Kultúra, oktatásA Mezőgazdasági Kar programsorozata

2019. május 5., vasárnap
 
A Mezőgazdasági Kar programsorozata

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi kara az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idejére három országos és nemzetközi hírű programmal készül.

 

 

 

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Kara az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idejére szervezi, az idén már 17. évébe lépő Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciát. A kar székhelyén, az Andrássy u. 15. szám alatt május 8-án, szerdán 10 órakor lesz konferencia ünnepélyes megnyitója, amely egész nap szekció ülésekkel folytatódik.

Minden évben a kétnyelvű rendezvényen neves kutatók és professzorok tartanak előadásokat az agrárszektort érintő legújabb témákban. A konferencia a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar tudományos életét reprezentálóan országos hírűvé vált, a témája minden évben más, de a célja a kezdetek óta az egyes országok közötti együttműködések lehetőségeinek feltárása és a már meglévő kapcsolatok hatékonyságának erősítése.

 

                                         ----------------------------------------------------------------

 

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar, valamint a Hód-Mezőgazda Zrt. május 10-én pénteken rendezi az Agrár-felsőoktatási intézmények országos gazdászversenyének hódmezővásárhelyi fordulóját.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok területén, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Takács Ferenc Képző Központjában 9 órakor kezdődik a gazdászverseny.

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben többször olvashattak, 2008 óta a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kara által rendezett Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenye minden év szeptemberében a Kaposvári Állattenyésztési Napok egyik kísérőprogramja. Az egyik legsikeresebb intézmény az SZTE Mezőgazdasági Kara, hiszen a hódmezővásárhelyi gazdász hallgatók az elmúlt években többször is megnyerték az országos versenyt, sőt a vándorkupát is. Tavaly például A Mezőgazdasági Kar két csapata is dobogós lett, az első és a harmadik helyezéssel.

A hír talán kevésbé feltűnést keltő, viszont azt igazolja, hogy a 123 éves vásárhelyi agrárképzés, illetve az 57 éves agrár-felsőoktatás valóban piacképes, gyakorlati tudást ad.

 

                                        ----------------------------------------------------------------

 

Szintén idén is megrendezik, a nagy hagyományú Szent György Napi Juhásztalálkozót, amely évtizedekig önálló monstre rendezvény volt, mindig vasárnaponként, a 47-es út mellett, néhány száz méterre az Állattenyésztési Kiállítási Centrumtól. 2011-től a rendezvényt új formában és helyszínen rendezik, egy területi egységben, egy helyen az Állattenyésztési Kiállítással.

Mivel az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szombaton este zár, a Juhásztalálkozót aznap, május 11-én tartják.

„Nincs juhásztalálkozó főzőverseny nélkül!” mottó továbbra is érvényes, vagyis a Mezőgazdasági Kar főzőversenyére az elmúlt éveknek megfelelően bárki nevezhet.

 

Program:

07:00-12:00 Juh-és kecsketermékekből készült ételek főzőversenye – Főszínpad mellett

09:00-13:30 Gyermekprogramok (Játékos ismereti és rajzverseny)

10:00-10:30 Folklór műsor – Főszínpad

10:30-11:00 Ünnepélyes megnyitó – Főszínpad

11:00-11:30 Juh kezelési, körmözési bemutató – Főszínpad mellett

11:30-12:00 Folklór műsor – Főszínpad

12:00-13:30 Juh nyírási bemutató – Főszínpad

13.30-14.30 Juh kezelési, körmölési bemutató – Főszínpad mellett

14:30 Rajzverseny eredményhirdetése – Főszínpad

Főzőverseny eredményhirdetése – Főszínpad

15:00-17:00 Folklór műsor – Főszínpad

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Május 26-ra készülve

Május 26-ra készülve

Minden információ az Európai Parlamentben a Magyarországnak járó 21 képviselői helyről történő...
Alföldi Állattenyésztési Napok huszonhatodszor

Alföldi Állattenyésztési Napok...

A hódmezővásárhelyi kiállítást 2019-ben az OMÉK állattenyésztési...
 

És ezt már olvasta?

A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása
A Máté Taekwondo eredményes szomszédolása Május 25-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2019 taekwondo versenyt.
 
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára
A szezon végét ért a Vásárhelyi Kosársuli számára Utolsó mérkőzését játszotta pénteken az NB I/B Zöld csoportos Vásárhelyi Kosársuli. A bronzéremért zajló párharcban az Óbudai Kaszások látogatott a Hódtói Sportcsarnokba.
 
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák
Azonos színvonalúak lettek a vásárhelyi óvodák A 2014-től a több szakaszra bontott projekt célja az energetikai korszerűsítés mellett az óvodák oktatási infrastruktúra-fejlesztésének megvalósítása volt.
 
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé
Egy művésztelep nem falakból, hanem a művészek közösségéből válik lényegessé Az országos képzőművészetben is fontos szerepet tölt be az az öt Munkácsy-díjas művész, akiknek a munkáit a most nyílt kiállításon láthatjuk. Képekkel.
 
NATO nap Hódmezővásárhelyen
NATO nap Hódmezővásárhelyen Közel ezerötszáz látogatót fogadott május 23-án a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya. Esküt tettek a hathetes alapkiképzésre bevonult katonák is. Képekkel.
 
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.