Kultúra, oktatásA Plohn-műterem 75 éve kiállítás Székkutason

2019. szeptember 25., szerda
 
A Plohn-műterem 75 éve kiállítás Székkutason

A székkutasi Murgács Kálmán Művelődési ház ad otthont november 20-ig a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum által rendezett kiállításnak, mely a Plohn-műterem 75 évét mutatja be.

 

 

 

 

 

 

 

 

A keddi megnyitón elhangzott: a vásárhelyi fotográfus család nemcsak kutasi pusztán élők életmódját dokumentálta az utókor számára, hanem magát a települést alapító Gregus Mátét is megörökítette Plohn József.

 

Százötven éve, 1869-ben nyitotta meg Vásárhely első műtermét a Makóról érkezett fotográfus, Plohn Illés, amely 75 év működés után, 1944-ben szűnt meg. Ez idő alatt fiával, Józseffel a vásárhelyi tanyavilág és a város számtalan eseményét, épületét, valamint számos parasztember és városi tisztviselő portréját – köztük a 48-as honvédeket – örökítették meg. Munkásságuk, Vásárhely mellett, Szeged és az egész dél-alföldi térség történetének fontos vizuális forrását adják.

 

Minderről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt megnyitójában, hangsúlyozva, hogy fényképek nemcsak a település képét és a paraszti élet mindennapjait őrizték meg számunkra, hanem a társadalomtudomány és a néprajztörténet szempontjából lényeges módon a viseletről, a gazdasági életről és a családi kapcsolatokról is árulkodnak.

 

A zsidóüldözésnek 1944-ben áldozatául esett Plohn József, aki a város és környékének lakói és helyszínei megörökítése mellett egyik szervezője volt a helyi kulturális életnek is, s együtt dolgozott az idén 150 éve született Tornyai Jánossal is, számos tanulmányfotót készítve festményeihez.

 

A tárlat kurátora, Bernátsky Ferenc, a vásárhelyi közgyűjtemény helytörténész muzeológusa a műterem-alapító Plohn Illés munkái közül kiemelte az 1879-es nagy szegedi árvízről, valamint a kis-tiszai zsilipszakadásról 1887-ben készített fényképeket, míg Plohn József felvételeiről szólva megemlítette az 1848-as honvéd veteránok között lévő székkutasi Trungel Jánosról készített portrét, valamint az algyői vasúti híd 1902-es helyretolását megörökítő fotót.

 

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás a vásárhelyi bemutatót követően most Székkutason látható, majd 2020 februárjában Plohn Illés első műtermének színhelyén, Makón kerül bemutatásra a Plohn-műterem 75 éves történetét elbeszélő tárlat.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Az Európa-bajnokságra készülve

Az Európa-bajnokságra készülve

Küzdelmes, de érmes helyezéseket eredményező hétvégéje volt a Hódmezővásárhelyi ITF...

Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

Minden eddiginél több oktató, kutató és hallgató várja minden eddiginél több programmal az...
 

És ezt már olvasta?

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz
Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.42.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Iskolások a Tornyai-múzeumban
Iskolások a Tornyai-múzeumban A közgyűjtemény szakembereitől megtudhatták, mi is történik addig, amíg egy kiállítás összeáll, s mi minden van a kiállított tárgyak mögött.

 

 
Díjazott finom menű félezer forintból
Díjazott finom menű félezer forintból Az októberi fordulóba 39 csapat jutott be, köztük a hódmezővásárhelyi szakácsok csapata. A novemberi fordulóra készülnek. A döntőbe is bejuthatnak.
 
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen
Ünnepi programok Hódmezővásárhelyen Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.
 
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra
Rendhagyó helyről érkezett pénz a felújításra Míg a Kálvin tér egyik oldalán lévő épületbe 240 millió pályázati, és 800 milliós önkormányzati pénzt pumpáltak, a tér másik oldalán rogyadozott a templom.
 
90 éves Gyovai Ferenc
90 éves Gyovai Ferenc A sok évtizedes munkájának elismeréseként 2015-ben gyémántoklevélben részesítették.