Kultúra, oktatásA világ által formált inspirációkból születő művészet

2018. november 28., szerda
 

A hódmezővásárhelyi születésű és a világ számos országában alkotott festőművész, Szabó Klára Petra Phantasea című albumát mutatta be kedd este az Alföldi Galériában.

 

 

 

 

 

 

 

A kiadvány tanulmányának szerzőjével, Somosi Rita művészettörténész beszélgetett. Az esten az is kiderült, hogy a sok-sok ország milyen nyomot hagyott az alkotó világában.

 

Szabó Klára Petra fiatal kora ellenére, több mint egy évtizede állandó résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, amelyek történetében hét különböző elismerést is kiérdemelt, köztük a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat is – mondta el köszöntőjében Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

 

Mindig is képzőművész akartam lenni, ennek alapján választottam iskoláimat – fogalmazott Szabó Klára Petra, aki a fotózáson, a tűzzománc-készítésen és a grafikán keresztül érkezett meg a festészethez, amelyet igazán sajátjának érez, de azt szélesen értelmezve, kísérletező módon alkalmazza.

 

A festő számára fontos a szülőváros, és különös inspirációt jelentett neki Tornyai kisméretű képsorozata, amely megmutatta, hogy az alföldi táj is lehet izgalmas a naplemente színorgiájával. Mindemellett a számos külföldi ösztöndíj lehetőséget biztosított Szabó Klára Petrának, hogy az alkotás folyamatában több hónapon át elmélyülhessen és találkozhasson olyan távoli országok kultúrájával, mint Dél-Korea, Észtország, Svédország, Nagy-Britannia, vagy Japán.

 

A távoli tájak művészete is hatott rá, a rideg észtországi szálláson a vázába állított virágcsokor magára fókuszálta az alkotó figyelmét, aki az északi országban egy képsorozatban örökítette meg a növények hervadását, míg a japán buddhista szerzetesnél eltöltött idő alatt a kert éke, a rózsafa vonzotta magára a figyelmét, s alakította szemléletét.

 

S a kísérletezés során kezdett el animációkat készíteni, néhány másodperc alatt lefutó, félszáz festményt készítve, egyenként rajzolva meg minden egyes kockát úgy, hogy a digitalizálás során csak a kontrasztok módosítását oldotta meg számítógéppel, de ilyen kísérlet-sorozat volt a jégvirágok alkotása különféle folyadékokból a csapvíztől a Tisza holtágának vizén át a termálvízig, majd ezek rögzítése a kétdimenziós térben. Közben a művész azt is megfigyelte, hogyan formálja a hideg a geometrikus formákat, s ezt a folyamatot hogyan befolyásolják a dermedő vízre sugározva a különféle hangjelenségek.

 

A vasárnap záruló, 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Szabó Klára Petra három alkotása is látható, ahol a tárlat finisszázsán, december 2-án délután 15 órakor a Munkácsy-díjas festőművész, Hézső Ferenc vezetése mellett tekinthetik át a kiállítás több mint kétszáz alkotását a látogatók.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Történelmi tények mellett a mindennapok történései

Történelmi tények mellett a mindennapok...

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban Pálinkó György, történelemtanár mutatta be Az I....
A Lelkes család kiállítása

A Lelkes család kiállítása

Vásárhelyen, de az országban is az utolsó polihisztorok egyike a 80 éves Lelkes István. Ezer szállal...

 

És ezt már olvasta?

Módosították a költségvetést
Módosították a költségvetést A büdzsé módosításra az állami támogatások és korábban született közgyűlési határozatok átvezetése és a pályázatok miatt van szükség,
 
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC A hétvégén tartotta a Hód Úszó SE a JAKED-HÓD Cikluszáró Nemzetközi Úszóversenyt. A HSÚVC a szezonzáró versenyen megnyerte a HÓD Kupát. Eredményekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.