Kultúra, oktatásA világ által formált inspirációkból születő művészet

2018. november 28., szerda
 

A hódmezővásárhelyi születésű és a világ számos országában alkotott festőművész, Szabó Klára Petra Phantasea című albumát mutatta be kedd este az Alföldi Galériában.

 

 

 

 

 

 

 

A kiadvány tanulmányának szerzőjével, Somosi Rita művészettörténész beszélgetett. Az esten az is kiderült, hogy a sok-sok ország milyen nyomot hagyott az alkotó világában.

 

Szabó Klára Petra fiatal kora ellenére, több mint egy évtizede állandó résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, amelyek történetében hét különböző elismerést is kiérdemelt, köztük a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat is – mondta el köszöntőjében Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

 

Mindig is képzőművész akartam lenni, ennek alapján választottam iskoláimat – fogalmazott Szabó Klára Petra, aki a fotózáson, a tűzzománc-készítésen és a grafikán keresztül érkezett meg a festészethez, amelyet igazán sajátjának érez, de azt szélesen értelmezve, kísérletező módon alkalmazza.

 

A festő számára fontos a szülőváros, és különös inspirációt jelentett neki Tornyai kisméretű képsorozata, amely megmutatta, hogy az alföldi táj is lehet izgalmas a naplemente színorgiájával. Mindemellett a számos külföldi ösztöndíj lehetőséget biztosított Szabó Klára Petrának, hogy az alkotás folyamatában több hónapon át elmélyülhessen és találkozhasson olyan távoli országok kultúrájával, mint Dél-Korea, Észtország, Svédország, Nagy-Britannia, vagy Japán.

 

A távoli tájak művészete is hatott rá, a rideg észtországi szálláson a vázába állított virágcsokor magára fókuszálta az alkotó figyelmét, aki az északi országban egy képsorozatban örökítette meg a növények hervadását, míg a japán buddhista szerzetesnél eltöltött idő alatt a kert éke, a rózsafa vonzotta magára a figyelmét, s alakította szemléletét.

 

S a kísérletezés során kezdett el animációkat készíteni, néhány másodperc alatt lefutó, félszáz festményt készítve, egyenként rajzolva meg minden egyes kockát úgy, hogy a digitalizálás során csak a kontrasztok módosítását oldotta meg számítógéppel, de ilyen kísérlet-sorozat volt a jégvirágok alkotása különféle folyadékokból a csapvíztől a Tisza holtágának vizén át a termálvízig, majd ezek rögzítése a kétdimenziós térben. Közben a művész azt is megfigyelte, hogyan formálja a hideg a geometrikus formákat, s ezt a folyamatot hogyan befolyásolják a dermedő vízre sugározva a különféle hangjelenségek.

 

A vasárnap záruló, 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Szabó Klára Petra három alkotása is látható, ahol a tárlat finisszázsán, december 2-án délután 15 órakor a Munkácsy-díjas festőművész, Hézső Ferenc vezetése mellett tekinthetik át a kiállítás több mint kétszáz alkotását a látogatók.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Történelmi tények mellett a mindennapok történései

Történelmi tények mellett a mindennapok...

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban Pálinkó György, történelemtanár mutatta be Az I....
A Lelkes család kiállítása

A Lelkes család kiállítása

Vásárhelyen, de az országban is az utolsó polihisztorok egyike a 80 éves Lelkes István. Ezer szállal...

 

És ezt már olvasta?

Van már költségvetés
Van már költségvetés Harmadik nekifutásra lett költségvetése Hódmezővásárhelynek, de ez sem ment annyira simán. Csak a közgyűlés többségét alkotó Fidesz-KDNP-frakció tagjai támogatták.
 
A rendszer Vásárhelyen debütál
A rendszer Vásárhelyen debütál Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telefon és egyéb szolgáltatók számlái mellett.
 
A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.