Kultúra, oktatásA világ által formált inspirációkból születő művészet

2018. november 28., szerda
 

A hódmezővásárhelyi születésű és a világ számos országában alkotott festőművész, Szabó Klára Petra Phantasea című albumát mutatta be kedd este az Alföldi Galériában.

 

 

 

 

 

 

 

A kiadvány tanulmányának szerzőjével, Somosi Rita művészettörténész beszélgetett. Az esten az is kiderült, hogy a sok-sok ország milyen nyomot hagyott az alkotó világában.

 

Szabó Klára Petra fiatal kora ellenére, több mint egy évtizede állandó résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, amelyek történetében hét különböző elismerést is kiérdemelt, köztük a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat is – mondta el köszöntőjében Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

 

Mindig is képzőművész akartam lenni, ennek alapján választottam iskoláimat – fogalmazott Szabó Klára Petra, aki a fotózáson, a tűzzománc-készítésen és a grafikán keresztül érkezett meg a festészethez, amelyet igazán sajátjának érez, de azt szélesen értelmezve, kísérletező módon alkalmazza.

 

A festő számára fontos a szülőváros, és különös inspirációt jelentett neki Tornyai kisméretű képsorozata, amely megmutatta, hogy az alföldi táj is lehet izgalmas a naplemente színorgiájával. Mindemellett a számos külföldi ösztöndíj lehetőséget biztosított Szabó Klára Petrának, hogy az alkotás folyamatában több hónapon át elmélyülhessen és találkozhasson olyan távoli országok kultúrájával, mint Dél-Korea, Észtország, Svédország, Nagy-Britannia, vagy Japán.

 

A távoli tájak művészete is hatott rá, a rideg észtországi szálláson a vázába állított virágcsokor magára fókuszálta az alkotó figyelmét, aki az északi országban egy képsorozatban örökítette meg a növények hervadását, míg a japán buddhista szerzetesnél eltöltött idő alatt a kert éke, a rózsafa vonzotta magára a figyelmét, s alakította szemléletét.

 

S a kísérletezés során kezdett el animációkat készíteni, néhány másodperc alatt lefutó, félszáz festményt készítve, egyenként rajzolva meg minden egyes kockát úgy, hogy a digitalizálás során csak a kontrasztok módosítását oldotta meg számítógéppel, de ilyen kísérlet-sorozat volt a jégvirágok alkotása különféle folyadékokból a csapvíztől a Tisza holtágának vizén át a termálvízig, majd ezek rögzítése a kétdimenziós térben. Közben a művész azt is megfigyelte, hogyan formálja a hideg a geometrikus formákat, s ezt a folyamatot hogyan befolyásolják a dermedő vízre sugározva a különféle hangjelenségek.

 

A vasárnap záruló, 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Szabó Klára Petra három alkotása is látható, ahol a tárlat finisszázsán, december 2-án délután 15 órakor a Munkácsy-díjas festőművész, Hézső Ferenc vezetése mellett tekinthetik át a kiállítás több mint kétszáz alkotását a látogatók.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Történelmi tények mellett a mindennapok történései

Történelmi tények mellett a mindennapok...

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban Pálinkó György, történelemtanár mutatta be Az I....
A Lelkes család kiállítása

A Lelkes család kiállítása

Vásárhelyen, de az országban is az utolsó polihisztorok egyike a 80 éves Lelkes István. Ezer szállal...

 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.