Kultúra, oktatásAmikor két páratlan életmű találkozik

2019. október 25., péntek
 
Amikor két páratlan életmű találkozik

Amikor két páratlan életmű találkozik. Szabó Magda írói munkássága előtt, születésének 100. évfordulója alkalmából Piros Ildikó tiszteleg, Abigél titkai című műsorával.

 

 

 

Piros Ildikó beszélget a cikk szerzőjével, Vass Ramónával.

 

 

 

 

A Kossuth- és Jászai Mari –díjas színművész ezzel a személyes visszaemlékezésekre, interjúkra és regényrészletekre épülő önálló estjével tért vissza Hódmezővásárhelyre. Oda, ahol az év elején férjével együtt megkapta a Bessenyei-díjat.

 

„ Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, és nem lesz irodalomtörténész, aki megfejtse, mikor, ki voltam, melyik figurában” - így vallott magáról Szabó Magda. Piros Ildikó sem tudta megfejteni a megfejthetetlent, viszont csodálattal adózik az írónő tehetsége előtt, ezért kötelességének érezte elkészíteni a róla szóló, önálló estjét. Az előadás nem sorolható semmilyem műfaji kategóriába, az színművész egy átfogó keresztmetszetet szeretett volna adni az emberről, a zseniről, akinek írásait a világon több mint 40 nyelvre fordították le. Piros Ildikónak végül sikerült a lehetetlen és a vásárhelyi közönség Szabó Magda életét a születésétől egészen a haláláig nyomon tudta követni a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett emlékesten.

A felolvasásos, bejátszásokkal színesített előadásmód arra is lehetőséget teremtett, hogy Piros Ildikó időben és térben nagy utat járjon be és egyszerre több karaktert személyesítsen meg. Az összeállításban a  Katalin utca, Az Ajtó, és az Abigél című regényei mellett, három kisebb írásából is elhangoztak részletek.

 

Piros Ildikó számára meghatározó élmény marad, hogy a mára már kultikussá vált alkotásban, az Abigél fimes adaptációjában ő alakíthatta az egyik kulcsszereplőt, Zsuzsanna testvért. Erre az időszakra így emlékezett: „ Először nem a forgatókönyvet olvastam el, hanem egyből a regénnyel kezdtem és furcsa mód azt éreztem, hogy Zsuzsanna én vagyok” Az azonosulás olyan tökéletesre sikeredett, hogy később maga Szabó Magda is azt írta, hogy Zsuzsannát mindig olyannak képzelte, amilyenné Piros Ildikó varázsolta. A színművész azt is elárulta:  hogy a forgatásokon néha-néha megjelent Szabó Magda is, aki egyáltalán nem okozott felfordulást, szinte teljesen láthatlan tudott maradni.

 

Piros Ildikó azt az esetet is mélyen őrzi a szívében,  amikor Szabó Magda a Katalin utca című regényét Szabó Abigélként dedikálta neki. Fontos küldetésének tartja emlékeit átörökíteni az utókornak, mert ahogyan fogalmazott: az ember addig él, amíg őrzi az emlékezet.   

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

Az ősi Enneagram azt állítja, hogy kilencféle módon tudjuk megélni a létezést, kilencféle sajátos "bűn" távolít el a Teljességtől, vagy másképpen: kilencfajta neurózis zár bennünket önnön elménk gumiszobájába
Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Cégek vezetőiről szavaztak a képviselők

Jelentősen változott az önkormányzati cégek vezetőinek és tisztségviselőinek összetétele, amelyről a Vásárhely közgyűlés határozott az  október 23-i ülésén.
Tornyai-festménnyel gazdagodott az ótemplomi gyülekezet

Tornyai-festménnyel gazdagodott az ótemplomi gyülekezet

Az elnöklelkész helyreállított portréját művészet- és helytörténeti előadások kíséretében leplezik le az ótemplomi gyülekezeti teremben.
Ennivaló receptjeink - Fűszeres sütőtökös muffin

Ennivaló receptjeink - Fűszeres sütőtökös muffin

Baracskay Angéla, a Vásárhelyi Hírek Háziasszonya: Ez a kombináció az őszi hangulatra van hangolva. Ilyenkor igenis megérdemeljük a kalóriákat.
 

És ezt már olvasta?

Idén is ingyen korizás
Idén is ingyen korizás Elkezdték a jégpálya alapozását a Kossuth téren. Hagyományosan a Mikulás hozza december 5-e körül a jégpályát, de az időjárás még közbeszólhat.
 
Kétszeres pontgyőzelem
Kétszeres pontgyőzelem Szombaton hazai pályán, a Szeghalom ellen folytatta a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club NB II-es felnőtt csapata a bajnokságot.
 
Marad a szülészet Vásárhelyen
Marad a szülészet Vásárhelyen Az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a Kórházfenntartó egy, még nem publikus  munkaanyagban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Boxing Gym Vásárhely siker az Magyar Bajnokságban
Boxing Gym Vásárhely siker az Magyar Bajnokságban November 14-én kezdődött és 17-ig tartott az Ifjúsági Ökölvívó Magyar Bajnokság, amelyen Kovács Krisztián idén a dobogó második fokára állhatott.
 
Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon
Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon Nem könnyű a választás, ha a továbbtanulás kerül szóba. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán nyílt nap segítette a döntést.
 
Értékelték az Őszi Tárlatot
Értékelték az Őszi Tárlatot A kurátorok a kiállítást négy fő szempont mentén vitatták meg: színvonal, rendezés, katalógus, milyen legyen jövőre.