánc" Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, Horváth Tibor Táncművészeti Főiskola mérnöktanár, Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Dél– dunántúli régiójának elnöke, közoktatásvezető.

 

24 néptánccsoport, vagyis közel 550 fiatal lépett színpadra a szakmai zsűri előtt.

Arany minősítést kapott a vásárhelyi Péczely Attila AMI Hetre-fice csoportja, kiemelt arany minősítést az Árendás Néptáncegyüttes Classic AMI - Kiscsillag csoportja, a fesztiváldíjat is ők hozhatták el.

 

Idén nem ez az első sikere a vásárhelyi néptáncosok különböző csoportjainak. Áprilisban a XXIX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon a Kiscsillag csoport Mesebeli Dél Alföld arany minősítésben, a Kiscsillag csoport koreográfiája kiemelt arany minősítésben részesült.
Bálint Aliz és Gazsi László az együttes művészeti vezetője Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a Jövőért különdíját vehette át.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi dobogós helyezés a Diákolimpia döntőjén

Vásárhelyi dobogós helyezés a Diákolimpia...

Az elmúlt évek érmes helyezései jelzik, hogy az atlétikai sportokat választó vásárhelyi...
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép

Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos...
 

És ezt már olvasta?

Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert. Ebben erőteljesen részt vesz a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar is.
 
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen Június második hetében nemzetközi találkozó helyszíne volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely múzeumai is. Izgalmas programok élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.