KözéletAdatvédelmi szigorúság az önkormányzatoknál

2019. június 27., csütörtök
 
Adatvédelmi szigorúság az önkormányzatoknál

Nem könnyű feladat megfelelniük az önkormányzatoknak a GDPR előírásainak, hiszen sok kötelezettséggel járó közfeladatot látnak el, és ezek nagyon sokrétű adatkezeléssel járnak – emelte ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) adatvédelmi szakértője az OrientPress Hírügynökség a helyi önkormányzatok lehetőségeiről szóló konferenciáján.

 

 

 

 

A felkészülés időszaka véget ért, már több mint egy éve a folyamatos megfelelés a kihívás - tette hozzá  június 25-én tartott konferencián, Kelemen Bíborka.

Két nagyon fontos dolognak kell megfelelniük az önkormányzatoknak: az alapelveknek, és annak, hogy az adatkezelésnek legyen megfelelő jogalapja - mondta el a szakember.

Az adatvédelmi incidens a biztonság olyan sérülése, amely a kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést vagy azok jogosulatlan közlését jelenti. Tipikus példája, amikor a személyes adatot tartalmazó pendrive elveszik, ellopják a laptopot, téves címre küldik a levelet vagy az önkormányzati képviselő-testület valamelyik tagja szabadon bejár az irattárba, és minden irathoz hozzáférhet, olyan személyes adatokhoz is, amelyekre nem voltak szükségesek a feladatai ellátásához.

Az adatvédelmi incidenseket a tudomásszerzést követő 72 órán belül be kell jelenteni a hatóságnak. Ezt a NAIK honlapján található rendszeren keresztül, esetleg e-mailen lehet megtenni. Az incidensekről nyilvántartást kell vezetni.

 

Természetesen Hódmezővásárhelyi Önkormányzatnak is végre kell hajtania ezeket az adatvédelmi előírásokat.

Mint arról írtunk, tavaly májusban – még a próba időszakában – az évek óta zajló, Hódmezővásárhely gyermekeinek egészségügyi szűrőprogramját, a Fit-test programot leállíttatta az Önkormányzat. Akkor közleményükben azt írták, hogy a megelőzési céllal testsúly, vérnyomás és egyéb adatokat gyűjtő rendszert az Európai Unió adatbiztonsági szabályzatának (GDPR) május 25-i életbelépése miatt állította le a havi több mint 1 millió forintért üzemeltető vállalkozás.

 

Az önkormányzat közleménye szerint szintén az adatvédelmi előírásoknak megfelelően vezették be idén február 11-től a beléptető rendszert.

 

Idén pedig már egy adatvédelmi incidenst kellett jelenteni a NAIH-nak, mert a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerét támadás érte. Egyébként emiatt csúszott a beszámoló a Magyar Államkincstár (MÁK) felé.  Az informatikai problémát jelezték a MÁK felé, a beszámoló – az önkormányzat közlése szerint - az államkincstár részéről "jóváhagyott állapotban van". Napokig tartott az adatvesztést követő helyreállítás.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A fizetésképtelenség határán van Vásárhely ivóvíz szolgáltatója

A fizetésképtelenség határán van...

A vásárhelyi önkormányzat is résztulajdonos az Alföldvíz Zrt.-ben. 2018-ban 425 milliós...
Kass János relikviáival gazdagodott a Tornyai János Múzeum

Kass János relikviáival gazdagodott a...

Sárközi Mátyás gyermekként ismerkedett meg a szegedi születésű grafikusművésszel. Tizenhárom...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.