KözéletAdatvédelmi szigorúság az önkormányzatoknál

2019. június 27., csütörtök
 
Adatvédelmi szigorúság az önkormányzatoknál

Nem könnyű feladat megfelelniük az önkormányzatoknak a GDPR előírásainak, hiszen sok kötelezettséggel járó közfeladatot látnak el, és ezek nagyon sokrétű adatkezeléssel járnak – emelte ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) adatvédelmi szakértője az OrientPress Hírügynökség a helyi önkormányzatok lehetőségeiről szóló konferenciáján.

 

 

 

 

A felkészülés időszaka véget ért, már több mint egy éve a folyamatos megfelelés a kihívás - tette hozzá  június 25-én tartott konferencián, Kelemen Bíborka.

Két nagyon fontos dolognak kell megfelelniük az önkormányzatoknak: az alapelveknek, és annak, hogy az adatkezelésnek legyen megfelelő jogalapja - mondta el a szakember.

Az adatvédelmi incidens a biztonság olyan sérülése, amely a kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést vagy azok jogosulatlan közlését jelenti. Tipikus példája, amikor a személyes adatot tartalmazó pendrive elveszik, ellopják a laptopot, téves címre küldik a levelet vagy az önkormányzati képviselő-testület valamelyik tagja szabadon bejár az irattárba, és minden irathoz hozzáférhet, olyan személyes adatokhoz is, amelyekre nem voltak szükségesek a feladatai ellátásához.

Az adatvédelmi incidenseket a tudomásszerzést követő 72 órán belül be kell jelenteni a hatóságnak. Ezt a NAIK honlapján található rendszeren keresztül, esetleg e-mailen lehet megtenni. Az incidensekről nyilvántartást kell vezetni.

 

Természetesen Hódmezővásárhelyi Önkormányzatnak is végre kell hajtania ezeket az adatvédelmi előírásokat.

Mint arról írtunk, tavaly májusban – még a próba időszakában – az évek óta zajló, Hódmezővásárhely gyermekeinek egészségügyi szűrőprogramját, a Fit-test programot leállíttatta az Önkormányzat. Akkor közleményükben azt írták, hogy a megelőzési céllal testsúly, vérnyomás és egyéb adatokat gyűjtő rendszert az Európai Unió adatbiztonsági szabályzatának (GDPR) május 25-i életbelépése miatt állította le a havi több mint 1 millió forintért üzemeltető vállalkozás.

 

Az önkormányzat közleménye szerint szintén az adatvédelmi előírásoknak megfelelően vezették be idén február 11-től a beléptető rendszert.

 

Idén pedig már egy adatvédelmi incidenst kellett jelenteni a NAIH-nak, mert a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerét támadás érte. Egyébként emiatt csúszott a beszámoló a Magyar Államkincstár (MÁK) felé.  Az informatikai problémát jelezték a MÁK felé, a beszámoló – az önkormányzat közlése szerint - az államkincstár részéről "jóváhagyott állapotban van". Napokig tartott az adatvesztést követő helyreállítás.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A fizetésképtelenség határán van Vásárhely ivóvíz szolgáltatója

A fizetésképtelenség határán van...

A vásárhelyi önkormányzat is résztulajdonos az Alföldvíz Zrt.-ben. 2018-ban 425 milliós...
Kass János relikviáival gazdagodott a Tornyai János Múzeum

Kass János relikviáival gazdagodott a...

Sárközi Mátyás gyermekként ismerkedett meg a szegedi születésű grafikusművésszel. Tizenhárom...
 

És ezt már olvasta?

Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.
 
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen
Múltunkról mesélő iratok - Levéltári Napok Vásárhelyen A Csongrád Megyei Levéltári Napok keretében október 15-én a Hódmezővásárhelyi Levéltárban a levéltár plakát-gyűjteményéből nyílik kiállítás.
 
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen
Olimpiai felkészülés Vásárhelyen A Gyarmati Dezső Sportuszoda lesz az olimpiára készülő úszóválogatott egyik felkészülési helyszíne. Wladár Sándor szövetségi elnök levélben köszönte meg a lehetőséget.
 
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók
Választás előtt - Jelöltek, tudnivalók A Hódmezővásárhelyen induló képviselő-jelöltek névsora, fotókkal. Az egyfordulós választás sikerének nincs érvényességi és eredményességi feltétele.
 
Ideje felkészülni az influenzára
Ideje felkészülni az influenzára Az influenza vírus változékonysága miatt nem lehet biztosan megjósolni az idei, 2020-ra esetleg átnyúló járvány súlyosságát. Már működik az influenzafigyelő szolgálat
 
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán
Vásárhelyi pedagógusok az Őszi Tárlat kiállításán A város pedagógusait Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a tárlat társkurátora és társrendezője vezette körbe a kiállításon. Képekkel.